torsdag, augusti 16, 2007

Författarbråk en rötmånadshistoria?

Bengt Ohlsson skriver krönika i DN På Stan

Ingen sommar utan ett pålitligt författarbråk

Bråk för att det inte finns saker att skriva om? Eller att budgeten inte räcker till mer djupodlade reportage.

Det finnas massor att skriva om, mycket som jag och många med mig vill veta mer om. Även om det kan kryddas lite med andras bråk, istället för egna gamla tjatiga bråk med barn och partner som man längtat efter hela semestern men som man tröttnar på efter ett par dagars semester.

Så ett sommarbråk från branschen:

Här på förlaget så var det "jätte"-bråk i måndags.

Orsak: En omslagsbild. Formgivaren och jag duckade i våra skyttegravar (=läs bakom skärmarna). När Chefen och Redaktören rök ihop.

Två bilder stod att välja mellan. I fredags skulle boken gått i tryck. Men på måndagen så var vi fortfarande inte nöjda.

Bild 1 ratades, till förmån för bild 2. På tisdagen så hade Chefen legat sömnlös. Bild 1 var på tapeten igen. Formgivaren löste det dock. Bild 1 höll inte måttet kvalitetsmässigt. Bild 2 vann. Jag höll på tvåan (förlorade en annan omslagsbildsröstning förra veckan i ett projekt jag inte var med i så liiiiiite prestige var det).

Så om olika genre-författare (fast många författare växlar ju genre genom sin karriär) bråkar om gengre. Så kan det gå hett till inom förlagsvärlden med. Det ÄR viktigt med ett fint omslag. Men å andra sidan så säljer en av våra fulaste böcker rätt bra, kanske p g a innehållet eller ämnet. Tur att vi iallafall inte ägnar oss (så mycket) åt skönlitterära böcker och deckare.

Missa inte Världens längsta bokbord

Söndag den 19 augusti kl 11-18 är det bokfest på Drottninggatan, Stockholm.

Inga kommentarer: