tisdag, september 21, 2010

Lektören och lite annat

...medan jag vimsar med annat. Så händer det grejjer ute i cyberspace.

Som att jag missat denna blogg:

Lektören, blogg kopplad till Skrivarsidan.

Jag tackar alla som hittar hit trots lågfarten på mina inlägg. Ni är rätt många. En tröst.

Det var lite fascinerade ordval det har framkommit i media i eftervalsanalysen.

Helt plötsligt fanns ett annat språk än som varit vanligt förr om åren. Då var det mer att partierna hade visioner och mål och nu att vi som väljare skulle "köpa berättelsen" som partierna målade upp för oss.

Hörde det först i en valdebatt inför valet. Men flera gånger i analyserna efter. Undrar om det kan ha smygit sig in från Story. Nå är det en del i filmspråket då media försökt göra dokusopa om valet där vi i våra hem suttit med mentometerknappar i datorer och telefonapplikationer. Där media styrt vilka frågor som det ska pratas om, utifrån vad de på opionsundersökningar fått reda på att vi tycker är viktagast. Vilket gör att program efter program tjatade sönder ett par frågor. Men många inte alls nämndes. Viktiga frågor, men inte kanske just en av de tre viktigaste.

Ett exempel:
Utredarna skriver i ett blogginlägg Socialdemokraterna förstod inte sin egen berättelse

Fokus skriver i våras redan om Jakten på en berättelse (om Socialdemokraterna)

DN hade 28 aug en debatt artikel ”Var finns den borgerliga berättelsen om Sverige?”

Undertecknad är sorgsen över att ett så starkt främlingsfientligt parti kommit in i riksdagen. Kanske är jag naiv, att tro att många går på det säljande budskapet och inte ser de förlängda konsekvenserna på det partiets berättelse. Så det är hög tid för alla att granska den berättelsen. Genom att den blir synad så är den lätt skjuta hål på. Att inte föra samtal om berättelserna, deras ursprung och dess konsekvenser är bara farligt och skapar enfald.

Efter val är det tid för reflektion. För alla.

Förresten när det är tal om alla dessa berättelser så minns jag historian som ämne i skolan. Men män, på män som radades om som historiskt intressanta personer. Fanns det inga kvinnor. Självklart fanns det och på 70-talet kom dessa böcker. Så var på din vakt när du läser andras berättelser och håll ögonen på dig själv. VAD är meningen bakom. Ett ärligt försök till en berättelse eller någon som vill köpa dig (din röst, dina pengar eller din åsikt).

Detta val har styrts av medias dramaturgi. Men det är ett val vi gör. Eller?

På amerikanska skrivarsajter så efterlyses ofta de som vill skriva Den stora amerikanska berättelsen. Kanske dags här med. Eller så får vi inse att det finns flera. Det är inte riktigt min genre. Inte alls ointressant men mitt tålamod räcker sällan till att läsa. Men det kan ju ändra sig.

2 kommentarer:

English übersetzer sa...

Otroligt mycket läsvärt!
tack för en riktigt fin blog om man nu kan kalla det för det. Mer än dynamsik lärobok.

Peggy sa...

Varmt tack!