Manus skola
För er som arbetar i ordbehandlingsprogram och texten ska monteras in i till exempel InDesign och lämnas för formgivning till ett förlag.
Inga enter-slag i ett stycke. Bara när det är nytt stycke.
Inga styckeindrag när det är nya stycken.
Mellan år eller sidor är det inte som ordbehandling och skärm att man skriver. 1978-1985. Utan att det är ett kort tankestreck istället. Om du skriver dubbla -- så översätter programmet det till ett kort tankestreck. Det kan vara bra att läsa på lite typografiska regel som mellanrum och tankestreck. Eller prata med redaktören. Jo mer rätt ett manus är från början desto större chans är att det blir mindre fel senare. Korrekturläsare är det ont om nu förtiden. Och alla stressade.
Mer att tänka på kan du läsa här:
Om att skriva manus på dator för böcker och tidskrifter - Lite praktiska anvisningar och tips.
Bokprojektets Typografiska tips
Och glöm inte bilder, ska vara högupplösta. Med samma namn i anvisningar som de heter. Oche helst ett namn där det går att klura ut vad det är för bild, dock inte med å-ä-ö eller mellanslag (vi sitter nu och reder ut bilder som tryckeriet inte kan öppna).
Och kontrollera med tryckeri/förlag om de har ditt program. Har just nu ett elände att vi kör PC och CS3. För även om vi väntat ett år med att installera programmen, så har inte alla tryckerier hängt med. Vi var ändå tvungen att installera programmen för vi fick tillbaka filer från tryckerier som vi inte kunde öppna för vi bara hade CS2.
Mycket problem kan det bli och blir, men det är rätt kul att lösa problem med.
2 kommentarer:
"Korrekturläsare är det ont om nu förtiden."
Ja, jag ser det...
Ha ha, ja även jag behöver korrekturläsare. Särskilt när jag är stressad. Mellan olika korrsvängar med olika korrekturläsare, men "sina" darlings.
Att korrekturläsa sin egen text är svårt. Och rekommenderas ej. Ta hjälp.
Skicka en kommentar