tisdag, augusti 26, 2008

Skriva hit och skriva dit, skriva runt men inte strunt

Nu har skolan börjat - dotterns och min. Vi satt alldeles för sent med hennes läxa igår. Läxan som var att ge en beskrivning av något man gör.

Efter stor ångest och tvekan från henne samt svårighet med koncentrationen. Så valde hon att skriva en beskrivning om hur man bäddar rent i en säng. Bra övning. Vi var inte alldeles överens. Jag har dock bestämt mig att försöka att inte lägga mig i. Inte ens när hon vill. Men våra meningsskiljaktigheter berodde främst på att jag är mycket äldre och har erfarenhet från olika typer av lakan. Vem bäddar med annat än påslakan idag? Och krusar bandet till örngotten?

Sen är det inte lätt att ta kritik. Det behöver man öva på. Att någon kommer med kommentarer om stavning så behöver man ta ett djupt andetag och vara glad för att någon hjälper en istället för att gå i försvar. Och förslag till ändringar ska man lyssa på, känna och smaka på. Sen tar man tag i förslagen och prövar sig fram. Skriva ska inte göras i en hast om man nu inte är ytterst van och har hittat sitt sätt att skriva. Skrivprocessen tar tid och bör få göra det med.

Unga killar skriver för lite. Kan de vara att det är mycket annat som drar idag? Vulkan vill att de skriver mer iallafall säger de till tidningen Metro idag (än har inte artikeln kommit ut på nätet). Tillsammans med McDonald's så lanserar de tävlingen Ungdomens röst. Sista anmälningsdag är 9 januari. Flickor är naturligtvis välkomna med. Fler tävlingar finns på Vulkan. I samarbete med RES och Ving kan du vinna 10.000:- genom att publicera din egna reseberättelse. Eller skriv om din graviditet för Libero.

Själv brottas jag med mina nya studier i Grafisk Design. Rita en bild och beskriv dig med ETT ord. Rita är nog så avancerat, men där har jag har en idé. Ska bara försöka ta mig tid att omsätta den i praktiken. Men att beskriva sig själv med ett ord. Urknepigt. Hmm, det kanske är ett bra ord.

Har dessutom sett att Malmö högskola har distanskurser i Kreativt skrivande och de har platser kvar. Jag nästan höll på att efteranmäla mig. Verkar som jag har större behov av det än att gå kurser där jag redan har rätt stor kunskap i och är ute efter att plocka lite "lätta" poäng. Jo, det kommer bli knepigare än jag tror. Jag vill bara ha hoppet kvar att jag kommer inte gå in i väggen efter denna höst då jag har tagit på mig alldeles för mycket för att det är så kul.

Vilket ord är du?

fredag, augusti 22, 2008

Magnus Nordins skrivtips

Magnus har skrivit böckerna Gudarnas ring, Skuggvarelser, Det fjärde offret, Prinsessan och mördaren, Huset vid vägens slut, Svart drama, Förföljaren och Årstamördaren.

Skrivtips för blivande författare och andra som gillar att skriva

  • Skaffa skrivrutiner.
  • Skriv där du trivs.
  • Skriv mycket, skriv lite.
  • Skriv om.
  • Läs böcker och läs allt möjligt.
  • Skriv som din favoritförfattare.
  • Skriv i olika genrer.
  • Skriv om det du kan.
  • Låt andra läsa.
  • Skriv för skrivbordslådan.
  • Det finns alltid läsare.
Ovanstående tips gav Mikael när han besökte Umeå bibliotek. På deras sida kan du läsa mer om tipsen.

Kulturrådet har tagit fram en strategi för litteratur

Kulturrådet vill stärka svensk litteratur. De har tillsammans med Sveriges författarfond tagit fram en handlingsplan med det tjusiga namnet

Strategi för det internationella litteratursamarbetets utformning och synlighet
(pdf)

Sydvenskan skriver om det i artikeln Ny strategi för litteraturen

Gwen Madoc

En engelsk romanförfattarinna har en hel serie på You Tube om skrivande under namnet

Jaci Talks

Här är del 1:

Författar filmer

Det finns en liten rolig sajt som presenterar författare på "tv" och deras böcker.

Bookvideos.tv.

Du kan anmäla dig för att få ett nyhetsbrev med en ny video i veckan - gratis. Eller surfa in på You Tube .

Här är succeförfattaren Khaled Hosseini som skrivit Tusen strålande solar och Flyga drake.



Här pratar Khaled om att skriva ur kvinnligt perspektiv.

Författare på nätet

Inte för jag känner till Brad Thor. Vad jag kan se så är han inte utgiven på svenska. Än.

Men ack så tjusig och flashig hemsida. Med ett läsarforum han själv besöker och där du kan ställa frågor.

Författar tjatter

...eller nu har författare chattat på DN igen.

Marie Jungstedt igår (080821) som ger lite författarråd.

Marie har även hon en egen hemsida.

Jag läste en av hennes böcker i somras, Den döende dandyn. Helt ok boalkongläsning. Dock kände jag att det blev lite för många mord på Gotland. För jag hade precis läst Terror av Håkan Östlund.

Även Henning Mankell har gästat DNs chatt. Mankell kan du läsa mer om på Leopards hemsida.

måndag, augusti 18, 2008

Tjocka böcker

Trots att det kommit ett antal riktigt tjocka böcker senaste åren så ser inte Dorotea Bromberg att det är en trend i en artikel i Svd: Tunga krav på tjock bok. Tyvärr säger jag. Jag tycker om tjocka böcker. Fast det är ett problem med tjocka böcker. De tar knäcken av min rygg. Så jag får vänta i en evig att de kommer i pocket, så jag kan gå i ner lite i vikt.

Sen kan jag förstå förlagen, att de vill att tjocka böcker ska vara storsäljare. Tjocka böcker kostar ju mer att producera. Och att de ska vara givna succéer innan de kommer i pocket, på svenska iallafall.

I artikeln står det att Schantram av Gregory David Roberts kommer som pocket i novemer. Äntligen. Jag är nyfiken.

Bokpriser och kopiering

Dagens Nyheter skriver om piratkopierade böcker, främst kurslitteratur som tydligen kopieras som aldrig förr. Teknikiken idag är ju så pass bra att det är enkelt och sprida. Det är inte så att man står i biblioteket och kopierar suddiga svartvita kopior längre. Numera kan man göra pdf och skicka runt, renat sälja till en billigare penning.

Dock är mycket kurslitteratur dyrt. Det är jag varse om i år. En bok inför höstens kursade hade jag redan köpt. Den var den billigaste. Och bok jag ville ha oavsett. Senaste boken om Adobe Photoshop CS3. Andra kursen vill att jag ska köpa Adobe 7.0 photshop. Till nästan dubbla priset. Jag är tveksam. Varför backa till en version som kom för flera år sedan? Jag går och väntar på att schema ska läggas upp på webben och hoppas jag slipper köpa just den boken.

Jag har all förståelse att det är dyrt att hålla små upplagor. Men jag undrar om inte högskolor/universitet borde göra som apoteket. Rekommendera ett billigare alternativ.

Med stigande mat och bostadspriser, så tycker jag synd om helttidsstudenter idag. Det finns inte en chans att köpa all litteratur till de priserna som finns. Och låna böcker kan vara svårt. Biblioteken kanske har för få upplagor, man får inte boken i tid. Dessutom missar man pedagogiska finnesser som understrykningar, stödord etc.

Uppghovsrättslagen och kopiering
.

Som kuriosa så såg vi som arbetade på förlaget i somras att Umeå universitet har en av våra böcker som kurslitteratur. Bara att den boken är utgången ur sortimentet. Jag undrar hur universitetet och studenterna löser det?

onsdag, augusti 13, 2008

Världens längsta bokbord

Nu är det kulturfestival i Stockholm 12-17 augusti, igen.

Och på söndag är det dags för Världens längsta bokbord.

Plats: Drottninggatan, från Strömgatan till Barnhusgatan
Tid: kl 11.00 – 18.00

Festivalblogg


Och stadsvandringarna verkar oerhört spännande. Fast vi har rusch med att hinna med de sista böckerna som ska med på bokmässan 2008 i Göteborg.

Romantiska komedier

...är väl helt underbara?

Nå kanske inte en genre jag läser men som film älskar jag det.

Via bloggen Mitt i manuskriptet så hitta de jag Billy Mernit. Han har skrivit boken Writing the Romantic Comedy och du hittar mer att läsa av och med Billy på hans hemsida och hans blogg med namnet

Living the Romantic Comedy
The delights and frustrations of romance (funny or not) as portrayed in the movies and experienced in so-called real life, foibles of the writing craft, and other topics apropos.

En intervju med Billy i bloggen Writer Unboxed del 1 och del 2

För övrig är bloggen Writer Unboxed - About the craft and business of genre fiction, riktigt kul.

En dag med Denise

Dagens Nyheter har följt Denise Rudberg en dag.

Idag kl 13.30 kan du chatta med Denise. Länk till chatten Frågor kan du skicka redan innan.

Nu är väl inte Denise den mest hemliga av våra författare. Bloggare som hon är.

tisdag, augusti 12, 2008

Pimpa din bok

Eller bokförlagen tar vid efter kvällstidningar och veckotidningar. Det räcker inte mbara med produkten. Utan det ska vara special, bling bling och extramaterial.

Förlagen satsar på bling bling


Nu är inte det här något nytt. Förut var det stor variation i olika bindningar. Både tjusigare och enklare än vad som förekommer idag. Det var länge sen jag sprättade böcker (eller hjälpte mamma) och skulle det förekomma skulle jag nog muttra på att de skurit tryckarken fel.

Även vi har erbjudanden. Brukar mest vara special till jul och kul extra som presentböcker.

Sen finns det böcker som inte är "pimpade" men ett mervärde är extramaterial på webben. Som boken jag läser nu, Adobe Photoshop CS3 för digitalfotografer av Scott Kellby som har bilder på webben som man kan använda sig av på hans hemsida.

Föragen och e-boken

Förlagen tror på E-boken skriver SvD.

Inte alla förlag, och för alla typer av böcker. Säger vi vid fikabordet. Jag kan känna att vi ligger sorgligt efter i detta tänk. Men vi är små, äldre och får avvakta på att andra gör nybörjarmisstagen.

Läsarna för E-böcker tycker jag verkar vara blaha, blaha och jag verkar ha helt andra krav än det som erbjuds. Framförallt för det priset har jag större krav. Är ju annars pocketfantast. Lätta, små och billiga böcker går jag igång på (förutom att de ska vara bra då).

Dock tycker jag Biblioteket och e-libs utlåning är suverän. Bara att jag läser inte långa dokument på skärmen. Men jag kan skaffa mig en överblick av en bok innan jag köper den, eller kolla i fakta böcker (fast där vill jag absolut ha möjligheten att anteckna). Ska bli spännande vilken väg vi tar.

Uppdaterat:
DN skriver om e-boken och förlagen med.

måndag, augusti 11, 2008

Debatt om läsande idag, och imorgon i en digital värld

Tidningen New York Times har en lång debattartikel i ämnet.

Literacy Debate: Online, R U Really Reading?

Mer på samma tema:
Further Reading on Reading (July 17, 2008)

Om man nu ska skriva, så kan det det ju vara bra att ha förståelse för hur vi läser och varför.

söndag, augusti 10, 2008

Skvaller i bokform

Unni Drougge lyfter det som var förra sommarens debatt.

Skvaller om män, av kvinnor i bokform i en debattartikel i Expressen.

"Skvallerböckerna" är vårt nya vapen

Nåja, män skvallrar friskt om män i bokform med. Mer sällan män som skvallrar om kvinnor. Fast för den delen. Många kvinnoporträtt är rätt stereotypa - både i böcker som skrivs av män och kvinnor.

fredag, augusti 08, 2008

Världen är så stor så stor

Själv sitter jag och brottas med arabiska typsnitt och en broschyr. Och har försökt följa TV4 språkkurs. Johans bok var jag med och pulade lite med förra sommaren. Fast jag försökte hålla mig undan.

Nå, det som slår en att världen är mycket, mycket större än vårt lilla språk. Även om vårt alfabet är oerhört praktiskt - ja, jag är nog lite partisk. Så är många andra alfabet mycket vackrare.

torsdag, augusti 07, 2008

Bokomslag, program

När vi gör bokomslag, så använder vi oss för av Adobes program InDesign, Illustator och Photoshop. De är ju inte direkt billiga. Dessutom behövs ett särskilt program för att göra ISBN-koden. Där har vi ett uråldrigt program som skapar streckkoden, som vi sen får ta in i Illustrator och vektorisera.

Ett billigare program som verkar rätt smart är BookCoverPro. Du kan testköra programmet gratis i 5 dagar. Till programmet ingår del mallar.

Visst är det skrivna ordet viktigt, men minst lika viktigt är ett snyggt bokomslag.

tisdag, augusti 05, 2008

Varför blir jag inte publicerad?

Ja inte jag då. För att bli publicerad måste man ju skriva. Och just nu sysslar jag mest med hantverket böcker. Och är mest in och hackar i andras texter.

Men här kan Du få lite förklaringar i bloggen:

EVIL EDITOR
Why you don't get published.

Om inte annat så kan man roa sig en stund - istället för att skriva.

Författare på nätet

Books Written by

är ett galleri och portal med hemsidor till författare. Några exempel

Haruki Murakami

Ken Follett
Alain de Botton

Och adressen är: Books Written by. Kul och snyggt.

måndag, augusti 04, 2008

Romanpristävling i Hemmets Journal

Läst ut alla noveller i de gamla veckotidningarna i sommarstugen och sugen på att skriva en egen?

Hemmets Journal har utlyst en nordisk tävling:

Vem kan vara med?
För att hitta det allra bästa i läsväg utlyser vi nu en tävling om Nordens bästa underhållningsroman. Vi vet att det finns många begåvade skribenter i Norden – både erkända författare och amatörförfattare som tidigare inte fått något publicerat. Tävlingen är öppen för alla. Det vi är på jakt efter är spännande och bra underhållning av högsta klass. De tre prisbelönta romanerna publiceras i alla tre länderna och når alltså ut till cirka 2 miljoner läsare!


Vad ska romanen handla om?
Vi vill ha en nyskriven roman med en kvinnlig huvudperson. Det är viktigt att romanen har en engagerande och spännande handling med trovärdiga huvudpersoner. Den måste också vara välskriven och fängslande och uppdelad i följetongsavsnitt. Läsarna ska bli så gripna av handlingen att de knappt kan vänta på nästa avsnitt. Manus ska vara oss tillhanda senast den 1 oktober 2008.

Var och när publiceras romanerna?
Vinnarromanerna kommer att användas som följetonger i Hemmets Journal samt norska och danska Hjemmet. Vi förbehåller oss rätten att köpa rättigheter till icke prisbelönta manus under en period på sex månader efter sista inlämningsdatum. Dessa romaner köps in för vanligt honorar. Icke använda manuskript returneras inte.
Du kan läsa mer om tävlingsreglerna här (pdf) eller läsa mer på HJ:s sida.


Fin fina prispengar

Första pris: 175 000 kr
Andra pris: 125 000 kr
Tredje pris: 100 000 kr

Skrivtips, tackar för tipset från Multimanus/Författarcoachen
via Ann Ljungberg och Orden runt.

Jag ska dock ägna hösten åt Photoshop och Grafisk Design. Dock så kommer det säkert komma en hel del Skrivtips när jag behöver pausa från studier. Sommaren har ägnats åt att läsa en hel del böcker. Pocketböcker - i olika genre.

Diskussioner hemma har förts.

För eller emot storpocket. Jag vill gärna ha tjocka böcker, liten och rätt kompakt text. Dock så förstår jag att det börjar finnas en läsande generation som börjar tycka att liten stil i böcker är rätt jobbigt att läsa.