tisdag, september 25, 2007

Författare är med människor.

Dock med pennan som vapen, vilket gör att en del av "krigen" sker mitt framför oss andra, så kallade läsare. Påhejjade av en del journalister och idag bloggare (även jag idag, detta inlägg var oerhört populärt att länka till från DN). Konflikter är ju intressant. När konflikter inte leder till totala sammanbrott, så leder det ofta till utveckling. Ibland positivt, ibland negativt. Men något händer iallafall. Är det något de flesta av oss inte verkar stå ut med någon längre tid så är det allt för rutinartat liv. Även om vi protesterar när andra kommer och ändrar på våra rutiner. Nå det blir inte en bok utan en konflikt (problem). Sex säljer, heter det. Det gör konflikter med.

I DN har de gjort en guide "Din guide till intrigerna på bokmässan".

1) Leif G W Persson vs Camilla Läckberg.
2) Maja Lundgren vs Björn Ranelid och Aftonbladets kulturredaktion.
3) Jan Guillou vs Norstedts och Stieg Larsson.
4) Britt-Marie Mattsson vs Kristian Lundberg.
5) Ernst Brunner vs storsäljande deckar-författare.
6) Jan Guillou vs Björn Ranelid.
7) Björn Ranelid vs Liza Marklund.
8) Mari Jungstedt vs Leif G W Persson.
9) Linda Skugge vs alla.
10) Jan Guillou vs Leif G W Persson.
11) Leif G W Persson vs Björn Ranelid.
12) Unni Drougge vs sin agent.

I samband med samma lista kommenterar Lasse Winkler, chefredaktör på tidningen Svensk Bokhandel, ser fyra anledningar:

1) Allt fler kontroversiella böcker ges ut.
2) Författare har fått stjärnstatus och uppmärksammas mer då allt fler böcker säljs.
3) Etablerade, äldre författare är avundsjuka på yngre som säljer bättre.
4) Många författare och förlag skapar medvetet konflikter i samband med boklansering och sparar annonspengar.


- Det här är något vi får vänja oss vid. Överlag är författare starka personligheter, mycket intensiva och känsliga människor. Det finns ett humoristiskt uttryck i branschen: Att vara bokförläggare är det roligaste jobb som finns, om det inte vore för alla författare, säger Lasse Winkler till DN.

Själv vet jag inte om det är fler kontroversiella böcker som ges ut idag än tidigare. Var tid brukar har ha sina egna konflikter. Fast det är en klart ökad mångald av författare än tidigare. Författare som inte är stöpta i exakt samma form (dock är de rätt lika för de har skrivande/berättande som passion). Det finns även en stor konkurrens idag. Många av oss har läst både ett eller två ytterligare språk i skolan och kan läsa författare på orginalspråk. Böcker som det skulle dröja flera år för att hitta till vår lilla avkrok i världen. Även om svenska är underbart och roligt, så är det ju inte världens största språk.

Själv tror starkt på Winklers punkt tre och fyra. Fast det kanske inte alltid är medvetet. Kan vara omedvetet att man reagerar på något man upplever hotar en. Ung författare vs äldre författare. Språkvirtios vs. någon som lägger större krut på annat som en serie böcker. Uppdiktade världar vs. realism. Sen utnyttjas (nyttjas) det i marknadsföring.

En klassiker i konflikt som marknadsföring är ju proffsboxare, som har rena rama massmediekrig innan en match. Nå det må sälja, men ska man sälja till varje pris? Ska böcker säljas med konflikter? Finns det skillnader mellan olika genre? Kanske skulle ovanstående författare ha något att lära av författare som Stefan Einhorn i hans bok Medmänniska eller Anna Kåver och Åsa Nilsonne som skrivit boken Tillsammans. Åsa skriver ju även deckare, vilket jag tycker är intressant. Skulle hon kunna gå i konflikt med andra författare?

Bokmässan kanske får spela, "We shall overcome......." i högtalarna om det blir för hätsk stämning.

Inga kommentarer: