E-bok på ingång?
Efter att ha kört ut Adobes användarhandbok för färdlektyr (över 700 sidor) så hade jag tillfälle att reflektera över om e-bok hade hade varit ett alternativ. Svar är nej. Om det nu inte går att skriva ut böckerna med.
Visst en roman och som alternativ till pocket. Och kan man ändra storleken på texten (för olika behov i familjen) eller låna ut till nära och kära. För det är en charm med böcker, man kan ju låna av varandra eller ge bort ifall det blir fullt i bokyhllan. Så en undrar jag har är: vart går gränsen mellan olaglig fildelning och ge bort något man inte vill ha längre? Och hur hållbar är systemen. Går de att läsa om de böckerna igen om tjugo år?
Jag läser ju fler faktaböcker än romaner. Som t ex är kokböcker, med fina bilder och jag kan inte se att att eboken gör sig i köket. Där är nog internet med sökbara register större hot. Eller möjlighet. Handböcker tycker jag om att strycka under, skriva anteckningar och göra andra markeringar i.
Så för vem och vad är e-boksläsarna till för? Rika som är på resande fot mycket och vill läsa många romaner på resan. Hur många är det av jordens befolkning? Förstår varför de är dyra.
DN skriver om att e-boken är på väg.
NY times skriver om vad är vi beredda att betala för en e-bok Steal This Book (for $9.99)
2 kommentarer:
Text på papper är fortfarande, tycker jag, roligare än text på elektronisk skärm, men jag ser också fördelar. Man kan stryka under eller över text. Man kan skriva mycket längre kommentarer än vad som får plats i marginalen på en pappersbok. Sedan kan man lätt söka/hitta sina understrykningar och kommentarer. Det är lättare att hitta det där stället man letar efter, då man kan söka på specifika ord. Vid språkstudier kan man utnyttja inbyggt lexikon eller externt lexikon sopm man köpt och peka på ordet med pekfinger eller penna, så får man en förklaring. Visst är de lösningar som nu finns lite dyra, men att bara "rika" kommer utnyttja denna teknik (hur den nu kommer se ut i framtiden) tror jag inte.
Tror inte heller att bara rika kommer att läsa e-böcker. Det beror på behovet eller det upplevda behovet. Jag skulle gärna ha en e-boksläsare. Och möjligheten att låna böcker på biblioteket snabbt och utan väntetider och missade återlämningdagar.
Det finns tillfällen då e-böcker är ultimata. Och som du beskriver böcker med uppslagsord och möjlighet att skriva långa anteckningar (som man sen kan skriva ut?). Att snabbt få tillgång till en bok ser jag som en oerhörd konkurrensfördel, samt snabbt kunna köpa böcker från hela världen.
Och om man slipper som jag och min partner som nu köper två ex av samma bok gör nu, han i storpocket och jag liten text så är ju det bra.
Test av e-boksläsare finns här Första testet: Eboksläsarna med e-ink
Skicka en kommentar