torsdag, maj 29, 2008

Striden om Milleniummiljonerna

Igår kväll tog SVTs program Uppdrag granskning upp turerna efter Stieg Larssons bortgång. Och (striden om) förvaltandet av succé-triolgin om Lisbeth Salander. Det har ju stått att läsa om konflikten i media förut. Och programmet tillförde väl inte direkt något nytt. Förutom att ge en sammanfattning. Och att eftermälet är sorgligt. Lika sorgligt som hans alldeles för tidiga död.

En sak var väl klar efter programmet. Skriv testamente, eller gift dig.....när nära och kära går bort och det finns pengar, fastigheter, verk eller minne att förvalta så är det så lätt det blir strid.

Något för dig som skriver att tänka på? Många är ju de författare som har gått alldeles för tidigt ur vår levande värld. Och många är vi väl även som gärna skjuter upp tanken på vår död. Imorgon är en annan dag. Fast ibland är det ju inte det.

Ta hand om er, nu och imorgon. Och era nära och kära.

Och snälla låt mig få läsa hans fjärde oavslutade (färdigställd av någon annan)...

3 kommentarer:

Anonym sa...

uppenbart att dom är kåta på pengar.
Må dom brinna i helvetet jävla svin.

puzzlan sa...

Så tillvida dett inte finns testamente, så ärver ju inte sambor. Så ett testamente kan ju kunna lösa en hel del. Enklast är att gifta sig (om man nu inte har äktenskapsförord). Sen är väl tvisten olika tolkningar av upphovsrättslagen.

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk
"7 § Såsom upphovsman anses, där ej annat visas, den vars namn eller ock allmänt kända pseudonym eller signatur på sedvanligt sätt utsättes på exemplar av verket eller angives då detta göres tillgängligt för allmänheten.

Är ett verk utgivet utan att upphovsmannen är angiven såsom i första
stycket sägs, äger utgivaren, om sådan är nämnd, och eljest förläggaren företräda upphovsmannen, till dess denne blivit angiven på ny upplaga
eller genom anmälan i justitiedepartementet"

Så personligen kan jag nog se att pappan är den som är närmast anhörig och ärver. Sen att att det är ett medvetet eller omedvetet val att inte gifta sig p g a av att Stieg levde med en hotbild. Och att de inte kan skydda medborgare från de han var utsatt för är med djupt tragiskt.

Gifermål är ju trots allt inte bara ett romantiskt påfund utan ett juridiskt kontrakt för att skydda en partner. I vissa fall kan det ju även leda till ruin för att man är solidiarskt ansvariga för skulder som uppstår.

Nu har ju hela bokserien kommit ut efter Stiegs bortgång. Och man kan bara spekulera i vad och hur han ville. Tycker iofs inte att fadern och brodern gör något större sympatisk intryck i TVprogrammet.

Alla personerna har ju sorg. De sörjer ju en son, bror, livskamrat, vän. En man som dessutom gjort en ofantlig succé som generat och kommer generera pengar som de flesta av oss bara drömmer om.

Sen blir det strid om vem som äger sista manuskriptet.

En lösning är ju att bilda en stiftelse, låta en del av avkastning gå till de projekt som Stieg vurmade för. Och sätt in Eva och erkänna henne som Stiegs partner. Synd att Stieg inte gjorde det skriftligt till förlaget. Särskilt att det låter som han både var ultafeminist och väldigt mån om sin partner.

Det är väl främst en lärdom vi kan dra. Att man som skapare av något verk tänker på hur det ska förvaltas om man själv inte kan göra det själv.

Att fördöma folk till helvete hjälper knappast någon.

Att där pengar kommer in går omtanke ofta ut, är ju inte något nytt. Tyvärr. Kryddat med sorg efter en förlust gör det inte bättre.

John sa...

Tyvärr är det hela en tragisk sanning, arv utan giftermål måste föregås av testamente eller andra arrangemang (fonder, stiftelser osv.). Men hade de där två "Jägarna", haft lite vett i kroppen så hade de istället gått Eva tillmötes redan från början och lyssnat på vad Stieg och hon hade i tankarna, så hade allt detta varit avklarat över en lunch efter begravningen.

Dock inser jag att det här har garanterat skapa en enorm merförsäljning av hans böcker...

Sådan är kapitalismen....