torsdag, juni 26, 2008

Att lämna manus

Lämna inte manus i pdf-format. Snälla.

Konverterar man pdf-en till word, läggs alla texter i textrutor som måste rensas. Hur tråkigt som helst och tar massor av tid. Dessutom finns det en överhängade risk för konflikter i programmet.

Kopierar du texten i pdf och klistrar in i word så blir det enterslag efter varje rad. jag sitter just nu och redigerar 54 A4-sidor med enter-slag. Inte kul alls. Vissa enter ska ju vara med. Just nu höftar jag hej vilt. Får redigeras senare.

OCR-scanna texten kan gå bra, dock funkade inte i den texten jag hade nu...och eftersom jag ligger flera timmar efter p g a av att jag prövade den översta varianten med reslutatet att datorn hängde sig ett par gånger. Så en liten vädjan. Lämna manus i word, med enter-slag där det ska vara nytt stycke. Det går utmärkt att formatera rubrikerna och brödtext i word numera och få över det till InDesign. Det underlättar.

Något som börjar dyka upp är författare som lämnar manus i Open Office format. Det kan gå utmärkt. Men prata med redaktören innan. Troligen har redaktören inte Open Office, men det går att spara i word-format. Att göra manuset i InDesign, eller Quark. Undanbedes. Tack. Troligen har inte redaktören layout-program och vill ibland kunna redigera texten.

Nu ska jag återgå och rensa i mitt manus.

onsdag, juni 25, 2008

Insnärjd i ord?

Cap & Design skriver om halsduken för frusna typografiälskare.

Ingen dum idé som present till andra ordälskare. Den som letar ordentligt lär hitta orden: ”today”, ”magnet” och ”people” i varianten med gemena (lowercase) bokstäver. Du kan beställa halsduken hos Litte Factory (Hong Kong) för $52.

torsdag, juni 19, 2008

Reportageböcker hett i höst.

Svd ser en ny trend med reportageböcker i höst.

Är det alla arbetslösa journalister som gått över till bokskrivande och mer djupodlande reportage? Är det en allt mer kunnigare befolkning som inte nöjer sig med notiser längre? Eller är det i vår tid där vi blir bombarderade med olika nyheter ett större behov att gå till djupet och förstå, åtminstone ett par områden.

Här är det mest hantverksböcker på gång. Och en jättespännande och intressant bok där ett antal starka profiler målar om hur världen kommer att se ut om ett par år. Kanske ska tjuvläsa kollegans manus?

Waltic Litteraturfestival Stockholm

Nu börjar det närma sig. Litteraturfestivalen skriver på sin hemsida:
"På Litteraturfestivalen under WALTIC kommer flera av författarna från kongressen att medverka på publika scener runt om i staden: Kulturhuset, Stockholms stadsbibliotek, Instituto Cervantes och Goethe-Institut.

Stadsbiblioteket anordnas under en heldag en stor litteraturfest med aktiviteter i hela huset, både för barn, ungdomar och vuxna. Publiken får ta del av möten mellan svenska och internationella författare.

Kulturhusets takterass finns WALTIC:s officiella bar, öppet varje kväll från 18.00. Terrassen kommer att fyllas av författarsamtal, barmingel och bra musik.

Några av de medverkande författarna är Philip Pullman, Sonia Nimr, Mia Couto, Assia Djebar, Jamaica Kincaid, Charles Bernstein, Giannina Braschi, Clara Janés och Herta Müller. Bland de svenska kända författarna märks Henning Mankell, Jonas Hassen Khemiri och Maj-Gull Axelsson."

Länkar till programmet de olika dagarna:

Söndag 29 juni
Kulturhuset

Måndag 30 juni
Kulturhuset

Tisdag 1 juli
Stockholms Stadsbibliotek
Goethe-institut

Onsdag 2 juli
Kulturhuset
Instituto Cervantes

Läsa mer:
Tidskriften 00-tal om festivalen
Dagens Nyhter skriver om mingel med världsförfattare.

onsdag, juni 18, 2008

Skaparlusta

Om du har har vägarna förbi Stockholm och Gamla Stan och Köpmangatan.

Kan du ramla förbi Ljunggrens

Papper, stämplar, lack, album OCH vackra skrivböcker (album). De säljer även boken "Barbaras böcker" för dig som vill göra din egen bok.

Boken finns även på Adlibris. Dock verkar den slut just nu.

Adlibris beskrivning: Hur tillverkar man sin egen anteckningsbok för att kanske dokumentera en efterlängtad resa eller föreviga en livsavgörande händelse? Eller en personligt utformad bok för egna tankar. Här ges förslag och tips på pappersval och bindningstekniker som var och en kan hantera vid köksbordet. För den som tog sig an Barbara Bunkes förra bok Barbaras papper förslag till festliga inviter är det bara att gå vidare på skapandets och knåpandets väg; för andra blir det en lustfylld upptäckt.

fredag, juni 13, 2008

Diskbänksrealism säljer!

Diskbänksrealism hette det för ett par år sen, sen blev det dokusåpa och idag....dagbok/blogg?

Jessika Gedin tar upp detta kulturella fenomen i artikeln Sanning eller såpa, tidningen Fokus.

torsdag, juni 12, 2008

Huller om buller

Omtryckningen av Norens bok har fått dras tillbaka. En mardröm.

Vissa sidor hamnade visst huller om buller. Det är ju inte lätt att se i en bok som saknar paginering även om de hävdar att det inte beror på det. Ska hålla extra koll på det. För jag själv skickade iväg fyra böcker a 386 sidor idag till tryckeriet. Vilket ger mig lite lätt ont i magen. Nu var det pdf-filer vilket ger en lite säkerhet att texten inte flödar om. Men sen är det upp till bokbindaren, och kontroll-läsning av tryckarken så att pagineringen hamnar rätt (så att inte jag drabbas av samma missöde).

Jag har råkat ut för det Norens bok råkat ut jag med. Det var en bok jag, tillsammans med en massa kursare på univeristet, skrev för massor av år sen och min första kontakt med branschen. I en del av upplagan var sidorna fel. Boken precis till release-partyt. Så det var att kolla igenom den snabbt. Innan pressen fick sina ex. Svettigt var det.

Expressen skriver om stackars förlaget. Jag skulle inte vilja vara i deras kläder nu. Har ju hänt även oss. En massa papper till återvinning och mycket pengar i förlust. För ett tag sen höll en av redaktörerna nästan på att hoppa i sjön. Som tur var är han äldre och rutinerad. Så han tog ett djuuuuuuuupt andetag och ringde kunden. Kunden har ju slutansvaret och BORDE ha kollat (men även vi). Det kommer säkert en dag då jag står där. Knack-knack-ta-i-trä. Inte i produktionen som gick iväg idag iallafall. För nu är de ansvariga bortresta så jag sitter själv med korret om det kommer nästa vecka. Provtryck är bra. Ska be en av mina kollegor att hjälpa mig.

Lyssnartips - årets sommarpratare i P1

Här är en lista:

Juni
21 Fredrik Lindström - programledare, författare
22 Lena Andersson - skribent, författare
23 Max Tegmark - professor i astrofysik
24 Lennart Johansson - före detta UEFA-president
25 Fredrik Härén - författare, föreläsare
26 Maj Briht Bergström-Walan - sexualforskare, psykolog
27 Björn Ranelid - författare
28 Lars Winnerbäck - artist, låtskrivare
29 Margot Wallström - EU-kommissionens förste vice ordförande
30 Elisabeth Massi Fritz - advokat

JULI
1 Amelia Adamo - tidningsmakare
2 Peter Wallenberg - styrelseordförande
3 Jana Söderberg - samtalsterapeut, kommunikationstränare
4 Fredrik Skavlan - norsk journalist, tecknare, programledare
5 Jonas Wahlström - djurexpert, chef Skansenakvariet
6 Peter LeMarc - sångskrivare, artist
7 Olle Carlsson - präst
8 Kajsa Bergqvist - världsmästare i höjdhopp
9 Michael Segerström - skådespelare
10 Isabella Lövin - miljö- och kulturjournalist, författare
11 Leif Silbersky - advokat
12 Tina Nordström - kock
13 Björn Ulvaeus - kompositör, textförfattare
14 Åsa Nilsonne - psykiater, professor, författare
15 Antonia Ax:son Johnson - familjeföretagare, entreprenör
16 Yrsa Walldén - studerande, Lyssnarnas Sommarvärd
17 Mattias Klum - fotograf, filmare
18 Hasse Wallman - grundare och vd Wallmans nöjen
19 Dolph Lundgren - skådespelare, regissör
20 Robyn Carlsson - sångerska, låtskrivare
21 Nils Simonson - kirurg, föreläsare
22 Eva Swartz - vd Natur & Kultur
23 Raymond Ahlgren - egenföretagare, författare
24 Katja Geiger - modeskapare, "Katja of Sweden"
25 Måns Zelmerlöw - artist
26 Manuel Knight - affärsman, psykolog, föreläsare
27 Jens Lapidus - författare, advokat
28 Annika Söder - undergeneraldirektör, diplomat
29 Martina Lowden - författare
30 Göran Hägglund - socialminister, partiledare kd
31 Karin Mamma Andersson - konstnär

AUGUSTI
1 Annika Norlin - artist, låtskrivare, journalist
2 Svante Axelsson - generalsekreterare
3 Pia Johansson - skådespelerska
4 Stavros Louca - matematiklärare
5 Åsa Borgström - hemmansägare
6 Sissela Benn - skådespelerska, komiker
7 Per Hallberg - Oscarsbelönad ljuddesigner
8 Boris Grigorjev - KGB-överste, bosatt i Moskva
9 David Batra - komiker, programledare
10 Pernilla August - skådespelerska
11 Carin Götblad - länspolismästare
12 Ann Henning - författare, översättare
13 Hassan Brijany - skådespelare
14 Mia Skäringer och Klara Zimmergren - komiker, radiopratare
15 Mikael Tornving - komiker
16 Marie-Louise Ekman - blivande Dramatenchef
17 Sommar i backspegeln


Förra året tog jag nog specifikt upp författare här på Skrivtips. Men idag känns gränsen mer flytande. Är ju en del av de ovanstående som inte har titel författare, men ändå har medverkat i böcker. Och andra som nog kommer att skriva en eller två böcker framöver.

Vill du läsa mer om årets sommarpratare, kan du läsa mer på Sveriges Radios hemsida (och senare lyssna på programmen via datorn ifall du missat något program du vill höra).

Diagram i böcker

Är ett kapitel för sig. Här är en vädjan!
Vad vi märker av från ovana författare är att man hittar ett tjusigt diagram och säger: - Den vill jag ha! Och tar fram: saxen/scanner/ctrl+c och kopierar in i sitt dokument/manus. Detta funkar väl rätt så hyfsat när det gäller ett word-dokument som ska spridas till ett par få. I professionellt tryck så är det mindre kul. Kostar man nu på att trycka en bok så är det ju roligt ifall diagrammen ser schysta (eller juste/schyssta om ni hellre skriver så) ut. Word är inte direkt högupplöst och ser gärna lite suddigt ut.

Så försökt ta fram sifferunderlaget till diagrammet. Är det diagram från någon annan. Så brukar de inte vara ovilliga att hjälpa dig. Excel och till med tabeller i word går lätt att göra om diagrammen i Illustrator och numera i InDesign. I de program har man mycket större kontroll över utseende och det ser riktigt fint ut. Glöm inte att skriva källa.

Hur gör man när man inte har underlagen då?

Det går att kopiera in och rita av. Fast det går inte att garantera att det blir riktigt rätt, och blir det ändringar så blir det krångligt - och dyrt. Om det är en publikation som återkommer år efter år. Är det mycket lättare att ändra siffrorna, via ett litet klick, än att rita av ett diagram från början om och om igen.