måndag, december 03, 2007

En roman är en roman är en roman.

Var genre har sin stil. I ett antal böcker som kommit i år är gränsen rätt suddig mellan roman och biografi.

Skriver man en roman, så är det en roman. Även om personer kan förknippas med verkliga namn. Om man nu senare inte vill ha massa onödigt ståhej. Kan man ju kalla Kalle Andersson för Anders Karlsson (den metoden använde Guillou i Hamilton-böckerna). Alla vet ju då vem författaren haft som förlaga till sin figur, men håller samtidigt i minnet att det är en roman man läser och inte en biografi. Vissa är ju svåra att döpa om. Kungen och om man ska skriva om Astrid Lindgren. Om man nu inte vill ha onödigt ståhej. Kan det vara så att författarna söker uppmärksamhet?

Visst kan det vara nervkittlande. Skvaller lockar oss. Men det kräver att man som läsare är vaksam på sig själv och håller reda på vad som är fakta och vad är fiktion.Kanske ställer extra krav på författaren med? Vilket kan vara svårt. Ett vanligare exempel som vi möter varje dag. Vem går inte på journalisters starkt förenklade reportage och tolkningar i t ex kvällstidningar? Sällan jag har mött att om man verkligen varit på plats där tidningarna rapporterar från att jag upplever: "Jippie, vilken bra summering". Tvärtom blir jag oftast arg på konstiga vinklar och ibland fattar man inte att journalisten varit på samma tillställning som en själv. Inte fel på journalistiken eller journalisten. Det är deras genre.

Svenska Dagbladet tar åter igen årets bråk mellan författare, och där upprörda röster höjts där det förekommer romanfigurer har verkliga förlagor och har sina riktiga namn. Och de är inte smicker som författarna kommer med. Med rätta eller orättvist kan jag inte bedöma.

SvD En roman behöver inte vara sann
DN Privat strid inför öppen ridå

Senaste författarbråket står emellan Unni Drougge och Jan Guillou.

Wiki om Romanformer

OBS! Tycker inte om våld. Ny telefonlinje: Kvinnofridslinjen drivs av Akademiska sjukhuset i Uppsala på uppdrag av regeringen. Att ringa dit är gratis, och numret syns inte på telefonräkningen. Numret är 020–50 50 50.

Inga kommentarer: