onsdag, oktober 31, 2007

Fotografier i bok? Lite om manus.

Tar du egna fotografier till ett bokprojekt? Alla har inte alltid råd med en proffsfotograf. Se till att ta många bilder ur lite olika vinklar. Och vänd kameran. Jag sliter med ständig brist på stående bilder. Så ett det är en desperat och ödmjuk vädjan. Se till att du har en kamera som har tillräcklig kapacitet för att göra tryckbara bilder med.

Likaså att om du numrerar/namnger bilder när du spar dem högupplöst. Se till att det är samma namn på dem, som du sen hänvisar till i manus. Och gärna ett namn som ger en ledtråd om vad bilden innehåller. Om du gör ett manus i word och lägger in bilder så döper word om bilderna till 1, 2, 3 osv.....då blir de inte lätta att hitta för formgivaren/orginalaren. Särskilt om de högupplösta bilderna har andra namn. Är det en bok med många bilder, går det åt mycket värdefull (och dyr) tid. När en bokproduktion gått så långt att formgivaren har fått tag på den. Då är ofta trycktid bokad i tyckeriet, och tiden knapp.

Inga å, ä ö heller i filnamnen heller, tack. Eller som mac-användare gärna använder i filnamnet . (punkt). Det är att be om trassel. Förut var reklam-, tidnings- och bokmakeri en rätt homogen mac-miljö. Det är den inte idag. Och eftersom arbetstiden med en produktion är mycket kortare idag. Kan det bli så att om en orginalare är borta, så får nästa ta vid. Och datormaskiner är inte alltid riktigt komplativa med varandra. Se genom att att ge juste underlag, så blir allt smidigare. (Och chansen ökar för vidare produktioner).

Ett annat elände kan vara avstavningar i manus. Lägg inte in avstavningar. Särskilt egna avstavningar. De är supersvåra att hitta när man ska sätta en text, och ögat vill inte gärna se det när man korrläser. Men ack, så de syns i tryck. Eller leder de till extra korrekturvänder = dyra pengar och leder till panikkänslor.


Många förlag har anvisningar om hur de vill ha manus.

Så här skriver Bonniers lite kort om hur de vill ha manus:

"Vi tar helst emot kompletta manus för att lättare bedöma helheten. Vi tar inte emot disketter eller manus per e-post – manuset ska alltså vara utskrivet på papper. Använd gärna teckenstorlek 12 punkter och 1 ½ radavstånd. För att underlätta hanteringen bör ni inte sätta in manuset i pärmar. Var noga med att uppge namn och adress. - Bifoga följebrev och en kort sammanfattning av manuset.- Inskickat manus returneras endast på begäran.- OBS! Skicka en kopia av manus, illustrationer, foton med mera, aldrig original!"

Och Norstedts:

"Manuskriptet ska helst vara skrivet på dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva.
Skicka alltid med vanlig post när du skickar in manus och skicka aldrig original. Vi behandlar inte manuskript skickade med e-post, eftersom hanteringen med utskrifter skulle bli alldeles för tidskrävande för oss. Om du har förfrågningar vill vi ha också dem som vanlig post.
Se till att skriva ut manuskriptet med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa.
Efter att vi tagit emot ditt manuskript tar det cirka två månader innan du får ett svar. Tyvärr kan vi inte bekräfta att vi mottagit ditt manuskript. När redaktionen har tagit ställning till manuskriptet får du ett skriftligt svar. Dessvärre gör mängden av insänt material att vi bara undantagsvis kan ge utförliga kommentarer till icke antagna manuskript. Observera att förlaget inte ansvarar för obeställda manuskript.Skicka gärna med ett följebrev med några upplysningar om dig själv. Vill du ha ditt manuskript i retur måste du uppge din adress!"


Lite egna reflektioner från bokvärlden och angående manus.
Ett tips att vid kontakt med förlag, skicka inte många små mejl. Typ nu kom jag på det här, och nästa en timme senare....Å så kom jag på det här. Visst är det svårt att hejda sig. Särskilt när en produktion ligger i slutfasen och den nästan är klar. Födslovåndor inträffar, och paniken kommer. Bli inte arg på redaktören ifall hon/han ryter i. Alla vill samma sak. Att få en bra bok. Men man kan inte ändra i all oändlighet och tro mig att det är möjligt. Men eftersom den perfekta boken knappast finns. Och ingen vill ju att det ska bli fel i en bok. men ibland så får man ibland släppa igenom det. Fast man alltid kan korrekturläsa en gång till, flytta ett komma eller räta ut en liten glugg.

Nä nu tar jag min egen panik och gör ett produktblad. Och letar bilder.

Inga kommentarer: