fredag, april 30, 2010

Sammanbrott, nytändning och valborg

Sammanbrottet var igår – igen vid dotterns inlämning av en skrivuppgift. För avancerad för en som går i åttan, iallafall med obefintlig genomgång av begrepp innan. Men interssant. Dottern och jag har två olika skrivstilar.

Jag är hårt drillad i brainstorm – mindmapping – och fylla på och ändra eftersom. Att sitta och titta på ett tomt papper är lönlöst. Bättre att ta en promenad då. Eller diskutera med någon och anteckna. Jag är nog för gammal eller har huvudet fullt med annat. Men hon måste hitta sitt sätt. Fast det är fasligt svårt när man har en deadline, inte tillräckligt av kunskaper så det tar tid att ta sig förbi dem och drabbas av "skrivhäfta".

Bloggtips Write to Done

Så här skriver bloggaren om sig själv
"My name is Leo Babauta, better known of the Zen Habits blog. I’ve created Write To Done as a way to share some of what I’ve learned as a writer, with new (and experienced) writers looking to improve their craft and their art.

That’s what Write To Done is about, at its core: the craft and the art of writing.

But from that core we’ll be covering many topics: journalism, blog writing, freelance writing, fiction, non-fiction, getting a book deal, the business of writing, the habit of writing. And so on...."

Och ett tips från Johanna, Multimanus
Mindmappprogram på nätet, gratis dessutom. Blubb.us

Och nu är det valborg, dags att leta upp en brasa!

torsdag, april 22, 2010

Framtiden



O'Reilly Tools of Change for Publishing

Även om förlagen verkar tröga, råkade ut för konservatism idag att det är svårt att få tag i ljudböcker, T ex business-böcker. Jaha, men de vet ju inte om min efterfrågan. Så jag hoppas den förmedlades vidare.

Jag vet inte riktigt vad förlagen är rädda för, inte alla, men vissa. Istället för att ta reda på en del själv så låter de listiga konsulter ta pengar från dem. Tror med att det kommer krävas nya sätt att arbeta på och det skrämmer nog lite. En fakta eBok har många fler dimensioner, än en vanlig bok. All form som kan vara i en utbildningsbok passar inte för formaten. Det gäller att inte korrekturläsa språk, man måste hålla sig ajour med att hänvisningar till t ex nätet stämmer. Men vilka möjligheter. Fast det kräver en hel del investeringar. Och det är man alltid rädd för i en "mager" bransch.

fredag, april 16, 2010

Spökskrivaren nu på bio

I ett inlägg från april 2008 tog jag upp ämnet Spökskrivare.

Strålande recensioner har den fått. Ser sevärd ut, men verkar lite för läskig för undertecknad.

SvD: Nu fullträff av Polanski
DN: "Ghost writer"
Aftonbladet: Polanskis thriller mästerligt kuslig

Expressen är mycket mer kritisk.

Skrivtips är mest glad att det finns filmer där skrivandet tas upp, även om det här kanske inte är så positivt.



fortsättning på intervjun, och där det handlar om filmen


Ewan McGregor är en favorit för bloggen.

Svenska bokförlag siktar på iPhone och iPad - DN.se

Svenska bokförlag siktar på iPhone och iPad - DN.se

Jo jo, men det är inte så lätt att läsa i iPhonen. Men det är bra att ha möjlighet. I det digitala samhället så blir man lätt beroende av att ha tillgång till kunskap direkt. Även om flyget står stilla i norra Europa av att naturen visar vem som bestämmer.

Dessutom har förhandlingarna strandat mellan Pappers och Skogsindustrierna. Det betyder pappersbrist, vilket det redan är för att det varit transportstrejk i Finland för ett par veckor sedan. Just nu byts det papper i de flesta av våra produktioner. Vi får ta vad som finns. Det kanske påskyndar det digitala utvecklingen?

onsdag, april 14, 2010

Bäst i text

Jo jo det låter det. Vågad boktitel av Thomas Dalström.

Men jag blev nyfiken. Nu. Kanske lite sommarläsning? Just nu tror jag att jag kommer få massor av tid att träna på allt jag vill träna på i just sommar.

Vill du läsa mer om boken gör du det Bäst i text. Där kan du även beställa boken och provläsa ett kapitel. (Finns att köpa via Bokus med)

fredag, april 09, 2010

Dagens spartips för oss med bläckstråleskrivare hemma

University of Wisconsin-Green Bay har bett studenter och personal att byta typsnitt till bläcksnåla Century Gothic istället för Arial.

Expressen: Spara pengar på nytt typsnitt

tisdag, april 06, 2010

Kreativitetens dilmma









Det är tur att det finns deadlines, annars skulle nog inget bli klart. Nu full fram frammåt. Många av mina deadlines går ut på fredag.

måndag, april 05, 2010

När man inte kan bedöma en bok på dess omslag

...hur gör man då särskilt i den digitala eran?

Artikel i New York Times In E-Book Era, You Can’t Even Judge a Cover

fredag, april 02, 2010

Påskpresenter från Johanna/Multimanus

Johanna skriver att i Norge läser man deckare under påsken, men att det inte slagit i Sverige. Och undrar om man här kanske vill skriva och bjussar frikostigt på sina eBöcker

Kom igång & Skriv och Skriv boken!

Du kan läsa mer här.

Tack för all din glädje och inspiration Johanna!

ps. här lyssnas det på deckare, men det är inget speciellt för påsken. Lyssnande ger mig dessutom lite tid att skriva i denna bloggen samtidigt. ;-)

OPWT

Bloggtips Old People Writing for Teens

Även om min högstadiedotters lärare lobbar hårt för att de ska läsa vuxenlitteratur. Så kan jag tycka att det är detta är en tid som inte ska hoppas över. Där nu våra tonåringar står där mittemellan barn och vuxenliv och skriker efter att bli sedda som de är, trots att många samtidigt söker sig själva. Så varför inte få ha den bekräftelsen att de är värda att ha litteratur som vänder sig till dem? De växer ju upp hittar sen vuxenlitteraturen , eller?

Själv minns jag det stora suget det blev efter böckerna Kram, Puss och Love love love av Hans-Eric Hellberg. Min kö i väntelistan blev för lång i skolbiblioteket. Det han bli sommarlov. Jag sysselsatte mig med Tvillingdeckarna, Kitty och Tjejligan tills jag en härlig solsemester i Grekland med familjen plötsligt dök över Colin Dexters Flicka försvunnen när min mamma läst klart den. Jag är beordrad att läsa Twighlight-serien av dottern som efter första filmen vägrar se fortsättningen New Moon. "Böckerna är såååå mycket bättre." Iallafall så skiljer dotterns bild av Bella och filmens Bella sig rejält. Jag ska läsa dem. Bara att min att läsa hög är så enorm. Fast just nu lyssnar jag mest för att få tillfälle att hinna med att hinna med några böcker alls. Inte alls samma sak. Men alltid något.

Annars går diskussionerna mycket om vad kommer IPad att innebära. Och vad sägs om detta projekt att boken ser en?

torsdag, april 01, 2010

Skriva eller ha något att berätta?

Kvällens Babel kan du se på SVT Play (klippet går att se till 18 september 2010)