onsdag, april 11, 2007

Tio skrivtips för att skriva mera....

Det finns många intressanta engelska sajter om skrivande och med skrivtips. Några fina på svenska med som jag gärna länkar till så fort jag ser dem. (Tips emottages tacksamt).

Ramlade idag över engelskspråkiga Angela Boths sajt Writing tip. Angela har nyhetsbrev, bloggar och eböcker om olika delar av skrivande och tjäna pengar.

Följande blev jag så inspirerad av att jag har tagit mig mig friheten att översätta (och tolka) några av hennes tips. Hoppas det kan kan vara till hjälp.1. Lägg märke till bilder!
Din högra hjärnhalva tänker i bilder och när du skriver så översätter du bilderna från din högra hjärnhalva till ord. Vanligen händer denna process så snabbt att det sker i vårt omedvetna. Men om du gör denna process medveten kan öka kreativiteten. Stephen King kallar denna process "att skriva med det tredje ögat - ögat för fantasi och minne"

2. Skriv skit och gör mönster
Ditt första utkast är skit - råmaterial.

Det första vi skriver är ofta skräp. Helt okey - det är bra. Det är meningen. Övning ger färdighet. Om du inte skriver ett utkast eller väntar till den perfekta idéen så kommer du säkert inte skriva något alls. Så skriv. Gör skit, ur skit kommer ofta någonting ur ingenting kommer ingenting.

3. Bara skriv - tänk på pappret eller skärmen, inte in i ditt huvud.
Att tänka för mycket medans du skriver är lurigt. För du kan ägna två timmar åt att skriva i huvudet och det slutar med en halv sidas arbete. Skriv-tänk. Tänk på pappret, stanna inte inne i ditt huvud.

4. Öka ditt skrivande med listor
Listor är en form av brainstorm. Den ökar ditt skrivande och det är kul

Skriva listor är en bra teknik när du har fastnat i ditt skrivande. Det spelar ingen roll vilken typ av skrivande du ägnar dig åt, romaner eller faktaskrivande. Listor hjälper dig i revideringsarbetet och strukturen i arbetet

5. Ordböcker/lexikon
En av det bästa hjälpmedlen är en ordbok. Ha en ordbok bredvid dig för att få igång hjärnan och få ny glöd.

6. Skriv det första du gör per dag.
Om du skriver minst en sida, för hand, så fort du gått upp. Såkommer du att upptäcka att ditt skrivande kommer gå mycket enklare resten av dagen. Du kommer med vara mera fokuserad och avspänd resten.

7. Sätt upp VOM mål - de bästa målen är orealistiska
Författaren Martha Black kallar orealistiska mål för VOM Vilt Orealistiska Mål. (Oprah magazine september 2002). Hon säger ungefär att lär man sig omfamna sina egna VOM mål kan kan det väcka något magiskt och skapa ett nytt flöde mot nya öden.

Ett VOM mål är upphetsande. Bara att tänka på sett sådant mål får hjärtat att slå fortare. För att arbeta mot sitt Vilda mål (skriva en bok, filmmanus, skriva för en stor tidning) krävs det hårt arbete. Mycket av hårt arbete. Men när du når dit så uppstår det med en twist. För att det blir aldrig som du har tänkt dig - du har nått något mycket större, något du aldrig kunnat tänka dig.

8. Skilj på skrivande och redigering.
Först kommer skrivande, sen redigering. Om du försöker kombinera de båda så kommer det att blockera dig.

Skrivande ska komma så enkelt som om du pratar med en vän. Om det inte gör det, så försöker du redigera det du skriver före orden kommer på papper eller på skrämen. Om du inte är medveten om faran om att kombinera skrivande med redigering så kommer du göra det svårt för dig själv, när det borde vara enkelt. Om du inte har svårt att prata, hur kommer det sig att du har svårt att skriva?

9. Det är bra att kämpa med sitt skrivande
I sin bok The Breakout Principle beskriver dr Herbert Benson kampen/upptäckten processen som leder till en ny nivå av medvetande. När du kämpar och helt ger upp kampen - bara ge upp - så finns chansen att du kan nya nivåer.
Hur påverkar det ditt skrivande? Låt åt säga att du skriver en roman. Du tycker det är svårt. Du kämpar troget och skriver varje dag. Du kämpar med den i veckor. Då ger du upp. Fast du fortsätter skriva och säger till dig själv.

- jag bryr mig inte om vilket skräp jag skriver. Jag kommer bara göra det. Jag kommer bara att skriva.

Denna insikten leder till skrivandets magi. Plötsligt kommer inspirationen och du skriver klart boken på ett kick. Du kommer säkert fortsätta kämpa med ditt skrivande framöver (för kamp är en del av livet), men du har du nått en ny nivå i ditt skrivande.

Den här nivån når du inte och kan inte nås utan kamp.

10. Bra skrivande är = ärligt skrivande.
Att skriva ärligt och personligt kan kännas som att klä av sig offentligt, så många nybörjarförfattare är rädda för att dela med sig av sitt skrivande.

Var omtänksam. Först och främst mot dig själv. Skriv. Skriv för dig själv. Allt skrivande kräver mod.

När du slutligen visar vad du skrivit för andra, kommer du upptäcka den fantastiska sanningen - ingen bryr sig. Michele Weldon råder oss i sin bok "Writing To Save Your Life": Kom över dig själv! Ingen dömer vad du skriver. Så skriv!

2 kommentarer:

Anonym sa...

TACK för denna, sånt här är ju jättebra att läsa. Gud, vad seriös och duktig du är som har översatt denna.

Oskar sa...

Hej!
Detta var intressant så jag sparar länken tills jag behöver den.
men jag undrar, vet du nån sida eller något där man som nybörjare kan be någon läsa det man skrivit och ge kritik? För det folket som finns runt omkring mig är alldeles för dömande och ohövliga för att jag skulle kunna våga visa dem något.
Speciellt på grund av min ålder.

ber ödmjukast om ett svar
//Oskar