Fastnat i läsandet?
Bloggen Booth's Writing blogg har en liten uppmaning.
Stop reading, already -- WRITE
Läsa är så oerhört lätt, och lätt att fastna i. Så mina vänner.
Skriv på.
Bloggen Booth's Writing blogg har en liten uppmaning.
Stop reading, already -- WRITE
Läsa är så oerhört lätt, och lätt att fastna i. Så mina vänner.
Skriv på.
av Peggy kl. 1/27/2009 12:03:00 em 3 kommentarer
kategori: skrivprocessen
Amerikas nyinvalda president, Barack Obama. I New York Times får vi veta mer om böckernas betydelse för Obama i artikeln From Books, New President Found Voice
Listan som format honom enligt artiklen:
av Peggy kl. 1/22/2009 01:42:00 em 0 kommentarer
kategori: marknadsföring, övrigt
Jag har ny dator hemma och ägnade gårdagkvällen åt undersöka Word 2007.
Många roliga nya funktioner - iallafall för mig som mest arbetat med Word 2003 - som jag känner igen ifrån InDesign. En hel del enklare produktioner, som text rakt upp och ner i en roman kan sättas direkt i word eller ett protokoll. Som du sen sparar det som en pdf. Kan ju vara bra att veta. Reserverar mig dock lite för kvaliten för det har jag inte koll på hur tryckerier ställer sig till den kvaliten.
Det är bra att lära sig Word och uttnyttja funktionerna som att sätta texten i olika format. Som till exempel när man gör ett manus och har olika rubrikniver och sen vill sätta texten i InDesign. Använd gärna formaten som finns i Word, som Rubrik 1, rubrik 2 etc. Då spar man tid, risk för missförstånd och ger proffsigt intryck. InDesign importerar formaten och det är relativt enkelt att ersätta ett format i Word till styckeformat i InDesign.
Ett plus är om du vill ändra typsnitt i alla rubriker i Rubriknivå 1, så ändrar du på ett enda ställe. Och du behöver inte traska igenom hela dokumentet för att ändra alla - gäller både i Word och InDesign.
av Peggy kl. 1/22/2009 10:57:00 fm 0 kommentarer
kategori: dataprogram, förlag, skrivprocessen
Merete Mazzarella, professor em i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, i SvD om det "omöjliga" för vår hjärna att läsa.
”Vi är ingalunda skapta för att kunna läsa. Människan uppfann läsandet först för några tusental år sedan. Och med denna uppfinning gjorde vi om själva det sätt våra hjärnor var organiserade på vilket i sin tur utvidgade våra tankemöjligheter och därmed förändrade artens intellektuella evolution.”
av Peggy kl. 1/20/2009 05:36:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
Tidningarna lyfter fram att det är dystrare tider för bokbranschen.
Dn: Tuffare tider för bokförlagen
SvD: Krisen har nått bokbranschen
Nu är det ju ingen allvarlig fara. I stort sätt säger prognoserna att den ökning som varit senaste åren inte kommer fortsätta. Och så har det inte vara några jättesuccéer senaste året. Men vem vet vad som händer i år? I krisens spår kanske vi har tid att läsa böcker. utbildning stiger ju iallafall.
Jag har läst två redan i år. Dock begagnade. Januari är nog ingen stor bokhandelsmånad iofs tror jag. För många av oss kanske fick böcker i julklapp? Och de ska ju läsas klart. Två bokinköp har dock redan gjort och dottern är inne i ett bokprojekt i skolan. Kul. Så just nu är det att gå balansgång. Dotterns fröken och jag verkar inte helt överens. Eller är det dottern som missförstår oss båda. Eller jag som har fel, men så illa kan det ju inte vara?
av Peggy kl. 1/19/2009 10:17:00 fm 0 kommentarer
Nu skriver DN om att Mia Erikssons (Gömda) son håller på att skriva sin berättelse.
Bra för honom. Många är vi som nog borde skriva våra historier. Alla kanske inte bör eller ska ges ut. Men som ett terapeutiskt värde. Sen finns de det berättelser som har mer att säga. Jag hoppas sonens histoaria inte bara är ute efter egen upprättelse. Låter egentligen som han söker sin mamma och hennes närhet och bekräftelse.
Om inte pressen och massmedia drevet varit så stort. Så hade han förhoppningsvis skrivit sin historia, skaffat ytterligare ett par år av reflektioner och erfarenheter. Sen hoppas jag han hade varit mogen för boken.
Styvmamman får nog skriva sin egen berättelse, kanske ihop med pappan? Deras berättelser är nog så intressanta.
Hoppas sonen får stöd av andra unga som skrivit självutlämnande. Kanske Johanna Tydell?
av Peggy kl. 1/14/2009 08:37:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
Boksalongen skriver på sin sida:
"Boksalongen som var planerad till 2009 flyttar fram till april 2010. Detta för att säkerställa en så bra start som möjligt för arrangemanget."
Tråkigt, tycker jag. Men jag hade mina aningar. Intresset verkar ha varit lite lamt. I denna tid av att hålla hårt i börsen så är det inte riktigt läge för nysatsningar. Går inte att hänga läpp. Numera tycker jag ändå åren går så fort så det är ju snart 2010, eller?
Och jag ska verkligen försöka åka till bokmässan i Göteborg i år. Kanske ska ta det som nyårslöfte?
av Peggy kl. 1/14/2009 12:58:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
Fick en kommentar i föregående inlägg. Som jag gärna vill lyfta upp här.
Gå in och hjälp till i berättelsen under bloggen Det gula paraplyet och hjälp Jennie med att rädda världen - 6 dagar kvar! Kul intiativ. Som lite kuriosa: Efter lite googlande så såg jag att Svante som driver bloggen är i stort sig granne till mig. *Vink, vink*
Annars är det marknadsföringsarbete i bokbranschen. Årets omslag ska göras för att kunna marknadsföras hos säljare och publiceras i kataloger. Tidningar ska bilder på diverse böcker och det ska ske på studs, roll-ups görs och seminarium ska hållas för böckerna som inte han bli klara innan jul och kanske ska användas som uppstart för informationskampanjer etc. under våren. Nya säljblad ska till och prislistor uppdateras.
Nya tag.
av Peggy kl. 1/14/2009 12:33:00 em 0 kommentarer
Debatten fortsätter om det på en roman står "en sann historia" är liktydigt med att det ska vara en helt autentisk berättelse. Vilket är svårt att kontrollera då den romanen beskriver lever med skyddad identitet och det finns källskydd att förhålla sig till samt att det bara är författaren som utomstående som haft möjlighet att ta del av vissa fakta.
Jag undrar om det skulle vara samma debatt ifall boken kommit idag. Boken, ja jag skriver om Liza Marklunds och Mia Erikssons bok Gömda. Det har ju kommit flera böcker som är sanningsromaner. Där de som nämns protesterat mot tolkning av händelser. Varför har ingen gjort sig hörd tidigare?
Liza har ju hedervärt ägnat en del av sitt liv för kvinnor som lever under dysfunktionella förhållanden. Det tycker jag hon ska ha heder för. Kanske borde det stått orden Roman på bokens omslag med.
DN Marklund backar om "sann historia"
Aftonbladet Bluffen som gick hem
Expressen Liza Marklund: Kändes bra att få reda ut en del missförstånd
SvD Marklund bemöter kritiken
Liza skriver på Newsmill Fakta och lögner om ”Gömda” och ”Asyl”
Tyvärr finns det många berättelser som den i Gömda, helt sanna dock är det nog få som fått asyl utomlands. Men säkert några som borde få...
av Peggy kl. 1/13/2009 06:06:00 em 1 kommentarer
kategori: författare, skriva, skrivprocessen, tryckfrihet
Ann Ljungberg bloggar skrivpuffar/övningar - varje dag. På bloggen
SkrivPuff.
Ser med spänning på att följa...
av Peggy kl. 1/02/2009 02:58:00 em 2 kommentarer
kategori: övning
Add this to your site |