tisdag, januari 13, 2009

En sann historia?

Debatten fortsätter om det på en roman står "en sann historia" är liktydigt med att det ska vara en helt autentisk berättelse. Vilket är svårt att kontrollera då den romanen beskriver lever med skyddad identitet och det finns källskydd att förhålla sig till samt att det bara är författaren som utomstående som haft möjlighet att ta del av vissa fakta.

Jag undrar om det skulle vara samma debatt ifall boken kommit idag. Boken, ja jag skriver om Liza Marklunds och Mia Erikssons bok Gömda. Det har ju kommit flera böcker som är sanningsromaner. Där de som nämns protesterat mot tolkning av händelser. Varför har ingen gjort sig hörd tidigare?

Liza har ju hedervärt ägnat en del av sitt liv för kvinnor som lever under dysfunktionella förhållanden. Det tycker jag hon ska ha heder för. Kanske borde det stått orden Roman på bokens omslag med.

DN Marklund backar om "sann historia"
Aftonbladet Bluffen som gick hem
Expressen Liza Marklund: Kändes bra att få reda ut en del missförstånd
SvD Marklund bemöter kritiken
Liza skriver på Newsmill Fakta och lögner om ”Gömda” och ”Asyl”

Tyvärr finns det många berättelser som den i Gömda, helt sanna dock är det nog få som fått asyl utomlands. Men säkert några som borde få...
1 kommentar:

Visa Vägen sa...

Hej skrivarvän!

Har du hjärtat på rätta stället, en egen blogg och lite tid över? Då vill jag slå ett slag för Jennie - som behöver din hjälp omgående.

Jennie är en liten flicka med ett gult paraply som bor i en berättelse som håller på att skrivas. Men just nu finns ingen författare... Vill du bli den författaren? Surfa in på det gula paraplyet och ta reda på hur. Välkommen!

Och förresten, Jennie håller på att rädda jorden, och har nu bara 6 dagar på sig... Skynda dig att skriva henne ett stycke vidare längs vägen!

/Svante