onsdag, januari 27, 2010

Och så var ett nytt steg taget på den digitala himmelen

iPad är här. Apple har lanserat sin nya mulitmediapryl.



A4 format och färg, och om man har råd med 3G uppkoppling.

Undrar hur det går för de andra läsplattorna. Det är ett annat format.

Glädjande att det är ePub filformatet för böcker. Jag är med på det spåret. Börjar få grepp om det. Men det kommer bli lite knöligare att arbeta med bokdesign, men en utmaning med.

DN har en ambitiös artikel och ställer frågan om det nu är Tid för e-boken?

SvD skriver att iPad och Apple inte räddar förlagen, vem hade trott det? Säljs det fler böcker totalt, eller blir det bara ytterligare en väg för publikationen. Många böcker kommer behöva göras i fler olika versioner. Det blir inte billigare. Det är så klart toppen att ha fler olika möjligheter. För vissa typer av publikationer och företag som publicerar material och utbildning finns det ett behov. Och tidningar.

Tror priset måste ner rejält innan det blir ett måste för alla. Men den dagen kommer nog då vi har läsare av något slag men då kommer vi nog skratta nostalgiskt åt iPad och Kindle.

Dagens snackis

Apple släpper läsplatta?!



idg.se kan man läsa att i en intervju med nyhetstjänsten Cnbc medgav bokförlaget McGraw-Hills vd, Terry McGraw, igår att Apple kommer att släppa en pekdator i dag.

Ikväll vid 19-tiden presenterar iallafall Apples vd Steve Jobs någonting. Så håll utkik fast det kommer inte gå obemärkt förbi i media. Är det något Apple är bra på så är det marknadsföring och synas.

Superpryl skriver Aftonbladet.

Och att vi i mediebranschen håller andan för att Apples läsplatta ska rädda oss (visste inte att vi behövde räddas men visst nyheter är trevligt för det mesta).

Själv är jag fortfarande entusiastisk över mitt abonnemang på Storytel.se (nej, jag får inte betalt). Vilket gjort det möjligt för mig att "läsa" på väg hem och till jobbet (korta resor och ibland flera bytor har inte gagnat läsandet i bokform). Och harvar med att sätta faktaböcker med rutor, bilder och sen hederliga "gamla" pdf:er till webbplats. Dock har kunskapen om hur man lägger upp allt i en eBok i styckeformat gjort att jag numera arbetar mycket mer med det och undviker att sätta böcker "manuellt".

Dessutom hittade (igen?) ett opensource a la InDesign, Scribus.

Sen tycker jag Google maps där man kan vandra omkring i världen och se världen som den ser ut som man går. (hitta.se Gatubild och eniro Gatuvy har liknande funktioner för vissa städer). Vilken möjlighet att både göra research och vandra med i andras litterära verk. Utan att lämna värmen hemma. Det är tilltalande just nu. För utanför snöar det på korsan och tvärsan och kollegorna undrar hur de ska ta sig hem ikväll.

fredag, januari 22, 2010

Tio tips e-boks författare

1. Know your topic.
2. Select a unique topic or an unparalleled point-of-view.
3. Back up your points.
4. Use the reader’s perspective.
5. Be personal.
6. Make it easy-to-understand.
7. Give examples.
8. Have it professionally proofread.
9. Make it viewable in PC and Mac.
10. Keep the file size small.

Läs mer på www.e-bookreaders.biz i deras inlägg Top Ten Checklist For A Professional, Best-Selling Ebook

Skrivtips pluggar på om e-böcker och väntar på "framtiden". Har förälskat mig i en Onyx Boox, efter vad jag sett på nätet, och tar en lott för att vinna massor av pengar. Vill Onyx ha en svensk testperson så anmäler jag mig som frivillig.

Annars lyssnas det frekvent på ljudböcker även om gratisabonnemanget på Storytel.se har gått över till betal-dito. Men nu börjar jag önska mig fler titlar.

måndag, januari 18, 2010

En bra berättelse

efter att ha blivit besatt av att lyssna på streamade böcker via Storytel (gratis en månad) så kommer här skrivtips eller reflektion. Har främst lyssnat på deckare men även några faktaböcker.

Nu tycker jag att ljudböcker är en egen genre även om den lever på det skrivna ordet i böcker. Uppläsaren betyder oerhört mycket. Reine Brynolfsson i Millenum-trilogin. som tillförde en extra dimension till böckerna som jag läst innan. Medans jag går att tycker att Johan Rabeus i stort sett förstörde upplevelsen av Kinesen som nog borde haft en kvinnlig uppläsare.

Det är något med män som försöker variera rösterna och då läsa de kvninnliga rollerna som "kvinnliga". De jag lyssnat på hittills låter det närmast som parodi. Även mästeruppläsaren Thomas Bolme berättade på nyhetsmorgon i julhelgerna att han fått kritik för sina kvinnoröster. Sen går det inte att vara hur entonig som helst som Ola Rapace i Rymmaren som jag lyssnar på nu. Även att författaren är rätt entonig när han pratar (vink, vink Thomas). Det blir inget att haka upp hjärnan på.

När du skriver – läs din bok. Fyll inte papperet med fakta och tänk på nedslag per sida. Tänk på ditt verk som en muntlig berättelse. Beskriv och förklara gärna olika platser och fenomen som om du skulle berätta något för mig (men överdriv inte och håll inte föreläsningar), Den förlorade symbolen och Pojke försvunnen. (Hmm, många böcker skulle jag kunna lägga in här Millenium-trilogin och Hamilton-serierna). När man läser böcker gör det inte så stor skillnad. Då brukar jag hoppa över värsta faktaberättelserna där författaren förlorat sig i en beskrivning - men det är jag och jag är en snabb och skumläsare annars med. Men många är de som har en annan lässtil som läser mer ord för ord och jag misstänker att de är de som inte kommer igenom dessa typer av böcker.

Att skapa bilder är oerhört viktigt.
Undertecknad har haft jättesvårt att läsa otroligt hyllade Alexander McCall Smith serie om Damernas detektivbyrå. Trots starka uppmaningar från nära och kära som att jag fått böckerna handgripligen satta i handen och nästan med hot bakom: LÄS! Det har inte funkat för mig. Orsaken? Jag fick ingen bild i huvudet när jag försökte läsa dem. Stackars huvudrollsinnehavaren hade jag ingen bild till och inte platsen heller. NU efter att serien har gått på TV så känner jag oerhört mycket större lust att läsa böckerna (jag har bara tjuvkikat lite på SVT). Det finns ju tillfällen där filmer stör ens egen bild med. Så det är knepigt. Så vem skriver du för?

Faktakolla.
Går nu och retar mig på en händelse i Hypnotisören (Spoilervarning!) som när en pojke höll på att dränkas i en fontän i början av december? Någon som sett vatten i en förortfontän i december i Stockholm? Om jag får spekulera så har handlingen och tiden ändrats under resans gång i berättelsen.

Och känslor.
Har varit fast i Anna Janssons deckare ett tag. Det beror inte riktigt på historien, eller hur hon skriver (jag upplever att hon gärna vill hålla små föredrag om saker hon tycker ät viktigt för oss andra) utan starkast är nog berättelsen om huvudsrollsinnehavarens inre liv och tankar om relationer till man, barn och kollegor. Det är Mari Jungstedts styrka med. Samt att jag varit en del på Gotland så jag framkallar mina egna bilder av denna underbara ö.

WikiHow How to Write a Good Story (engelska)

Aron Shepards skrivtips för unga författare (engelska)

Authors network: How to write

Writing good stories Guides


måndag, januari 11, 2010

Ny bok i min bokylla



Om jag hade plats – just nu ligger den i min väska.

Boken är skriven av Lars Åke Augustsson som du hittar på sajten Manusdoktorn.