torsdag, juli 15, 2010

Novelltävling

Det kom en kommentera till ett tidigare inlägg av Ahrvid Engholm, som jag väljer att lägga upp här i en egen post.


"(VIll gärna tipsa om detta. --AE)

FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN 2010

För elfte året i rad utlyser skrivargruppen SKRIVA, i samarbete med föreningen Novellmästarna och med stöd av Wela Förlag, Fantastiknovelltävlingen. Reglerna är enkla:

1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 1 sept till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik "tävlingsbidrag".
2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.
3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.
4. Förstapris 1000 kr. Andrapris 300 kr. Tredjepris 200 kr. Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.

SKRIVA är troligen den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) På SKRIVA diskuteras skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller tjattra med skrivintresserade. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten. "

Jag ber om ursäkt att bloggen är lite tyst, inte för att det inte finns saker att skriva om. En hektiskt arbetsperiod har följts av att det finns så mycket jag skulle vilja lägga in här att jag knappt vet vad jag ska börja. Men nästa vecka går jag på semester och hade tänkt ägna mig åt att rensa klädkammaren. Nästan så jag lovar att då kommer jag fly från verksamheten i ett utrymme som är bastulik till att sätta mig på svalare ställen för att samla tankar och förmedla tips istället. Om jag inte är ute med kameran.

Fick ett glatt besked häromdagen, i höst kommer jag dyka in i ämnet Visuell kommunikation. Och jag har redan börjat. Bilder är oerhört intressant. Bild vs. text är en spännande dynamik. Och där finns mycket att tänka på. Vi som ska gå kursen har blivit lovade att se världen med andra ögon sen. Puh. Det läskigt men spännande och utmanande. Nu är jag rätt van vid bilder och bildanalyser. Och form etc. Men det är ett område som påverkas av sin tid och tider förändras.

Små saker som val av typsnitt är inte så lätt alltid. Som att vi håller på med en bok om 70-talet. Och var på jakt efter ett speciellt typsnitt som tillhörde och var stort och modernt då (och hur det användes som punkt i rubriker t ex). Idag i en modern produktion så skulle man inte använda det. Men idag ger det rätt retro-känsla. Imorgon är det säkert modernt igen.

Och apropå genre som nämns ovan i novveltävlingen så de är de genre som har sina speciella typsnitt för att förstärka känslan i genren.

En liten kul grej i repris

What type(face) are you?