söndag, december 23, 2007
torsdag, december 20, 2007
Påtal om plagiering
Fick ett besök från Urkund. Eller en träff av en som hade lämnat in ett arbete. Inget märkvärdigt. Det var ett citat jag själv har läst (med källhänvisning).
Vad är då Urkund?
Så här beskriver de själva:
"Urkund är ett helt automatiserat system mot plagiering och används framgångsrikt på universitet och högskolor i hela Europa. Urkunds system kontrollerar alla dokument mot tre centrala källområden; Internet, förlagsmaterial och tidigare inskickat studentmaterial (t ex PM, case studies och examensarbeten).
Urkund är tidsbesparande för examinatorer, som inte behöver misstänka studenter för fusk eller själva leta efter plagiat. Uppvisar ett dokument likheter med innehåll i källmaterialet flaggar systemet för ett eventuellt plagiat. Urkund är användarvänligt och presenterar resultaten tydligt.
Med Urkunds system försvinner studenters möjlighet att plagiera genom att t ex hämta texter från Internet utan att hänvisa till källan eller genom att låna ett färdigt arbete från ett annat lärosäte. Studenter får ett bevis på att allt material är egenproducerat.
Urkund ger utbildningen en värdefull kvalitetsstämpel."
Tur det inte fanns när jag studerade. Det är svårt ibland att göra en del arbeten tillräckligt unika. Det SKA ju ofta in litteraturhänvisningar med. Och om många elever/stundeter får samma uppgift så blir nog några rätt lika.
Fast med tanke på ICA förlagets miss kanske vore något för förlagsbranschen med? Stora förlag kanske använder det. Jag vet inte. Själv har jag precis suttit och korrekturläst en referenslista. Rörig värre var den. Skrivtips återkommer snart med hur man skriver en sån.
av Peggy kl. 12/20/2007 05:38:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
onsdag, december 19, 2007
Plagiat
Så dumt så dumt, idag när vi lever med så många kunniga läsare så är det att planka rent av så onödigt. Lite fantasi får man lov att ha eller låta bli. Eller säg till redaktören/förlaget att ni kört fast. Eller skyll på att annat hindrar er. Men plagiera inte.
Jimmy Schönning och ICA förlaget har trillat dit. I en heminredningsbok.
Det går inte att beskriva hur arg jag skulle bli om jag jobbade på det förlaget. Det finns böcker så att det räcker och blir över. Plagiat är bara kostnader. Det finns ingen vinnare på det. Är ju inte direkt som att skriva av någons uppsats i skolan (inte heller tillåtet). Visst finns det fantastiska böcker utomlands, men man kan förhandla om rättigheter och översätta eller vad som. INTE plagiera.
Sen kan många böcker vara oerhört snarlika inom en genre i t ex Fantasy och romantik. så man undrar ibland. Men någon egen touch kan man alltid lägga till. Och vips blir det ens eget.
Artikel i Extressen, Tv-stjärna anklagas för plagiat och SvD (samma rubrik i båda tidningarna).
Artikel i Aftonbladet, Tv-stjärna stal bok
av Peggy kl. 12/19/2007 09:10:00 fm 0 kommentarer
kategori: övrigt
måndag, december 17, 2007
Julklappsrim
Vem behöver inte lite hjälp på traven? Jag brukar sitta på julafton - desperat. Ibland lyckas jag ibland inte. Mammas nödrim är roliga. Brorsan skriver riktigt bra.
Rimstugan
Ordspråks julklappsrim
Stora Julsitens julklappsrim
Jespers julklappsrim
Bra att ha är
Synonymer
av Peggy kl. 12/17/2007 10:32:00 fm 1 kommentarer
torsdag, december 13, 2007
Sex sekunder
Så lång tid har man att fånga in en läsare med baksidestexten.
Ni ser väl fortsättningen på
slutet av i historien?
Idag tog de upp baksidestexter förutom Johanne Hildebrands början och finalisternas slut. En baksidestext skrivs oftast av redaktör/förläggare, men det händer att författare har sina bestämda åsikter om vad som ska stå.
Normalt består texten av tre delar
1. ett citat ur texten
2. en händelseskildring
3. en beskrivning av boken, gärna med att skriva titel och skriva något kort om författaren
Den 20 december är sista delen i programserien.
av Peggy kl. 12/13/2007 08:38:00 em 0 kommentarer
kategori: tv
Vill du vara med i TV?
Denise Rudberg efterlyser intresserade i sin blogg.
Till ett inslag till Läckberg & Rudberg
"Det förutsätter att du är intresserad av skrivprocessen och kreativitet (annars kommer du att dö av tristess...). Detta magiskt intressanta event går av stapeln på måndagen den 17 december kl 08.00-10.00 i Stockholm.
Är du intresserad?
Maila isåfall så fall lackberg.rudberg@mtvmastiff.se"
Skrivtips är intresserad, men kan inte. Sista rycket med allt som ska tryckas innan jul och julbord.
Tack S för tipset.
av Peggy kl. 12/13/2007 10:09:00 fm 1 kommentarer
kategori: skrivprocessen, tv
måndag, december 10, 2007
Doris Lessings nobelföreläsning
Föreläsningen hölls av hennes förläggare Nicholas Pearson i börssalen. Och presenteras av Svd:
Om att inte få Nobelpriset (hela föreläsningen)
Ett urdrag:
"Jag talar här om böcker som aldrig har skrivits, om författare som inte har lyckats därför att det inte finns bokförlag. Ohörda röster. Att bedöma vidden av detta väldiga slöseri med begåvning och möjligheter låter sig inte göra. Men här saknas någonting mer, redan före det skede i en boks tillblivelse då det krävs en förläggare, ett förskott, uppmuntran.
Författare får ofta frågan: Hur gör du? Skriver du på dator? Elektrisk skrivmaskin? Med gåspenna? För hand? Men den väsentliga frågan är: Har du hittat en egen plats, det tomma rum som ska omge dig när du skriver? In i det tomrum som är en form av lyssnande, av uppmärksamhet, ska orden komma, dina gestalters ord, tankarna – inspirationen.
Om författaren inte finner en sådan plats kan dikterna och berättelserna bli dödfödda.
När författare samtalar handlar frågorna de ställer till varandra alltid om denna plats, denna andra tid. Har du funnit den? Håller du fast vid den?
Låt oss hoppa till en skenbart mycket annorlunda miljö. Vi befinner oss i London, en av storstäderna. Det gäller en ny författare. Vi frågar cyniskt: Hurdana bröst har hon? Ser hon bra ut? Om det är en man: Karismatisk? Snygg? Vi skämtar men det är inget skämt.
De litterära stjärnskotten hyllas, får kanske en massa pengar. Paparazzifotografernas surr börjar höras i deras stackars öron. De blir firade, lovordade, de forslas runt i världen. Vi gamla, som har sett alltihop förut, tycker synd om novisen som inte har en aning om vad som egentligen håller på att ske.
Han, hon är smickrad, glad.
Men fråga ett år senare vad han eller hon tycker. Jag har hört dem: ”Det här var det värsta som kunde ha hänt mig.”
En del uppreklamerade nya författare har inte skrivit något mer, eller har inte skrivit vad de har velat, vad de hade tänkt.
Och vi, gamlingarna, vill viska i deras oskuldsfulla öron: ”Har du det kvar? Ditt avskilda, oumbärliga ställe där dina egna röster kan tala till dig, bara till dig, där du kan drömma? Det måste du hålla fast vid, det får du inte släppa.”
Det måste finnas någon sorts bildning."
av Peggy kl. 12/10/2007 09:49:00 fm 1 kommentarer
kategori: författare
Vulkanen lever
Vulkan är igång igen, nu ska det bli spännande och höra upplevelser av sajten. Bra, dåligt etc? Någon som prövat andra själpvpubliceringssajter. Erfarenheter?
Första boken jag ramlade över var Ann Ljungbergs bok
av Peggy kl. 12/10/2007 09:13:00 fm 0 kommentarer
kategori: självpublicering
söndag, december 09, 2007
Samhällsanalys och historia.
DN skriver om att att deckartrenden är på nedgående. Enligt försäljningschefen på Akademibokhandeln förmodas historia och samhällsanalys öka som genre i årets julhandel.
Seriemordenstid förbi, och det blir mer samhällskritik, personskildringar och kuslig stämning?
Eller flyr vi vår knepiga tid med hjälp av fantasy? Eller är fantasy mer än flykt. Kanske samhällskritik och utopi mer tydligt än någon annan genre? Om den är välskriven.
Jag är mest bekymrad över min egen brist på läslust för tillfället. Många böcker ligger och väntar. För många. Läser ju mycket, man kanske inte just böcker. Kanske blir tid mellan julskinkan och kalkonen.
av Peggy kl. 12/09/2007 09:59:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
Philip Pullman
Författaren till Guldkompassen (som går på bio nu och har fått oss att hoppa högt i biostolen ikväll) har skrivtips på sin hemsida.
Men även denna "brask-lapp"
What advice would I give to anyone who wants to write?
Don't listen to any advice, that's what I'd say. Write only what you want to write. Please yourself. YOU are the genius, they're not. Especially don't listen to people (such as publishers) who think that you need to write what readers say they want. Readers don't always know what they want. I don't know what I want to read until I go into a bookshop and look around at the books other people have written, and the books I enjoy reading most are books I would never in a million years have thought of myself. So the only thing you need to do is forget about pleasing other people, and aim to please yourself alone. That way, you'll have a chance of writing something that other people WILL want to read, because it'll take them by surprise. It's also much more fun writing to please yourself.
Philip Pullman
Verkar stämma in med temat på hans triologin om Den mörka materian. Den egna viljan.
av Peggy kl. 12/09/2007 08:01:00 em 0 kommentarer
kategori: författare, skriva, tips
onsdag, december 05, 2007
Release-party
Igår var Skrivtips på release-party. För Rikard Bergs bok Kajakpaddling - en livslång relation.
Kul. Jag längtar till sommaren för att få pröva på.
av Peggy kl. 12/05/2007 12:37:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
måndag, december 03, 2007
En roman är en roman är en roman.
Var genre har sin stil. I ett antal böcker som kommit i år är gränsen rätt suddig mellan roman och biografi.
Skriver man en roman, så är det en roman. Även om personer kan förknippas med verkliga namn. Om man nu senare inte vill ha massa onödigt ståhej. Kan man ju kalla Kalle Andersson för Anders Karlsson (den metoden använde Guillou i Hamilton-böckerna). Alla vet ju då vem författaren haft som förlaga till sin figur, men håller samtidigt i minnet att det är en roman man läser och inte en biografi. Vissa är ju svåra att döpa om. Kungen och om man ska skriva om Astrid Lindgren. Om man nu inte vill ha onödigt ståhej. Kan det vara så att författarna söker uppmärksamhet?
Visst kan det vara nervkittlande. Skvaller lockar oss. Men det kräver att man som läsare är vaksam på sig själv och håller reda på vad som är fakta och vad är fiktion.Kanske ställer extra krav på författaren med? Vilket kan vara svårt. Ett vanligare exempel som vi möter varje dag. Vem går inte på journalisters starkt förenklade reportage och tolkningar i t ex kvällstidningar? Sällan jag har mött att om man verkligen varit på plats där tidningarna rapporterar från att jag upplever: "Jippie, vilken bra summering". Tvärtom blir jag oftast arg på konstiga vinklar och ibland fattar man inte att journalisten varit på samma tillställning som en själv. Inte fel på journalistiken eller journalisten. Det är deras genre.
Svenska Dagbladet tar åter igen årets bråk mellan författare, och där upprörda röster höjts där det förekommer romanfigurer har verkliga förlagor och har sina riktiga namn. Och de är inte smicker som författarna kommer med. Med rätta eller orättvist kan jag inte bedöma.
SvD En roman behöver inte vara sann
DN Privat strid inför öppen ridå
Senaste författarbråket står emellan Unni Drougge och Jan Guillou.
Wiki om Romanformer
OBS! Tycker inte om våld. Ny telefonlinje: Kvinnofridslinjen drivs av Akademiska sjukhuset i Uppsala på uppdrag av regeringen. Att ringa dit är gratis, och numret syns inte på telefonräkningen. Numret är 020–50 50 50.
av Peggy kl. 12/03/2007 09:03:00 fm 0 kommentarer
kategori: författare, marknadsföring, roman, övrigt