torsdag, september 20, 2007

Bli en mästare på att blogga

Eller något sånt?

Metro har idag en artikel med Silverfisken ,alias Jonas Peterson, och tipsar om hur man får snurr på sin blogg.

Metros och Silverfiskens bästa råd:

Uppdatera ofta
I normala fall skriver jag nog 3–5 inlägg per dag. Man får nog sikta på det hela tiden eftersom det är viktigt att bloggen hålls uppdaterad.

Våga vinkla

Skriv gärna om vardagliga saker, men vinkla det så att det blir intressant eller skriv något skojigt om det. Vanliga dagboksanteckningar är helt ointressanta för andra människor – om man inte är en kändis som bloggar. Då kan det vara intressant att veta om man gått på toa eller blivit salongsberusad, säger Jonas.

Skriv enkelt

an ska skriva om sådant som man själv tycker om och tror att man själv skulle vilja läsa. Så fort man skriver för dem som läser kan man nog krångla till det lite för sig.

Var personlig

Att våga skriva om personliga saker, inte bara skrapa på ytan, utan verkligen gå lite mer på djupet är viktigt.

Skapa en såpa

Ha återkommande saker att skriva om. Om man är anonym eller helt okänd kan man skapa ett litet nätverk där man har lite smeknamn på sina kompisar, och efter ett tag när folk har läst börjar de känna igen det där. Det blir karaktärer. Bloggen är den nya skrivna såpan. Har man lärt känna karaktärerna vill man inte sluta läsa.

Kommentera

Kommentera på andras bloggar. Så gjorde jag i början. Det var inte medvetet,
men de bloggar jag läste och tyckte om kommenterade jag på. Inte för att få nya läsare, men jag märkte snart att det genererade fler läsare.


Hmm, inte mycket av detta som Skrivtipsbloggen lever upp till. Vet inte om jag vill det heller. Även om vissa nära och kära påpekat att jag är lite väl opersonlig. Kanske, blir det ändring. Kanske...inte. Har ju en annan blogg för annat som händer i mitt liv, eller inte händer.

5 kommentarer:

Sama sa...

Jag tycker att bloggen är bra som den är, skönt att det inte är så personligt utan bara massor av bra tips! Jag gillar den!
(eh, gör jag nu som ett av tipsen genom att kommentera? o bevisar min kommentar att uppdatera bloggen genererar läsare osv).

puzzlan sa...

Varmt tack! Kul att få kommentarer och dem svarar jag gärna på. Det finns ju olika typer av bloggar. Vissa handlar ju om skvaller och andra, som denna är mer fakta och väldigt nischad. Även om jag tycker Att skriva är en baskunskap. Även om alla inte skriver böcker. Jag får nog berätta om puzzelbitar-bloggen för de som vill ha en lite mer personlig blogg. Som några nära och kära efterlyser. :-)

Och ett av råden följer jag, fast lite sparsamt. Det är att kommentera i andras bloggar. Om jag kan.

S sa...

Jag tycker inte att en sån här typ av blogg med tips inte behöver vara personlig. Den är istället proffsig tycker jag. Ren fakta utan tjafs. I detta sammanhang är det mkt bättre o renare. Här vill man ha tips och inget annat. :-) Fortsätt som innan.

puzzlan sa...

Lite personlig, då och då kan jag väl få vara? ;-)

S sa...

Men självklart! :-D
Okej, du har rätt balans för denna blogg - blir du nöjd då? ;-)