onsdag, februari 27, 2008

Författaren bakom verket eller verket bakom författaren?

Författarcoachen tipsar om en artikel i DN från i höstas, som även jag har missat. Eva Bäckman skriver om riskerna att vissa författare får synonymt en kvalitetsstämpel medan andra en stämpel som att vara mer "lättviktare". Eva skriver om recenscenten som någon typ av garant. Som ser bortom kändisskap och ser verket för sig. Eller att han/hon borde vara den garanten.

Egentligen är väl artikeln ett angrepp på Mara Lees bok Laides och på en kritikerkår som hyllat den. (Jag har inte läst den).

Eva skriver: "Ett författarnamns impact har alltid påverkat läsningen av hans eller hennes verk. Men det riskerar att bli ännu viktigare nu."

Jag håller med att impacten alltid varit viktig. Och eftersom vi lever i ett mediesamhälle så är det viktigare än någonsin. Bra eller dåligt? Jag vet inte. Vi är sociala varelser. Vi följer gärna strömmen. Tycker många att något är bra, så blir blir det ett sug att följa strömmen. Inte nödvändigtvis att man tycker likadant. Men säkert många som läser och köper en bok för att det skrivs, pratas och uppmärksamas. Se Stieg Larsson-triologin. Författaröden kan ofta beröra mer än deras verk. Tror inte jag är ensam av att bli nyfiken på varför författare skriver som han/hon gör och om just det ämnet. Det berör mig iallafall. Ibland kan det ha negativ påverkan. Men oftast inte. Och flera författare marknadsför sig själva mer än sina böcker.

En del författaröden berör mer än deras böcker. Eller så berör de båda. Visst kan det vara bra att försöka se vad som är vad. Och kanske få hjälp av det från en t ex en kritiker. Men jag ska erkänna att jag sällan jag läser recensioner. De flesta skriver verkar skriva mer till varandra än till oss som är potentiella köpare. Om det inte är facklitteratur.

När det gälelr skönlitteratur är jag mer skeptiskt. För en läsupplevelse är min upplevelse, tolkning och ett samtal med mig. Och vi är olika (även om vi kanske är mer lika än man kan tro ibland). Jag har t o m svårt att läsa något som någon när och kär talar sig varmt om. För då sitter jag och letar efter vad andra tycker är så fantastiskt med den boken. Istället för att göra upplevelsen till min. Å andra sidan så tycker jag ju om att få böcker rekommenderade med. Så det är inte enkelt. Och för litteraturkritiker gäller nog samma kriterier som för musik- och filmkritiker. Man måste ha förtroende för kritikern med. Och kollat av man har någorlunda samma smak. Så även kritikerns impac påverkar med.

måndag, februari 25, 2008

3-dagars

Kan man skriva en roman på 72 timmar?

För 31:a året så äger 3-Day Novel Contest rum Helgen 30 augusti - 1 september, 2008. Anmälan ska vara inne fredagen innan.

Ett tips är att läsa igenom tipsen noga de har på hemsidan. Survival guide. med tips på följande:

1. Attitude: Correct and Self-defeating
2. Where to Do It: Splendour or Spartan?
3. Preliminary Warnings to Friends and Family of Impending Three Days and What is to Be Expected From Them All
4. The Honour System: Does It Work and Why?
5. An Outline: Importance Of??
6. Eating: Whether or Not
7. Day 1, 2 and 3: Where You Should Be
8. 3rd Day Attack of Doubts (Feelings of Pitiable Failure)

En glimt från BookTV:


Lycka till!

Skriva för barn

Robyn Opie har på sin hemsida ett par artiklar med tips om att skriva för barn.

Getting a Children's Book Published: The Pony Game by Robyn Opie
What Do Publishers Want? by Robyn Opie
How Do You Get a Children's Book Published? by Robyn Opie
Finding a Publisher by Robyn Opie
How to Edit Your Children's Book by Robyn Opie
Plotting a Children's Book by Robyn Opie
Begin with a Bang! by Robyn Opie
Creating Ideas for Children's Books by Robyn Opie
Creating Believable Characters by Robyn Opie
Writing Easy Readers by Robyn Opie
Writing Picture Books by Robyn Opie
Classifying Children's Fiction by Robyn Opie
Write What You Love! by Robyn Opie
Start Your Writing Career Today by Robyn Opie

Konstigaste boktiteln

Bokindustrin, The Booksellers, i England har tävling i mest udda boktiteln.

Odd Titles prize


Nominerade är:
I Was Tortured By the Pygmy Love Queen
How to Write a How to Write Book
Are Women Human? And Other International Dialogues
Cheese Problems Solved
If You Want Closure in Your Relationship, Start With Your Legs
People who Mattered in Southend and Beyond: From King Canute to Dr Feelgood

Babel - författarintervjuer på SVT

Ny säsong av Babel drar igång på torsdag. Först ut är Suzanne Brögger om livet på landet.

SVT2 Tisdag 26 februari kl 21.30

onsdag, februari 20, 2008

Husmanskokbok

Ica, efter lyser recept på husmanskost till en kokbok. Är det något för dig?

Tävling är med.

De skriver: " Vi på ICA vill samla den svenska mattradition som kallas husmanskost i en stor kokbok. Det bästa receptet belönas med matcheckar från ICA för 50 000 kr! Alla deltagare som får sina recept publicerade i kokboken får 500 kr i matcheckar.

Vi söker husmansrätter av den typ som Tore Wretman populariserade på 1960-talet, t ex rårakor, rotmos och kåldolmar, men i modern tappning. Det betyder mer grönt och mindre fett, samt genvägar till enklare och snabbare matlagning. Vi vill dock känna igen de klassiska smakerna."

Ditt recept ska vara Ica tillhanda senast 30 mars 2008. Du kan läsa mer här.

Bokomslag

Jag fick en fråga om bokomslag från en läsare av Skrivtips. Kul. Letade igenom vad jag själv skrivit. Och såg att jag nog läst mer om bokomslag än skrivit om det här.

Bokomslag är ju något som brukar ligga författare varmt om hjärtat, men även förlagen. Kan vara en grogrund för konflikt. Men när man hittar rätt så är det kärlek. De flesta förlag har ju vana och utmärkta formgivare. Dessutom finns det formgivare som är specialiserade på bokomslag. Ofta är bokomslag klara långt innan kanske boken ens finns i färdigt manus. Det kan ta tid och sälja in boken. Ibland blir den klar sist. Även om ofta bokomslaget går i tryck lite tidigare. Om det är speciellt utförande.

Ibland går det fort att göra ett bokomslag. Fast ofta tar det tid och kanske behöver göra det. Det är mycket man ska tänka på. Förutom/bild illustration så ska mycket mer stämma in. Typsnitt och var man lägger titel och författarnamn. Ofta gör man många olika förslag. Ett bokomslag är ju det främsta som säljer en bok. Det som syns hos boklådor, såväl fysiska såsom på nätet. Sen är det en känsla. Noterade att jag tyckte alla kokböcker som låg framme

Jag går just nu omkring stolt som en tupp för att en bild jag tagit blivit omslagsbild. Av slump. För författaren ratade min kollegas olika förslag och formgivar suckade desperat och högljutt "jag behöver en bild med båtar". Jag som tömt några av sommarens och en del jobbilder i jobbdator gick ut på jakt. Gav henne ett par. Och nu kommer den snart ur tryckpressarna. Inte världens bästa bild. Men med photoshop kan man göra underverk. Och just att det gäller att författare och förlag som ska komma överens. Blir det inte alltid det bästa förslaget. Utan det man kan komma överens om.

Bilden:


Bokomslaget:


Här är en artikel från BOOKTECH MAGAZINE • MAY/JUNE 2003 i pdf-format om Coverstory

En annan artikel från Bookbusiness magazine: Do Cover Enhancements Enhance Profits?

Extraläsning:
CreativePro finns många artiklar med tips kanske främst för grafisk formgivning.

Fråga gärna mer! Jag kanske inte har eller kan hitta svar, men hittar ofta annat på vägen. Och det ger mig inspiration.

Nu ska jag återgå och försöka få ordning till ett omslag på en broschyr som ska sälja flera böcker!

fredag, februari 15, 2008

Ordet är fritt

Du har väl inte missat Ordet är fritt? (Glöm inte att klicka att tillåta pop-up fönster).

Månpocket i samarbete med......Dig?

Början är skriven. Fortsätt skriv på berättelsen. 360 har loggat in och skrivit. Hittills.

Lite väl komplicerat format på sajten, tycker jag. Svårbearbetat. (Går inte att kopiera text vad jag kan se för att själv "känna" på texten i pappersformat.

Men en kul ide!

Ett litet Skrivtips finns där med.

Bokrea 2008

Nedräkningen har börjat - den 26 februari startar den.

Förhandsbokningarna är igång. Bl a här

Bokus.
Adlibris.
Åhlens.

Jag letar kataloger.

Vulkanutbrott

Aftonbladet har via Inga-Lina Lindqvist "granskat" publiceringssajten/förlaget Vulkan. Jag kallar atikeleln för dagbok. en liten erfarenhetsbaserad berättelse om när Vulkan startarde och sajten inte riktigt ville starta och eget prov på publicering.

Några tankvärda frågor. Särskilt denna:

Vad händer om man släpper loss en textmassa utan att blanda in redaktörer, marknadsförare, korrekturläsare – det vill säga allt sådant vi vant oss vid sedan bokutgivningen antagit sin nuvarande form? Vad händer om man, kort sagt, lämnar boken ensam med sin författare?

Kommer ihåg när de första Macarna gjorde sitt inträde på kontoren och helt plötsligt gjorde vanliga kontorsråttor (jag är en själv) det som gjordes på reklambyrån och i sätterier. Det blev en uppsjö av prov på rent förfärliga annonser i tidningarna ett tag. Men tidningar säger ju sällan nej. Bara någon köper en annons.
Nu är annonserna glassigare än någonsin. Visst kommer det säljas böcker. Kanske många fler av fler författare än idag. En del som kanske kunde få hjälp av en fin typografi missar det. Andra som griper tag i läsare (Läs: har en känd författare) kanske klarar sig utan en vacker formgivning. Kanske blir det färre böcker som ges ut med "bling-bling" i själva formatet, kanske läggs till istället. Alla veckotidningar och numera kvällstidningar.

Inplastade pryttlar som tillbehör? Vilken accessoar passar din bok?

En del saker kan ju vara mer eller mindre självklara och förekommer ju redan - som en CD tillsammans med boken om Svenska ord (med på årets bokrea - utan CD vad jag kan se).

torsdag, februari 14, 2008

1-åring

Idag fyller Skrivtips ett år.

Vad tiden går fort när man har kul. :-)

Ekorrn satt i granen x 70

Bloggaren Bek ger exempel på en skrivövning i stil, med hjälp av Ekorren satt i granen i 70 olika stilar. Jag skrattade så kollegorna undrade vad jag gjorde.

Ett utdrag:
11. Polisrapport
10.30: Larm inkommer om olycka med personskador i ett skogsområde nära bebyggelse. Vid piketpatrullens ankomst till platsen 10.47 hittas Kurre "Ekorrn" Tegnér skadad i ett träd strax bredvid hans hem och matförvaringsplats. Under förhör med Tegnér på platsen uppger denne att "barnen" (oklart vilka) dök upp plötsligt och oväntat, varför han tvingades lämna arbetet i raffinaderiet och fly. Tegnér ansåg att hans liv var i fara. Under flyktförsöket ådrog sig Tegnér lättare kroppsskador. Läkarundersökningen ger vid handen att skadorna är orsakade av yttre våld, förmodligen genom häftig kollision med trubbigt föremål.


12. Dröm
Jag drömde att jag var hungrig, men avbröts av röster. Av någon anledning kände jag mig hotad. Jag tog ett språng ut i luften, men tappade kontrollen och föll.


13. Leif 'Loket' Olsson
Hallå hallå? E' de' Kurre? Tjenare tjenare! Tittar du på teve? Jahaja, trodde väl de ja. Vad jobba' du me' då? Samlar kottar, jaja. Det e ju många som gör i de där trakterna, va? Jaja. JahaduKurre, trivs du me' de' då? Jassåvadådå? Har du skadat däjj! Nämen va trååkitt! Hu'dådå? Jassååå. Ja ungar kan va jobbia iblann dö! Jaa. Fast ganska goa också iblann va? Jaja. Va de huvet då, eller? Jasså svansen, jaja. Å lilla benet, jaja. Ja du Kurre, de va'nte rolitt dö Kurre! Näe! Men nu blir de roliare fösstå'dö fö' nu ska du få spela på Statoi... bensinhjulet!


14. Horoskop
Något stör din koncentration i arbetet - kanske barn? Nu kan vara rätt läge att byta miljö. En oväntad resa får ett snöpligt slut.


15. Förkylning
Eggodd sadd i graded, skulle skala goddar
Figg had höda baded, då figg had så bråddob
Hobba had fråd dallegred, sdödde had sidd lilla bed
å ded lågga luda svadsed.


16. Sportspegeln
... Ekorrn sitter och väntar... han förbereder skalningen och...
... Där! kommer barnen, Ekorrn har tydligen hört dem, han får bråttom nu, ser sig omkring, söker en lucka, barnen helt nära nu och Där kommer hoppet! Vilket hopp! Oj oj oj! Han seglar genom luften, det här var verkligen en pangstart för Ekorrn nu när barnen kommer och Nej! Han slår i grenen! Han slår i grenen och han gör det rejält! Aj aj aj, det här var inte bra! Han slår i grenen just innan nedslaget och förstör hela hoppet! Det där var inte vad Ekorrn behövde i det här läget. Eller hur?
- Nej, ett hopp ska ju starta med en stark muskelspänning som sedan löses ut i en kraftexplosion och sedan avslutas med en mjuk och säker landning på målplatsen och vad Ekorrn gör i det här läget är att han visserligen får en drömstart som vi konstaterade men han lyckas inte fullfölja utan förstör hoppet genom att slå i grenen med tydligen först benet och sedan även svansen som han inte lyckas hålla undan.
- Han schabblade, helt enkelt?
- Ja det kanske är lite hårt att säga att han schabblade, vi talar ju om en mycket erfaren professionell hoppare som vanligtvis inte borde ha några problem på den här distansen men han lyckas inte få till en avslutning på hoppet trots att han inleder det med en bra start.
- Det är inte alltid säkert att man gör en bra avslutning även om starten är bra?
- Nä, så kan man säga och som vi just såg så hjälpte ju inte starten för Ekorrn utan han missar nedslaget.
- Om han hade avslutat bättre, hade det blivit ett rekordhopp då tror du?
- Ja, det där är ju alltid svårt att spekulera i men jag kan väl säga som så att med en så fin start var det ju synd att avslutningen blev så svag som den blev.
- Ett delvis fint hopp som alltså drogs ner väsentligt av en alltför slapp avslutning?
- Kan man säga, ja.


17. Bedyrande
Må Gud vara mitt vittne, det var Ekorrn! Och han satt i granen, det svär jag! Skalade han inte kottar så är jag Kalle Ankas moster! Och han hörde barnen, därom inget tvivel! Och nog fick han bråttom alltid! Han hoppade så sant som jag står här, och det var till tallegren, det sätter jag min heder i pant på! Om han stötte sitt lilla ben? Visst fan gjorde han det! Och inte nog med det - den långa ludna svansen också, det kan du hoppa upp och sätta dig på!


18. Pessimistiskt
Kottskalning i granen, det kan aldrig gå väl. Får man höra barnen, ja då är goda råd dyra, och höra dem lär man få göra! Ett sådant hopp kan bara sluta i gråt och tandagnisslan, sanna mina ord. Den svansen har sett sina bästa dagar!

Läs gärna alla: Här.

måndag, februari 11, 2008

Visst finns det mirakel

Schlageryra på Skrivtips.

Det finns låt texter och det finns texter.

Just nu är Skrivtips drabbad av Suzzie Tapper. Igen (inte första gången i mitt liv).

Jag var en spillra av mitt forna jag
Såg inte ljus, inte en strimma svag
En vingklippt fågel som inte ens drömmer mer
Som om sorger trycktes allt längre ner
Men när jag mötte dig älskling
Så ändrades allting
Brutalt

Visst finns mirakel
Och för mig är det faktiskt du
I dina kyssa öppnar himlen sig för mig nu
Visst finns mirakel
I din kärlek så stark och sann
I dina kyssar och i att vi har funnit varann

Du öppnar dörrar jag inte visste fanns
En dörr till livet, jag fick en andra chans
Jag älskar dig mer än du kan förstå
Jag vet du bär mig när jag inte orkar gå
Sen du gav mig din kärlek
Förändrades livet
Brutalt

Visst finns mirakel
Och för mig är det faktiskt du
I dina kyssa öppnar himlen sig för mig nu
Och allt
Är så enkelt och så självklart
Så skrämmande och underbart
Mitt mirakel är du
Visst finns mirakel
Och för mig är det faktiskt du
I dina kyssa öppnar himlen sig för mig nu

I din kärlek så stark och sann
I dina kyssar och i att vi har funnit varann.



Okey inte världens bästa framförande. Men med tanke på Parkinson så är hon suverän. Suzzies låtar ger hopp och liv. När det är mörkt. I sin enkelhet. Och hennes röst.
Visst finns mirakel


Ser att inte jag är ensam över att ha drabbats av hennes låt. Även bloggen Text. nu.

Och sen vet jag inte hur Christer Sjögrens I Love Europa lyckades ta sig till uttagningen. Måste vara mer Christer än låten.

That's love
som Michael Michailoff framförde var bra med. Även om jag inte hann med i texten utan fastnade i refrängen. Med en strak könsla av att har jag inte hört den här låten förut. Men helt okey.

Tack Jack Hansen, och Text.nu.

torsdag, februari 07, 2008

"Lorem Ipsum"

Texten "Lorem Ipsum" brukar användas som utfyllnadstext när man gör en mall eller en skiss i till exempel Indesign. Och när och om du vill testa en font/teckensnitt.

Hittade precis en generator till texten och med information (på engelska) om ursprunget och den kan ju vara bra att ha eller använda som tidsfördriv? När orden fastnar...eller inte vill fastna på pappret.

Lorem Ipsum - generator med mera

tisdag, februari 05, 2008

Dagens felskrivning

Nåja höll på att bli iallafall. Det är bra att ta tid på sig ibland och ett jobb blir lite liggande så man ser det med nya fräscha ögon. Använd rättstavningsprogram, men läs igenom. Lita inte på korrekturläsaren heller.

Ordet kupong höll på att bli kopung. Rätt kul. Nu när jag hann rätta det i tid. Katastrof ifall det hade tryckts.

måndag, februari 04, 2008

Martina Haag

Martina Haag har skrivtips i sin blogg på Mama.

Del 1 finns här.

Tack S för tipset.

fredag, februari 01, 2008

Ett år med Harry Potters skapare

Igår (torsdag) gick en jätteintressant dokumentär med JK Rawlings på TV4. Önskar jag sett att den skulle komma tidigare så jag kunnat tipsa om den. Men jag hoppas den kommer i repris. Rekommenderar den iallafall. Engelsk titel är:

Ett annat program på You tube (del ett av fem)

Vikbar skärm - forts. på digitala böcker.

Detta kanske är något för framtiden?



Artikel i tidningen Mobil: Uppkopplad e-boks-läsare med skärm som rullas ut
Aftonbladet: Första mobiltelefonen med vikbar skärm