torsdag, juni 26, 2008

Att lämna manus

Lämna inte manus i pdf-format. Snälla.

Konverterar man pdf-en till word, läggs alla texter i textrutor som måste rensas. Hur tråkigt som helst och tar massor av tid. Dessutom finns det en överhängade risk för konflikter i programmet.

Kopierar du texten i pdf och klistrar in i word så blir det enterslag efter varje rad. jag sitter just nu och redigerar 54 A4-sidor med enter-slag. Inte kul alls. Vissa enter ska ju vara med. Just nu höftar jag hej vilt. Får redigeras senare.

OCR-scanna texten kan gå bra, dock funkade inte i den texten jag hade nu...och eftersom jag ligger flera timmar efter p g a av att jag prövade den översta varianten med reslutatet att datorn hängde sig ett par gånger. Så en liten vädjan. Lämna manus i word, med enter-slag där det ska vara nytt stycke. Det går utmärkt att formatera rubrikerna och brödtext i word numera och få över det till InDesign. Det underlättar.

Något som börjar dyka upp är författare som lämnar manus i Open Office format. Det kan gå utmärkt. Men prata med redaktören innan. Troligen har redaktören inte Open Office, men det går att spara i word-format. Att göra manuset i InDesign, eller Quark. Undanbedes. Tack. Troligen har inte redaktören layout-program och vill ibland kunna redigera texten.

Nu ska jag återgå och rensa i mitt manus.

5 kommentarer:

Speja sa...

Hjälp, det låter pestigt. Har faktiskt en liten aning om hur det kan vara eftersom jag jobbade som originalare innan jag klev vidare inom reklambranschen.

Har förresten en fråga: känner du till något om distribution och inköp inom bokförlagsvärlden eller vet du någonstans där man kan hitta info om det? Vill så gärna lära mig om själva försäljningsbiten av böcker...
Ha en finfin helg!
Speja

Robert sa...

Hej!

Halebop har lanserat en grej som heter "sms-versionen" (www.halebop.se/smsversionen) där det går att skicka in sina versioner av olika ämmnen. Däribland böcker och sms-noveller. Detta pga sin undersökning med 2300 personer som visade att 17% hellre vill ha sms-versionen av en bok än att läsa hela boken!

Betyder kanske att författares jobb kommer bli enklare!

Ha de gott!

puzzlan sa...

Speja , du kan mejla mig så ska jag försöka svara med specifikt.

Många förlag har egen distribution eller använder sig av företag som distribuerar åt dem (jag vill inte göra reklam åt en konkurrent, så det ges bara per mejl).

Det finns även frilansande försäljare som marknadsför böcker till återförsäljare. Och så finns det företag som producerar kataloger och har säljare som med presenterar böcker.

Vi har även egna säljare som främst säljer böcker till organisationer, gärna innan boken är gjord. ;-)

Lite länkar:
Svenska förläggarföreningen
http://www.forlaggare.se/
NOFF_ Nordiska föreningen för mindre förlag
http://www.noff.se/aktuellt.asp

Många (de lite större/stora) använder sig ofta av Bokrondellen som är en artikeldatabas för bokbranschen. Där kan bokhandeln hitta och beställa böcker från alla svenska förlag och bokdistributörer. Informationen i databasen kommer direkt från förlagen och uppdateras dagligen. Bokrondellen granskar uppgifterna och kompletterar med ämneskategorier. http://www.bokrondellen.se/

Robert , jag vet inte om det kommer bli enklare. Tycker det är knepigt att skriva kort jag. Och älskar tjocka böcker.
Ett bloggtips till alla som har bråttom:

Ditt liv på sex ord
http://livshistorier.blogspot.com/

Speja sa...

Hej! Tack för ditt svar. Vill försöka luska ut om man som författare själv kan sälja in och kanske påverka försäljningskanalerna på olika sätt. Tyvärr hittade jag inte din mailadress.
Speja

puzzlan sa...

oj då

visst finns jag

puzzlan [at] gmail.com