tisdag, mars 09, 2010

Manus

...blir sämre och sämre.

Ateljén fick spel igår. Nä, riktigt så illa är det inte. Men efter att sett manus efter manus komma, med projektledare som inte riktigt kanske har den erfarenheten som en redaktör har. Eller kunskaper i word. Och där författare idag formger sina manus i word så blev till till att ta fram ett litet arbetsdokument. Vi som jobbar mycket med utbildningsböcker, med ofta fakta rutor etc och får manus där dessa ligger i "textboxar" har slitit vårt hår i frustration. men man ska inte sitta tyst och klaga, vi utbildar och delger gärna våra kunskaper och önskemål.

Monterar man in en wordfil med textboxar så kommer inte de med in i InDesign. Då kan det bli mycket klippa och klistra. (Vilket kostar pengar, gör att vi får musarm och blir mindre glada då vi ser alla andra gå hem medans vi arbetar kväll). Och så får vi hela tiden sitta och gissa vad som ska vara rubrik 1, 2 och 3 osv.

Så sätt gärna ditt manus i

 • rubrik 1, 2, 3, 4 osv
 • brödtext/normal. Om du vill kan du ha första stycket utan indrag, och följande stycken med indrag, eller separera styckena genom att rycka ett extra enter.
 • enter-slag bara efter nytt stycke (inga mjuka enter-slag typ ctrl+enter.)
 • tanke streck kan göras genom ALT+0150 (de tidigare dubbla minustecknen vill isg inte riktigt alltid.
 • inga textboxar, skriv hellre----------- // informationsruta // ----------------- och markera slutet -------------- // slut på inforuta // ----------------
 • sidrutor/boxar kan markeras med
  ********
  text, text text
  ********
 • gör tabbar, inte tryck en massa mellanslag.

Allt sker i löptext i ett manus.

Tack, från ateljèn (som ofta är en trång sektor och har massor som har massor att göra och vill göra ett bra jobb)

Inga kommentarer: