fredag, augusti 03, 2007

Får man skriva vad som helst?

I semestersverige och inför uppladdningen inför höstens bokmässa håller dagstidningarna ångan uppe med en "het" kulturdebatt. Mitt i sorgen av stora kulturpersonligheter som Lars Forssell och Ingemar Bergman.

Maja Lundgrens nya roman, "Myggor och tigrar" väcker liv i debatten om vad får man egentligen skriva om levande personer. (Eller är det tidningarna som väcker liv i den? - igen). Jag tycker i och för sig att det är en viktig debatt. Kanske särskilt nu när många av oss vanliga dödliga är skribenter bl a via internet och bloggar. Fast i romanform är nästan allt tillåtet. För vad är fiction och vad är "verklighet". Då och då dyker ju verkliga personer upp i romaner. Ibland med riktiga namn ibland med namn man ändå kan ana vem som menas. Till god ton hör att fråga personen innan. Men det låter sig inte alltid göras. Av olika skäl t ex för ibland kanske en verklig person får stå som ett fenomen för något större. Carina Rydberg väckte ju en storm som varade i flera år med sin bok Den högsta kasten och Björn Ranelid skriver ju brev till Bush i sin senaste roman.

Åter till debatten:
Dagens Nyheter skriver om Romanangrepp granskat av jurister och Svenska Dagbladet skriver om Roman angriper 'kulturmaffian'.

Sen med tanke på Maja Lundgrens kommande bok och en minst lika viktig debatt, så undrar jag:

Var är den stora kvinnliga demonregissören och den stora kvinnliga lyrikern?


Lite lustigt blir det ju med att senast jag läste en debatt på samma tema så var det om boken Regissören som upprörde Bergman i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter skrev självklart med om det.

I väntan på att Majas bok kommer ut och debatten tar fart (?). Så kan man trösta sig med att drömma sig bort till annan tid och annat rum med hennes bok Pompeij. Åk gärna dit också i verkligheten. Även om jag tycker att det verkligen känns att man är där när man läser den. Undrar om de personerna hon nämner hade samtyckt till det hon skrev. Och kan man skriva vad som helst även om personerna är döda och begravda sen årtusenden. Men verkliga?

Bra att veta/läsa:
Tryckfrihetsförordningen och Brottsbalken (se kap 5 om ärekränkning) enligt Svensk författningssamling och till slut har vi yttrandfrihetsgrundlagen.

Inga kommentarer: