söndag, mars 25, 2007

Ord & text marknad i Stockholm

Helgen den 14-15 april anordnar Street Ord& Text marknad med författarpresentationer, uppläsningar och försäljning, signeringar, filmvisningar från de minde oberoende förlagen, tidskrifterna och fanzinerna.

Medverkande författare är:
Ulf Lindkvist, Stefan Sundström, Johan Ehrenberg, Anna Jörgensdotter, Hanna Sofia Öberg mfl

Medverkande utställare är:
Arena, ETC, Arbetaren, Galago, H:ström förlag, Förlaget mormor, Popplepress, Tidskriftsverkstan,
Skrivarakademin, Juliana Handberg och separationskalendern mfl.

Street hittar du vid Hornstulls strand. Jag hoppas det blir ett härligt vårväder.

fredag, mars 23, 2007

Skrivtips

"Skriv så att du själv vill läsa. Läs högt så hör du om någon annan vill göra det."

Lars Falk, copywriter

En text är mer än bara innehåll

En text som vi läser är inte bara ord och innehåll. Ord bildas av bokstäver som i sin tur blir något som vi i hjärnan läser som en bild. En text är även ett utseende och bildar en form som förmedlar något - en känsla. Även om du och jag kanske inte uppfattar det eller registrerar det medvetet.

Idag med datorns hjälp har vi ofantligt stora möjligheter att själva variera en text i stil och form. Jag kan ofta känna att det ibland hindrar mer än hjälper. Jag har alldeles för lätt att fastna i formen och glömmer av innehållet. Det finns dagar då jag längtar efter den tid då skrivmaskinen hade Courier och det fick jag vara nöjd med. Tror jag skulle behöva min egen profilguide. Fast det är ju kul att leka med färg och form.

Många är företagen idag som gått ut med strikta riktlinjer och trycker tjusiga profilguider med mallar så att det som lämnar ett företag ser enhetligt ut och inte spegla den enskilde anställdes tycke, lust och smak. För med ordbehandlingsprogrammens intåg med många möjligheter och teckensnitt blomstrade floran av utseenden ett tag från samma företag så att det gjorde informatörer sömnlösa och skapade djupa konflikter när den anställde helt plötsligt skulle välja EN stil och hade fattat tycke för en annan. Form är viktigt och engagerar.

Även mediet styr form och typsnitt
Med Internets ingång så rekommenderades det att webbskribenter och designers skulle använda ett typsnitt utan seriffer. Dock ville gärna äldre läsare ha serffier även på skärmen. Seriffer är "fötter" på bokstäverna som jag har i denna text. Seriffer gör en text lättare att läsa och följa en rad för ögat. Även om det med skärmar med låg upplösning gör att det gärna ser lite grötigt ut. (Exempel på ett typsnitt utan fötter är Verdana.)

Numera när vi är mer läsvana på skärmen (och har bättre skärmar) så används teckensnitt med seriffer allt oftare. Det även vara så att formgivarna blivit trötta på Verdana och Arial så de vill variera sig med.

I trycksaker är det i stort sett bara seriffer som gäller. Om man nu inte skriver en väldigt kort text som t ex rubrik, en reklamslogan eller en inbjudan.

Det går ofta mode i typsnitt, efter vad jag fick höra igår av gammal tryckare igår så är Baskerville på heta listan. Det är ett typsnitt som även var stort på 70-talet.

En fin sajt om typsnitt och typografi är Fyrisfont.

Själv brukar jag roa mig med att studera filmers för- och eftertexter och försöka klura ut hur typsnittet speglar filmen. En del filmer får även helt nya typsnitt, t ex Star wars.

måndag, mars 19, 2007

Slutet av historien skrivartävling i SVT

SVTs största skrivartävling någonsin. Eller en litterär dokusåpa? Slutet på historien startar i SVT2 onsdagen den 28 mars 2007. Boka in den kvällen!

Sex kända författare har skrivit var sin novell, men bara början. Slutet på historierna får den som vill författa. Författarna är; och deras Början på historien kan du ladda ner här (pdf-format):
- Jonas Hassen Khemiri
- Viveca Lärn
- Åsa Larsson
- Håkan Nesser
- Sara Kadefors och
- Johanne Hildebrandt

De halva novellerna presenteras för tittarna i programmet den 28 mars . Tittarna har sedan sex veckor (till den 16 maj 2007) på sig att färdigställa den berättelse de gillar mest. Därefter väljer en professionell jury ut tre finalister till varje berättelse. De tre utvalda finalisterna får sedan träffa "sin" respektive författare och diskutera sin avslutning på historien. Författaren väljer sen enväldigt vilket bidrag som vinner. De färdiga novellerna kommer att publiceras i en antologi som kommer ut till julen 2007. Hela processen filmas och arbetet presenteras i sex program i höst.

För att få vara mer krävs att du är bosatt i Sverige, är över 18 år, ditt slut på historien är på max 1200 ord och är beredd att vara med i TV förstås. På programmets hemsida kan du se vilka ytterligare regler som gäller och ladda hem anmälningsblankett.

Programmet bygger på BBC programmet End of Story.

Varmt lycka till!

torsdag, mars 15, 2007

Anki Skrutts formidabla skrivtips

Anki Skrutt har på sin fina sajt några roliga skrivövningar.

Ett exempel:

Möten

Tänk ut ett omaka par som träffas på en annorlunda plats.
Gör sedan två texter. I den första skriver du om mötet från den ena personens synvinkel och i den andra texten beskriver du händelseförloppet ur den andra personens perspektiv.

Vill du kan du pröva att skriva ner ett minne där du själv träffat en person. Det kan handla om någon du känner eller någon okänd du träffat flyktigt på stan, eller var det nu kan vara. Gör likadant som i övningen ovan, skriv först hur du upplevde mötet. Försök sedan leva dig in i den andra personens tankevärld.

Glöm inte att skriva i jag-form i båda texterna.

Eftertanke:
Det är intressant att trots att två personer befinner sig på samma plats samtidigt, så är det inte alls troligt att de upplever situationen på exakt samma sätt. Vi har alla våra egna personligheter, våra känslor, minnen och sätt att reagera på. Kul att läsa och att skriva om, tycker jag.

Skriva dagbok för utveckling

I ett gammalt nyhetsbrev från pedagogdoktorn John Steinberg ges följande tips om dagboksskrivande.

Nr 456, 29 april 2002

Tips för att våga och växa

Dagböcker kan ha olika former

Brukar du skriva dagbok? Många vet att det inte är så dumt, men det är få som orkar skriva ordentligt varje dag. Huvudsyftet med dagboken är att pränta ner sina reflektioner kring livet och arbetet. Det hjälper till att sortera intryck, minnas och prioritera för framtiden. Att skriva en ordentlig dagbok är en utmärkt idé, men det finns många andra enklare varianter som tjänar ungefär samma syfte.

  • Använd din almanacka som dagbok. En släkting till mig kan tala om hur vädret var den 5 maj 1959. Det är en enkel match – det står i hans samlade verk av almanackor från 30-talet och framåt. Det är kanske inte just vädret som du tycker är värt att veta något om, men det finns andra intressanta saker att anteckna och läsa om – händelser, tankar och träffar – som går många år tillbaka i tiden och som blir värdefulla minnen.

  • En populär variant är en tom anteckningsbok där man skriver mötesanteckningar, kursanteckningar, planeringsidéer och diverse idéer och tankar allt eftersom. Varje bok dateras och det är lätt att gå tillbaka och hitta det man ska ha, eftersom allting är uppskrivet i kronologisk ordning.

  • En samlingspärm med en flik för varje månad använde jag mig av i mitt jobb som rektor. Protokoll, utvärderingar, planeringsanteckningar m m ”kastade” jag bara in i pärmen. Det gick enkelt och snabbt att spara dokument och ta fram dem sen inför en ny liknande aktivitet.

  • Temadagböcker är också intressanta. Du bestämmer dig för att anteckna kring ett specifikt fenomen som du vill följa mer noggrant. Exempelvis kan du skriva noteringar om kontakter med vissa elever, patienter eller kunder. Du kan anteckna kontinuerligt för att dokumentera din egen inlärning på en kurs. Du kan anteckna det du äter eller spenderar för att ha bättre koll på dina matvanor eller hur du använder dina pengar.

Efterlyser du större systematik bland dina tankar och en bättre möjlighet att följa mönster och beteenden, blir dina anteckningar till stor hjälp.

Lycka till! John Steinberg

Eller varför inte skriva blogg, tycker jag då. Men var försiktig! Allt på nätet är öppet för alla att läsa så man behöver tänka på noga vad och hur man skriver.

tisdag, mars 13, 2007

Linda Skugge utlyser Novelltävling 2007!

Temat för den här novelltävlingen är ”Att leva idag”.

I juryn sitter Linda Skugge, Mats Strandberg, Johanna Thydell och Malin Letser.

Det vinnande bidraget kommer att publiceras på hemsidan (Linda Skugges) med en länk till vinnarens blogg.

Novellen får inte överstiga 2000 ord. Skicka ditt bidrag till novelltavling2007@hotmail.com senast den 15 april.

Läs mer: Novelltävling 2007!

Linda Skugge utlyser Novelltävling 2007!

Temat för den här novelltävlingen är ”Att leva idag”.

I juryn sitter Linda Skugge, Mats Strandberg, Johanna Thydell och Malin Letser.

Det vinnande bidraget kommer att publiceras på hemsidan (Linda Skugges) med en länk till vinnarens blogg.

Novellen får inte överstiga 2000 ord. Skicka ditt bidrag till novelltavling2007@hotmail.com senast den 15 april.

Läs mer: Novelltävling 2007!

Jan Kallbergs böcker

I bloggen Jan Kallbergs böcker skriver författaren Jan Kallberg om sitt boksrivande och om bokskrivande i allmänhet. Allt från maknad, idéer, motivation och vilka projekt han har på gång.

Bloggen är rätt nystartad (januari 2007), men jag hoppas att han fortsätter. Jan är en van bloggare och har fler bloggar men jag delar inte hans värderingar som han ger uttryck för där. Dock respekterar jag hans kunnande i bokskrivande och jag tycker det är intressant med människor som har starka åsikter. Hjälper mig att ta reda på vad jag själv tycker och tänker i olika frågor.

fredag, mars 09, 2007

En sajt om skrivande

En bra sajt om skrivande,skapande och kreativa uttryck.

Skriva.net

Just nu med boktips från bokrean. Jag har själv inte handlat någon av tipsen. Även om jag vill köpa flera av dem.

Idag har jag handlat Skriv på! av Elisabeth George i pocket.

Novelltävling 2007

SkrivarSidan har utlyst en novelltävling för den som är medlem.

"Tävlingen är öppen för SkrivarSidans medlemmar som kan delta med ett bidrag på högst fem A4-sidor med radavstånd 1,5 och typsnitt Times 12 pt eller Times New Roman 12 pt. Bidragen ska vara inne senast den 21 mars 2007 och du skickar in dem som vanligt och väljer Novelltävlingen i kategorier."

125:-/år kostar det att bli medlem. Men läsa på sidan är gratis.