onsdag, februari 20, 2008

Bokomslag

Jag fick en fråga om bokomslag från en läsare av Skrivtips. Kul. Letade igenom vad jag själv skrivit. Och såg att jag nog läst mer om bokomslag än skrivit om det här.

Bokomslag är ju något som brukar ligga författare varmt om hjärtat, men även förlagen. Kan vara en grogrund för konflikt. Men när man hittar rätt så är det kärlek. De flesta förlag har ju vana och utmärkta formgivare. Dessutom finns det formgivare som är specialiserade på bokomslag. Ofta är bokomslag klara långt innan kanske boken ens finns i färdigt manus. Det kan ta tid och sälja in boken. Ibland blir den klar sist. Även om ofta bokomslaget går i tryck lite tidigare. Om det är speciellt utförande.

Ibland går det fort att göra ett bokomslag. Fast ofta tar det tid och kanske behöver göra det. Det är mycket man ska tänka på. Förutom/bild illustration så ska mycket mer stämma in. Typsnitt och var man lägger titel och författarnamn. Ofta gör man många olika förslag. Ett bokomslag är ju det främsta som säljer en bok. Det som syns hos boklådor, såväl fysiska såsom på nätet. Sen är det en känsla. Noterade att jag tyckte alla kokböcker som låg framme

Jag går just nu omkring stolt som en tupp för att en bild jag tagit blivit omslagsbild. Av slump. För författaren ratade min kollegas olika förslag och formgivar suckade desperat och högljutt "jag behöver en bild med båtar". Jag som tömt några av sommarens och en del jobbilder i jobbdator gick ut på jakt. Gav henne ett par. Och nu kommer den snart ur tryckpressarna. Inte världens bästa bild. Men med photoshop kan man göra underverk. Och just att det gäller att författare och förlag som ska komma överens. Blir det inte alltid det bästa förslaget. Utan det man kan komma överens om.

Bilden:


Bokomslaget:


Här är en artikel från BOOKTECH MAGAZINE • MAY/JUNE 2003 i pdf-format om Coverstory

En annan artikel från Bookbusiness magazine: Do Cover Enhancements Enhance Profits?

Extraläsning:
CreativePro finns många artiklar med tips kanske främst för grafisk formgivning.

Fråga gärna mer! Jag kanske inte har eller kan hitta svar, men hittar ofta annat på vägen. Och det ger mig inspiration.

Nu ska jag återgå och försöka få ordning till ett omslag på en broschyr som ska sälja flera böcker!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack, snälla du för råd och tips och beskrivningen av hur krokig vägen till ett färdigt omslag kan vara.
Speja