tisdag, augusti 28, 2007

Psykologiska hinder?

Jag erkänner. Mitt psykologiska hinder till att ens öppna det Orange kuvertet är stort.

DN skriver om svenska folkets förståelse för Väldigt Viktiga Papper. Hmm, kanske ska skriva oförståelse? Jag tror nog att fler förstår pappren men få har svårt att tolka vad de kommer att betyda för just mig (eller dig).

Stressnivån slår i taket och andningen upphör (nästan). Vilket inte underlättar att läsa en svår text. Är det samtidigt något som rör vår ekonomi och något som ligger låååååååååångt fram i framtiden. Så är det små hinder med. Är det ekonomer och jurister som varit inblandad i textförfattandet så är det ytterligare hinder.

Ekonomi och juridik är särskilda språk. Språken behövs för att förklara och benämna väldigt specifika saker. Som de flesta av oss inte behöver bry oss om dagligdags. Men som påverkar många av oss och där ett litet ska eller ett komma i en mening kan leda till stora konsekvenser. För oss vanliga dödliga som inte kan eller ha lust att läsa in oss på de språken kan det bli helt obegripligt. När det trots allt är viktigt för både dig och mig att lära sig tyda breven.

"Sorry, lilla du, det blir ingen sommarstuga eller båt när du får pension. Odla dina kontakter med dina nära, du kommer behöva dem för att kunna ha råd med tomatsoppa till middag."

Tänk om det stod så?

Inte säkert vi skulle förstå det heller. För vem vill få en så dyster prognos skriven på näsan?

1 kommentar:

S sa...

Så sant så... jag avskyr alla bankbrev och liknande som dimper ner. *ryser*. Tomatsoppan var en fin jämförelse. Mamma min säger att hon bjuder mig på mycket mat nu när hon "kan", snart är hon pensionär och då hoppas hon att hon kan få sig en tallrik havregrynsgröt hos mig lite då och då ;-)