torsdag, juni 12, 2008

Diagram i böcker

Är ett kapitel för sig. Här är en vädjan!
Vad vi märker av från ovana författare är att man hittar ett tjusigt diagram och säger: - Den vill jag ha! Och tar fram: saxen/scanner/ctrl+c och kopierar in i sitt dokument/manus. Detta funkar väl rätt så hyfsat när det gäller ett word-dokument som ska spridas till ett par få. I professionellt tryck så är det mindre kul. Kostar man nu på att trycka en bok så är det ju roligt ifall diagrammen ser schysta (eller juste/schyssta om ni hellre skriver så) ut. Word är inte direkt högupplöst och ser gärna lite suddigt ut.

Så försökt ta fram sifferunderlaget till diagrammet. Är det diagram från någon annan. Så brukar de inte vara ovilliga att hjälpa dig. Excel och till med tabeller i word går lätt att göra om diagrammen i Illustrator och numera i InDesign. I de program har man mycket större kontroll över utseende och det ser riktigt fint ut. Glöm inte att skriva källa.

Hur gör man när man inte har underlagen då?

Det går att kopiera in och rita av. Fast det går inte att garantera att det blir riktigt rätt, och blir det ändringar så blir det krångligt - och dyrt. Om det är en publikation som återkommer år efter år. Är det mycket lättare att ändra siffrorna, via ett litet klick, än att rita av ett diagram från början om och om igen.

Inga kommentarer: