fredag, augusti 28, 2009

Bokens framtid

Medans jag sitter här och klurar på att göra om böcker raskt i pdf format och andra format så ramlade jag in på denna blogg. Lite ouppdaterad men ändå tankar att utveckla.

Lite iegenkänning med för mig som släpade på Adobes Indesign manual hem och tillbaka till jobbet idag. Bara en del. Det är tungt med kopiepapper. Många manualer trycks på lite tunnare papper. Samt är denna e-bok inte utformad efter A4 (det är olika standardformat i världen med). vilket gör att det blir väldigt mycket vitt och outnyttjat papper man släpar på. Fördelen är att bara välja en del att släpa på.

Bokensframtid.se

torsdag, augusti 27, 2009

Snabbsamhället

Jo jo, ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Vi är ju själv drabbade av det och har en hel hög formgivare insatta inför helgens produktionstopp. Vi tar var sin del, blandar och ger. Ofta är det bra ifall två formgivare (eller fyra händer och tjugo fingrar) går igenom en bok. vi ser alla lite olika saker. Dock så blir det inte alltid dubbelt så lång tid. Vi är sällan direkt eniga utan diskussion. Samt att det krävs uppstarts möten osv.

DN skriver om att sex stycken översättare är på gång att översätta Dan Browns nya till svenska så den inte kommer så långt efter den engelska. Det är nog bra. Inte vill man som förr vänta ett år på den svenska versionen, då kan man ju lika gärna läsa den engelska. Så det nog ett nödvändigt ont. Fast det låter ju inget kul för översättarna. Och det tar en hel del tid att få dem att samarbeta och komma överens om ton och översättningar. Tar ofta tid att hitta ton och enhetligt språk. Hoppas det en en skicklig redaktör.

Musik som karaktärsdrag

Fick lite tid över, i väntan att it-chefen ska komma på plats och jag ska få åtkomst till vårt digitala arkiv som halkar ur varje natt.

Läste en av mina favoritbloggar Förlagsredaktören som tar upp Guillous sommarprat i P1 om att det verkar som manliga deckarförfattare (oftare än kvinnliga) använder sig av olika musikstilar för att beskriva karaktärsdrag. Läs. Och lyssna gärna på sommarpratet med Jan Guillou.

Nomineringar är kul

Mitt i värsta jobbruschen, glädjer vi oss åt att vi blivit nominerade till svenska publishingpriset. Även om nomineringar och pris inte brukar synas i direkt försäljning. Men dumt är det inte.

Själv ligger jag i startgroparna för ta tag i skrivandet. Just nu är det mest manustrixande och mycket lärande i att rationalisera arbetsflödet i InDesign. Även att skriva handledning till redaktörerna hur man kan jobba för att det inte ska fastna och ta onödigt lång tid i ateljen.

Och korrläsnings funderingar. Just nu korrläser vi nog materialet vi håller på med fyra gånger. Kanske inte så effektivt. Men vi hittar nya saker hela tiden. Just för att vi har oerhörda textmassor med många olika format har alldeles för kort tid på sig mellan manuslämning till tryckpressen. Det har ändå gått smidigare än väntat. Men det blir jobb hela helgen. Skicka-till-tryck-ångesten är just nu konstant. På gott och ont.

Samtalsämnet vid kaffebord och möten är svininfluensa, eller Den nya influensan som den tydligen SKA heta enligt myndigheterna. Den har vi inte tid med. Vaccinering är beordad (nåja), ett starkt önskemål från cheferna. Tvättsprit finns på toaletterna.

Så även om bokbranschen är lite svajig just nu. Så gäller det inte allt och alla. Här är det högtryck. Fast främst är det bokhandlarna som ligger risigt till just nu. Och om det tycker jag inte. Tror jag får gå och stödköpa lite böcker. Fast jag skulle främst behöva en till bokhylla.

torsdag, augusti 20, 2009

Hur man lyckas!

Det är höstkänning ute, skolorna har dragit igång och solen lyser allt färre timmar på dygnet. Dags för nya tag? Eller vad säger ni. Inte ska ett år till bara passera? Själv hoppas jag att det itne blir fullt lika hysteriskt som förra hösten, och oro. Då det enda vi pratade om var finanskrisen. Storstilade planer. Om allt.

Så hur lyckas man då? Richard St John visar åtta hemlighet om att lyckas.



Why do people succeed? Is it because they're smart? Or are they just lucky? Neither. Analyst Richard St. John condenses years of interviews into an unmissable 3-minute slideshow on the real secrets of success.

Författare skriver i realtid på storbildskärm för publik

Var? Hethrow.

DN skriver om att författaren Alain de Bottom skriver direkt för storbildsskärm på Hethrow under en vecka. Önskar jag var där. Fast det blir en vanlig bok med: "A week at the airport: A Heathrow diary". Så jag kanske får chansen att se vad det blev av det hela.

Alain de Bottoms svenska hemsida (Brombergs förlag)

Alain de Botton: Heathrow writer på YouTube (tyvärr inte möjligt att bädda in filmklippet) från BBC World

Däremot finns han på TED Talks


Hoppas han inte drabbas av skrivkramp.

tisdag, augusti 18, 2009

Skriva för webben och digitala medier

Och så var det dags att logga in på högskolan. Nu blir det en liten skrivarkurs. Distanskurs via Södertörns högskola. Om att skriva för webben och interaktiva medier. Kan ju vara bra att gå kurs, nu när jag jobbat med det i tio år eller så - alltid lär man sig något nytt. Och det ger förhoppningsvis inspiration.

Vår lärare Henrik Arnstad, är journalist och författare samt bloggar. Hans kommande bok och blogg handlar om om fascism. Skyldig till skuld - En europeisk resa i Nazitysklands skugga, en bok av Henrik Arnstad.

Storytelling by food

Var är alla böcker med mat? Görs det inte lite många böcker nuförtiden om platser och lite för få om mat. Förutom kokböcker då? Mat lockar ju oss. Liksom sex. Vi primitiva varelser.

Vad sägs om lite inspiration?

I helgen är det matmässa vid Hornstull, Stockholm. Smaklust.

Hela landets matkultur visar upp sig. Jag fastnade för denna programpunkt.

Söndag 23 augusti 15.00

Storytelling by food
Hur kan måltiden förmedla ett budskap?
På vilket sätt påverkar presentationen våra upplevelser av mat och dryck? Kan man smaksätta en plats, en person, en sak eller ett varumärke?
Måltidsvisionär och matkonstnär Björn Ylipää, visar och berättar hur de på ett annorlunda sätt använder mat och dryck som ett kommunikationsmedel i syfte att förstärka budskap, skapa eftertanke eller väcka frågor.

Nu hoppas jag bara vädergudarna är med mig.

lördag, augusti 15, 2009

Jonas Hassen Khemeri

..är en författare jag inte läst. Tror jag har Ett öga rött i någon av mina bokhögar som SKA läsas.

Men jag är så oerhört fascinerad att lyssna på Jonas Hassan Khemeri i intervjuer. Och nu har jag haft en guldstund med tv4 på morgonen (de lägger nog upp intervjun på nätet senare idag). Rekommenderas.

Berättar lite om den kreativa processen - skriva - bli nöjd - tvivel - tystnad - och sen få inspiration att skriva igen. Hur jobbigt det än kan vara att vara i processens djupa dalar, men att den kanske behövs? (Om man inte fastnar förstås).

Exponering styr

...vad du köper i bokhandeln. Det är ju inget nytt, även om det är en kritisk artikel i Expressen. Så styr ju även media vad som sen exponeras och sen sälja.

Akamedibokhandeln har ju organiserat om sina boklådor så att de är i olika kategorier och att de har olika sortiment. Rätt irriterande. Jag har sprungit omkring i ett par bokhandlare nu för att leta en bok. Läge för specialbokhandlare? Jag har ju tur som bor i Stockholm. Vi har ett antal.

Sen är det ju kul att det nuförtiden säljs böcker i lokala mataffären. Fler ställen få titlar som få en jätteexponering.

Börjar tro att om e-boken - så fort läsarena kommer ner i pris och man löser vissa upphovsrättsliga frågor - kommer öka lavinartat. Jag har varit skeptisk. För jag tycker om att gå in i bokaffären. Och känna på pappret. Men om jag ändå ska bäställa via nätet. Varför vänta på plockning, post och att jag ska ha tid att hämta ut en bok om den kan komma direkt till datorn/läsaren? Om det nu inte ska vara en present eller skrytbok.

fredag, augusti 14, 2009

Inger Frimansson i öppet brev till akademibokhandeln

Spetsigt och frustrerat samt lite småbittert.

Akademibokhandeln har bytt distributionsort och affärssystem. Vilket fått konsekvenser. Jag ahr medkännande med dem - vi hade flytt här på förlaget för ett tag sen. Då var bokhandlarna (och en del författare) inte nådiga mot oss. Med rätta kanske. Det är svårt att överblicka flyttar. Ofta är det förknippat med ett kunskapstapp. Det är sällan kunnig erfaren personal flyttar med. Vilket 24-timmars samhälle vi lever i. Undrar när backlashen kommer. För det gör den.

Öppet brev i Svensk Bokhandel
. Bra svar av Akademibokhandelns VD Ulf Lindstrand. Å lite småkuliga kommentarer som gör att jag nästan tycker synd om Inger. Men hon gick nog hårt åt debutanterna. Och man slår inte nedåt. Så är det bara.

Några kommentarer skriver att hon borde låta förlagen sköta diskussionen. Varför? Bokhandlarna lyssnar inte direkt på förlagen. Tycker det var initiativrikt. Det finns fler sådana författare. Alla skriver inte öppna brev. Många hör nog av sig till bokhandlarna direkt.

Textboken är historia

Vi satt igår och spånade och planerade med kund om en sak som ska inträffa om två år. Hur kommer förlagsbranschen se ut då? Ska vi trycka tonvis av papper, eller finns det andra lösningar?

New York Times skriver om klassrum som håller på att bli digitala.

Intervju med Kepler (paret Ahndoril)

Det roliga med oanonyma författare är att de är lättare att intervjua och mer berätttar om hur de skriver. Vilket jag tycker är intressant.

Intervju i Dagens Nyheter med Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril som berättar hur de arbetat ihop.

onsdag, augusti 12, 2009

Älskade pocket

Dn har haft en artikelserie i sommar. Om nya tider i bokbranschen bland annat. Den avslutas idag med en intervju med Fredrik Gustafsson som startade Pocketförlaget.

tisdag, augusti 11, 2009

Pseudonym avslöjad.

Ett poäng till Aftonbladet. Som igår såg sig ha tio bevis för att Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril var/är Lars Kepler.

Skönt att denna författargåta är avslöjad. Jag tycker det är roligare med författare av kött- och blod. Dock kan jag förstå att är man två och de bytt lite genre att de väljer ett annat namn. Flitiga verkar de vara. De har var sin egen bok på gång med.

DN skriver med om upplösningen av denna gåta och SvD.

måndag, augusti 10, 2009

Kulturfestival i Stockholm 11-16 augusti

Imorgon drar den igång.

Festivalprogram

Nu utvecklar vi litteraturens roll i festivalen, skriver de under fliken Litteratur.

Världens längsta bokbord
Gatubiblioteket
Stadsvandringar och mycket mer

fredag, augusti 07, 2009

Bonnier på You Tube

Har totalt missat att de har en kanal på You Tube. Här kommer en av deras författare Denise Rudberg, lite om författarskapet.

onsdag, augusti 05, 2009

Det ska vara sjal i höst - författarsjal

Kanske inte idag då. Det är varmt - fast svalt och skönt på kontoret.

DN skriver att kulturkoftorna gjort sitt och nu är det sjal som gäller. Nu tycker jag att det verkar som sjalar gäller för många. Inte bara författare.

Kulturkoftorna har gjort sitt

Jag är tillbaka framför datorn efter en veckas omvårdnad av mig själv. Lite spa, motion, städning och släktsammankomster. Och läsning. Ramlade in i deckarnas värld iallafall. Anna Jansson läser jag just nu. Men blir lite fundersam när man läser alla deckare. Vad vill författarna. I bästa fall lyfta ett lite brännbart ämne. Men de flesta deckare jag läser verkar ha inslag att författaren minsamm ska lära mig något. Eller har författaren själv inte begripit och vill nymissionerande missonera ut någon kunskap som en nyfrälst. Eller har sina darlings som en redaktör inte lyckats stryka. Fast sen är det som det är. Det är mycket lättare att hitta saker att slå ner i böcker än ta fram det som faktiskt funkar.

Står och velar om Keplers Hypnotisören. För om det är något som många recensenter verkar vara eniga om är att författaren lyckats få fram spänning och att man inte kan sluta läsa. Även om den har sina brister. Fast jag är ju pocket människa. Ska jag behöva vänta ända till nästa sommar? Hmm, jag är mer intresserad av hur Kepler skrivet än vad. Fast så är det ofta för mig. Hindrar ju inte att jag låter mig uppslukas av själva berättelserna i böckerna om det vill sig väl.

Efter en vecka ledigt håller jag mest på att lära mig hitta tangenterna på tangentbordet igen. Och tänker mer hälsa och motion än på skrivande. Även om jag konstruerat en egen liten träningsdagbok. Fylla-i-böcker tycker jag är kul. Även om de mest blir tomma. Nu ska inte min träningsdagbok gå samma öde som alla andra fylla-i-böcker jag har. Den är tunn. Hellre många tunna ifyllda än ett en tjock tom. Sen får jag väl binda ihop dem.