onsdag, maj 30, 2007

Ord som ger makt

I Expressen idag har de en artikel om Ord som ger makt. Språk är ju kul, varje bransch får sin jargong och kulturkrockar kan bli jättekul. Om man inte själv är inblandad.

I politiken:
# På agendan.
# Vår politik ligger fast.
# Vi är tydliga med.
# Vi lyssnar på.
# Bereda.
# Mandat.
# Lyfta frågan.

I juridiken:
# Synnerliga skäl.
# Det är visat att.
# Betona.
# I följd av.
# Belysa.
# Befogenhet.
# Aktualisera.

I affärslivet:
# Prio 1.
# Pinpointa.
# Highlighta.
# Ta rygg på.
# Genomlysa.
# Kompetens.
# Kickstarta.


Själv hoppar jag numera högt varje gång någon säger "leverera", för det sägs i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Det handlar inte bara om transportera en (fysisk) sak från punkt a till punkt ö. Utan ofta om prestationer. T ex framfört en sång utan gjort det så pass bra så åhöraren blivit så berörd att hon/han upplevt ett "Hallelulja-moment". Ett bevis för hur medier påverkar oss?

Till min glädje som verkar uttrycket social kompetens vara på väg ner. Inget fel på det, men det behövs ofta en definition som förklarar vad man menar och i vilket sammanhang. Förutom att människor kan vara mer eller mindre allmänt socialt kompetenta. Men placera mig bland människor med specialintresse i ett ämne jag inte har intresse av eller kunskap i. Det gör troligen att jag upplevs som socialt inkompetent och jag kan dessutom uppleva dem som det.

Modeord är rätt kul, ett tag. Tills man blir så less så man ryser och blir grön i ansiktet när man hör ordet. Men efter ett par års paus så blir de nästan roliga och man kan känna att det var tider det.

Ett ord jag skulle vilja ha en standard för men där det känns som det råder kaos. Och det är orden hemsida, webbplats, sajt etc. Kärt barn har många namn känns det som.

Hemma är favorituttrycket nog just nu:

- vilket ord i meningen "Nej!" (alternativt "Nu!") är det du inte förstår?

Ja, jag har en nästan tonåring hemma.

Har du något?

onsdag, maj 23, 2007

Skrivhörna

Nu är det inte bara bokhörnor på nätet. Senaste årens ökade läsande verkar ha gjort skrivlusten akut ute i stugorna, eller så letar tidningar desperat efter skribenter? Tidningen Amelia har på sin hemsida startat en Skrivhörna. För dig som gillar att skriva.

De har följande kategorier som du kan lägga in dina alster under

  • min dikt
  • min krönika
  • ur mitt liv
  • min novell
  • övrigt ( t ex en krönika)
Låt skrivglädjen och inspirationen flöda!, som Amelia.se skriver på hemsidan.




torsdag, maj 17, 2007

Karaktärsschema

I flera böcker och sajter om skrivande så får man rekommendationen att göra ett Karaktärschema. För att lära känna dem man skriver om och ha som ett rättesnöre, både när man tappar inspiration och för att hålla sig till den röda tråden.

Karaktärsscheman kan nog göras hur långa som helst och allt behöver innan skrivas innan man börjar skriva sin novell eller roman.

Här är ett förslag saxat från olika ställen på nätet:

Fysiskt– utanpå
Kön:
Ålder:
Namn:
Kroppsbyggnad:
Ansiktsform:
Hår- och ögonfärg:
Hy:
Använder karaktären smink:
Hur rör sig karaktären:
Kläder:
Sätt att tala, dialekt, språk:
Favorituttryck:
Handikapp, sjukdomar:
glasögon, ryggont, brytit ett ben, haft en allvarlig sjukdom
Hälsa:
Bordsskick:
Sömn-och ätvanor:
Vad brukar karaktären ha med sig/bära på:
Märks karaktären i en folksamling:
Varför?
Övrigt

Socialt – omkring
Ekonomi – god eller dålig:
och under uppväxten
Bostadsort:
Typ av bostad:
Alltid bott på samma plats:
Nationalitet:
Familj:
syskon, födelseordning, relationer till de i familjen
Civilstånd:
Singel, gift....
Släkt:
Vänner:
Grannar:
Husdjur:
Sysselsättning, yrke:
Intressen:
Officiella hobbies:
Bilar, matlagning, skidåkning…
Inofficiella hobbies:
Samla kokböcker, dataspel…
Sommar- och/eller vinteraktiviteter:
Vanor / ovanor:
Favoritplatser:
Vilka platser undviks:
Viktiga händelser i livet:
Första intrycket:

Psykiskt - innuti
Egenskaper:
trög, seg, sprallig,vimsig, snabb, optimistisk, lugn,kamratlig, snål, långsam, vänlig,modig, sorgsen, lat, grym, hjälpsam,tjurig, kaxig, aggressiv,ordentlig, otålig, pessimistisk,pratglad, generös, pedantisk, sur,osäker, slarvig, artig…
Talanger:
sportig, händig, konstnärlig,musikalisk, fantasifull…
Svagheter:
stark rädsla för något, en fobi…
Framtidsdrömmar:
Mål i livet, på kort sikt och på lång sikt:
Hemlighet:
Det bästa som kan hända…
Det värsta som kan hända…
Självbild: Jag är stark, rädd,utanför, omtyckt, hjälpsam,snäll…
Styrs personen av känsla eller logik, hur:
Introvert eller extrovert:
Hur hanterar karaktären ilska, ledsenhet, konflikter, förändring, förlust:
Vad ger karaktären motivation:
Vad skrämmer karaktären:
Vad gör karaktären glad:
Är karaktären fördömande mot andra, generös eller känslig:
Är karaktären artig eller oförskämd:
Hur är karaktärens självförtroende och självkänsla:
Tror karaktären på gud, andlighet och hur påverkar det:


Lycka till!

måndag, maj 14, 2007

Om Deadline

"I love deadlines. I like the whooshing sound they make as they fly by."

Douglas Adams 1952-2001

torsdag, maj 10, 2007

Bokmässa i Rinkeby - tema Språk.

Nu i dagarna, 10-12 maj 2007, är det Rinkeby Bokmässa.

Från arrangören:
Årets tema är SPRÅK.
Vi smakar på språket, vi leker med språket, vi sätter språket i arbete, vi använder språket som bro och som dörr, som in- och utgång.

Dagarna tre är fullspäckade med olika program för alla åldrar och smakriktningar, seminarier, föredrag, utställningar, författarframträdanden, förlagspresentationer, fest och poesi! Välkommen till språkets gränslösa rike!

Löpande nyheter från bokmässan kan du läsa på Ana Valdés Blogg.

måndag, maj 07, 2007

Författarintervjuer i SVTs program Babel.

I helgen han jag med att se reprisen på förra veckans intervju med John Ajvide Lindqvist i Babel. Han skriver i skräckgenren, vilket inte är nån jag läser. Men jag blev oerhört nyfiken. Jag ser fram emot veckans intervju med Bodil Malmsten. I de kommande programmen intervjuas Jonas Hassen Khemiri och Susanna Alakoski.

En språkväktares bibel.


I helgen tog jag mod till mig och köpte Komma rätt, komma fel och komma till punkt av Lynne Truss och Eva Halldinger. En underbart skön, ironisk, varm och rolig bok om språkets skiljetecken. Dessutom lärorik. Tror jag lärt mig mer på en timme än på många år. Kanske därför humor träffar känslor och när känslorna och huvudet får samarbeta så fastnar regler lättare? Iallafall hos mig.

Kan inte säga att jag alltid är överens med författarna. Men som de beskriver i boken så är språk inte bara regler utan en stor del tycke och smak med. Även som gammal korrekturläsare (dock inte så gammal dam som Eva beskriver) så är den bra och lärorik. Fick många skratt åt fel jag gjort och igenkänning om ändlösa diskussioner om ett kommatecken hit eller dit. Diskussioner som känns på blodigt allvar men som löses av att de mesta som trycks har en "deadline".

Köp den! Finns i pocket.

Tror jag länkat till underbara sajten Skrivihop.nu tidigare, om inte så är det hög tid nu. Sorgligt insomnad, och saknad, community (finns det inget bättre ord på svenska?) för vi som är emot särskrivning. Men som tröst ändå finns kvar att läsa på nätet.

fredag, maj 04, 2007

Skrivtips kommer med ännu ett lästips

Författaren Daniel Åberg, Dannyboy+kärleken. Har ett intressant inlägg idag på sin blogg. Om bloggar som blir böcker, där vi läsare (eller recensenterna) redan "känner" bloggaren. Hur en åsikt kan ställa sig ivägen för det vi redan känner till (eller tror oss veta).

Men är det något nytt? Är det inte alltid så? Likaså är det ju svårt att förhålla sig till något man inte vet något alls om. Helt klart är att känner man en text väl så är det svårt att ställa sig vid sidan av och se t ex bara texten. Det är en av orsakerna till att det är ursvårt att korrekturläsa det man själv har skrivit. Man ser helt enkelt det man vill se.

Det är därför det är så viktigt att känna sin målgrupp när man skriver. Eller leta upp sin målgrupp. Själv blir jag mest ledsen när jag går in på tidningarnas kultursidor. Vilka skriver de för? Sina vänner, de andra litteraturkritikerna? Vilka jag börjar misstänka är frustrerade människor som önskar hellre önskar de var författare. Nu är det tufft att få i ihop till brödfödan för de flesta författare så recensent kanske de får in något som de kan leva på. Verkar som skrivande i tidningar något nödvändigt ont. Så glömmer de bort oss, läsaren. Har läst ett par gånger senaste veckan på kultursidorna att författarna/förlagen borde ha haft en modigare redaktör som tagit i lite. Det borde tidningarna med ha.

Många personer som får publicera sina alster är redan kända. Förlagen vill ha säkra kort. Hellre satsa på en känd person även om det han/hon skriver inte riktigt har rätt höjd i sitt skrivande, då kan man åtminstone sälja på namnet. Än en okänd som skriver gudomligt. Då krävs det mycket mod från förlagen. Helst vill förlagen ha en (deubetarande) författare som både är känd och skriver underbart. vilket kan vara svårt, för de flesta författare kan behöva ett par böcker i bagaget innan ens stil sitter.

För övrigt har jag hört att man inte kan kalla sig författare om man inte publicerat två böcker. Undrar hur det är med alla bloggare? Vad är vi? När är man en bloggare?

torsdag, maj 03, 2007

Bloggportalen

Har idag 814 bloggar inom kategorin Litteratur och skrivande. Dock inte min. Jag kan inte bestämma mig under vilken kategori jag ska lägga mig. Är rätt besviken på Bloggportalen. Hittar sällan det jag söker. Många sidor borttagna, ligger felkatogoriserade eller bloggar som är sorgligt ouppdaterade. Inget sammanhang jag vill vara i.

Dock finns guldkorn där. Till exempel Augustin Erba. Han är författare på Albert Bonniers förlag och arbetar som journalist - oftast för Sveriges Radio. Han har tidigare arbetat på SVT Aktuellt och skrivit för DN, Unt och Leva. Just nu skriver han på sin skönlitterära debut. På hans blogg finner du bokrecensioner och rekommendationer. Särskilt recenseras böcker om skrivande. Dessutom texter om föräldraskap och annat som författaren och journalisten Augustin Erba skriver om.

onsdag, maj 02, 2007

Ny språktidning - i augusti!!

Håll utkik efter Språktidningen! En språktidning på svenska. Såg denna länk nyss och blev eld å lågor. Har letat och letat efter något likande! De har så rätt. Det är hög tid att det kommer en språktidning. Frågan är nu, hur ska jag kunna vänta till augusti?

You Scratch My Back, I'll Scratch Yours

Jag vill rekommendera Textbloggen som inspirationkälla. Inte bara för att Eric har min Skrivtips-blogg i sin Bloggrulle, utan därför att inspiration kan jag behöva ibland. Kanske du med?

Någon som har ett slagfärdigare översättning/uttryck på min engelska rubrik? Tycker inte Klia varandras ryggar riktigt har samma klös som sin engelska motsvarighet.