fredag, maj 04, 2007

Skrivtips kommer med ännu ett lästips

Författaren Daniel Åberg, Dannyboy+kärleken. Har ett intressant inlägg idag på sin blogg. Om bloggar som blir böcker, där vi läsare (eller recensenterna) redan "känner" bloggaren. Hur en åsikt kan ställa sig ivägen för det vi redan känner till (eller tror oss veta).

Men är det något nytt? Är det inte alltid så? Likaså är det ju svårt att förhålla sig till något man inte vet något alls om. Helt klart är att känner man en text väl så är det svårt att ställa sig vid sidan av och se t ex bara texten. Det är en av orsakerna till att det är ursvårt att korrekturläsa det man själv har skrivit. Man ser helt enkelt det man vill se.

Det är därför det är så viktigt att känna sin målgrupp när man skriver. Eller leta upp sin målgrupp. Själv blir jag mest ledsen när jag går in på tidningarnas kultursidor. Vilka skriver de för? Sina vänner, de andra litteraturkritikerna? Vilka jag börjar misstänka är frustrerade människor som önskar hellre önskar de var författare. Nu är det tufft att få i ihop till brödfödan för de flesta författare så recensent kanske de får in något som de kan leva på. Verkar som skrivande i tidningar något nödvändigt ont. Så glömmer de bort oss, läsaren. Har läst ett par gånger senaste veckan på kultursidorna att författarna/förlagen borde ha haft en modigare redaktör som tagit i lite. Det borde tidningarna med ha.

Många personer som får publicera sina alster är redan kända. Förlagen vill ha säkra kort. Hellre satsa på en känd person även om det han/hon skriver inte riktigt har rätt höjd i sitt skrivande, då kan man åtminstone sälja på namnet. Än en okänd som skriver gudomligt. Då krävs det mycket mod från förlagen. Helst vill förlagen ha en (deubetarande) författare som både är känd och skriver underbart. vilket kan vara svårt, för de flesta författare kan behöva ett par böcker i bagaget innan ens stil sitter.

För övrigt har jag hört att man inte kan kalla sig författare om man inte publicerat två böcker. Undrar hur det är med alla bloggare? Vad är vi? När är man en bloggare?

Inga kommentarer: