måndag, november 30, 2009

Grått, grått och grått är det ute

Men istället för att förbanna mörkret, så är det bra tid att ägna sig åt skrivandet.

SVD Helg hade ett helt tema om skrivande och kommer med följande skrivtips i tidningen fredag den 27 november:

5 goda råd till blivande författare
Förläggare Håkan Bravingers råd till förhoppningsfulla författare.

1. Språket är oerhört viktigt, det är det vi jobbar med. Skapa dig en egen röst - jag står till exempel inte ut med poeter som vill "skriva poesi".

2. Gör jobbet. Om ett förlag vill att du ska jobba om ett manus, lägg ner den tid och kraft som behövs, det är ett sätt att visa att du pallar trycket.

3. Tänk på inledningen. Den som läser måste dras in i boken, det gäller den vanlige läsaren, för att inte tala om lektören på ett förlag. Då går det inte att ha för lång startsträcka.

4. Om du skriver genrelitteratur, tänk på genrens stereotyper. Det är inget vidare att börja en deckare med att telefonen ringer, det gäller att förhålla sig till stereotyperna på ett mer egensinnigt sätt.

5. Förlagen vill gärna ha ett följebrev där du berättar något om dig själv. Det är en bra idé att skriva vad du egentligen vill med manuset, och gärna utan att vara överpretentiös. Bilder på dig själv, omslagsskisser och marknadsföringsplaner är däremot onödiga.

Fler artiklar
Tack för ert manus, men...
Litteraturhistorien är fylld av refuserade författare, såväl Nobel­pristagare som lättlästa storsäljare. Men det är ju en klen tröst för den som får tillbaka sitt tredje romanmanus med ett avmätt ”tack, men nej tack”. Frågan är hur svårt det är att debutera på ett svenskt bokförlag.

Lista: Världsförfattare som blivit refuserade
Stieg Larsson finns med på listan över refuserade författare - se några av andra världsförfattare som refuserats någon gång.
* Stephen King
* Astrid Lindgren
* Margaret Mitchell
* Joseph Heller
* Rudyard Kipling
* ee cummings
* Stieg Larsson
* Stephenie Meyer
* J.K Rowling

Har du blivit refuserad?
Hur ser dina erfarenheter av refuseringar ut? SvD frågar några svenska författare.
* Mons Kallentoft
* Aase Berg
* Agnes Hellström
* PO Enquist
* Marcus Birro
* Inger Frimansson

Inga kommentarer: