torsdag, maj 20, 2010

"Du måste tänk på procenten, Helge"

... så löd det i Sällskapsresan och jag kan bara instämma: tänk på procenten när ni skriver det. Vi skriver i stort sett aldrig procenttecknet % i löpande text. Text är text om vi säger så. Knappt förkortningar heller.

Men i annonser är det ju ont om utrymme och då kanske procenttecknet är det som gör sig bäst. Då kan det vara bra att komma ihåg att procenttecknet skrivs efter en siffra OCH ett mellanrum emellan.

5 % annonserna misslyckas med detta (siffran är gripen ur luften och mer att siffran 5 och % sitter på samma tangent). Tidningarna är mycket bättre och har koll på skrivreglerna.

Och hur ser det ut när det ser lite hejsan hoppsan ut i tidningen, så även om ditt fel med att skriva ihop siffran med procenttecknet inte är så stort. Så bli intrycket värre.

Detta inlägg kom efter att ha fått rysningar av en annons i dagens Metro och som slutade med att jag satt med och bläddrade igenom tidningen med min egen tävling "finn fem fel". Det var flera annonsörer som missat i korrekturläsningen. Eller helt enkelt inte vet hur man skriver.

Om man är osäker så har Språkrådet en frågelåda som varmt rekommenderas.

Så här skriver de om procent

fråga
Kan man skriva ihop procenttecknet % med föregående siffra?

svar
Nej, det ska vara ett mellanrum mellan siffran och tecknet: 100 %. Detsamma gäller naturligtvis även promilletecknet: 3 ‰. När man skriver på dator är det bäst att göra ett fast mellanslag, så att siffran och tecknet inte skiljs åt vid radbrytning.

Procenttecken och promilletecken används inte som led i sammansättningar eller avledningar. Man skriver alltså: hundraprocentig eller 100-procentig och promillehalt (inte hundra-%-ig, 100-%-ig eller ‰-halt).

Inga kommentarer: