söndag, september 30, 2007

Waltic 2008

Jättekongress i Folkets hus Stockholm nästa år. Sveriges Författarförbund bjuder in:

"WALTIC 2008, an international congress to manifest “the value of words” will be held in Stockholm, Sweden from 29 June to 2 July 2008. Authors, literary translators and scholars from all over the world will meet during the first WALTIC congress ever."

DN skriver om att 1000 författare och översättare väntas till Stockholm. Jag håller mig i närheten, och hoppas på roliga kring aktiviteter för oss vanliga dödliga.

fredag, september 28, 2007

Du behöver inte vara unik

Efter att ha lyssnat på lite skvaller från bokmässan från kollegorna igår, så kom jag i samtal med en kollega om en bok som presenteras flitigt just nu. Som är snarlik en som vi kommer med.

"Det gör ingenting", kommenterar herr Redaktör. "Det optimala är 3-4 böcker, då snurrar det på."

Bra att veta att man inte behöver leta över den ultimata bokenidén. Så nu försvann det svepskälet. Förresten så finns det ju deckargenren där det inte spelar någon roll hur mycket som skrivs, verkar det som.

torsdag, september 27, 2007

Skvaller från bokmässan

Aftonbladet bloggar Kulturredaktionen
GP har med en bokmässeblogg
Dagens Nyheter Johan Thente bloggar.

Bloggande författare

Hittade en till bloggande författare.

Helena von Hofsten


Fina bilder.

Chatta med författare på Bok & Bibliotek

Genom några tidningar, ges vi som inte är på mässan möjlighet att chatta med några författare.

Aftonbladet
har följande schema:
Torsdag 27/9:
13.30 Agneta Pleijel
14.30 Kajsa Ingemarsson
16.00 Åsa Linderborg

Fredag 28/9:
12.30 Jan Guillou
13. 30 Susanna Alakoski
15.00 Bengt Ohlsson
15.30 Sisela Lindblom

Göteborgs-Posten

Fredag 28/9:
11.00 Emma Hamberg

onsdag, september 26, 2007

Därför skriver jag - Författare berättar

I webbtidningen Guardian Unlimited svarar författare på frågan

Why I write


Här kan du läsa intervjuer med bl a Val McDermid, Maeve Binchy och många fler (på engelska). En bokblogg finns med på sajten som uppdateraras flitigt.

Det bästa

Tidningen Det Bästa , bloggar eller egentligen redaktören för De bästas bokval Moa-Lisa Björk.

För mig är Det bästa; sommar, tonår och skärgård.

Björn Ranelid på SVT Babel ikväll 20.30

Ikväll gästar författaren Björn Ranelid Babel kl 20.30

Jag missar ju ständigt detta program, men räddas av att man kan se antingen någon av repriserna i SVT2 27/9, SVT24 28/9 och SVT2 29/9, eller via webb-TV.

Skrivövningar

För dig som söker inspiration och skrivövningar, så rekommenderar jag denna bok.

"Kom igång & skriv! Ett 12-veckorsprogram"av Johanna Wistrand. Det är en E-bok som är upplagd som ett självstudieprogram på tolv veckor, med tolv lektioner. Den bygger på den kursen med samma namn. Programmet innehåller också uppvärmningsövningar, roliga skrivövningar, fördjupningsfrågor och 200 "börjor". E-boken är en pdf-fil på 68 sidor.

Pris 119 :- inkl moms. För beställning av e-boken "Kom igång & skriv!", maila info@multimanus.se. Eller varför inte se om om ditt bibliotek har den som e-bok. Mitt bibliotek har den.

Johanna
utkommer snart med en fortsättning, "Skriv boken!". Jag väntar nyfiket. Om du ska på Bok & Bibliotek mässan i Göteborg, så hittar du Multimanus i monter A04:60, strax bakom Författarförbundets stora scen.

tisdag, september 25, 2007

Språkrådet bloggar

Språkrådet har blivit med blogg - Språkbladet.

Där fick jag tipset om att Dagens Nyheter idag har två artiklar i en ny serie under Insidan Lära läsa. Idag om om barn och läsande Lära sig läsa är en mental revolution och "Bokstäver kan bli så roliga ord"

Författare är med människor.

Dock med pennan som vapen, vilket gör att en del av "krigen" sker mitt framför oss andra, så kallade läsare. Påhejjade av en del journalister och idag bloggare (även jag idag, detta inlägg var oerhört populärt att länka till från DN). Konflikter är ju intressant. När konflikter inte leder till totala sammanbrott, så leder det ofta till utveckling. Ibland positivt, ibland negativt. Men något händer iallafall. Är det något de flesta av oss inte verkar stå ut med någon längre tid så är det allt för rutinartat liv. Även om vi protesterar när andra kommer och ändrar på våra rutiner. Nå det blir inte en bok utan en konflikt (problem). Sex säljer, heter det. Det gör konflikter med.

I DN har de gjort en guide "Din guide till intrigerna på bokmässan".

1) Leif G W Persson vs Camilla Läckberg.
2) Maja Lundgren vs Björn Ranelid och Aftonbladets kulturredaktion.
3) Jan Guillou vs Norstedts och Stieg Larsson.
4) Britt-Marie Mattsson vs Kristian Lundberg.
5) Ernst Brunner vs storsäljande deckar-författare.
6) Jan Guillou vs Björn Ranelid.
7) Björn Ranelid vs Liza Marklund.
8) Mari Jungstedt vs Leif G W Persson.
9) Linda Skugge vs alla.
10) Jan Guillou vs Leif G W Persson.
11) Leif G W Persson vs Björn Ranelid.
12) Unni Drougge vs sin agent.

I samband med samma lista kommenterar Lasse Winkler, chefredaktör på tidningen Svensk Bokhandel, ser fyra anledningar:

1) Allt fler kontroversiella böcker ges ut.
2) Författare har fått stjärnstatus och uppmärksammas mer då allt fler böcker säljs.
3) Etablerade, äldre författare är avundsjuka på yngre som säljer bättre.
4) Många författare och förlag skapar medvetet konflikter i samband med boklansering och sparar annonspengar.


- Det här är något vi får vänja oss vid. Överlag är författare starka personligheter, mycket intensiva och känsliga människor. Det finns ett humoristiskt uttryck i branschen: Att vara bokförläggare är det roligaste jobb som finns, om det inte vore för alla författare, säger Lasse Winkler till DN.

Själv vet jag inte om det är fler kontroversiella böcker som ges ut idag än tidigare. Var tid brukar har ha sina egna konflikter. Fast det är en klart ökad mångald av författare än tidigare. Författare som inte är stöpta i exakt samma form (dock är de rätt lika för de har skrivande/berättande som passion). Det finns även en stor konkurrens idag. Många av oss har läst både ett eller två ytterligare språk i skolan och kan läsa författare på orginalspråk. Böcker som det skulle dröja flera år för att hitta till vår lilla avkrok i världen. Även om svenska är underbart och roligt, så är det ju inte världens största språk.

Själv tror starkt på Winklers punkt tre och fyra. Fast det kanske inte alltid är medvetet. Kan vara omedvetet att man reagerar på något man upplever hotar en. Ung författare vs äldre författare. Språkvirtios vs. någon som lägger större krut på annat som en serie böcker. Uppdiktade världar vs. realism. Sen utnyttjas (nyttjas) det i marknadsföring.

En klassiker i konflikt som marknadsföring är ju proffsboxare, som har rena rama massmediekrig innan en match. Nå det må sälja, men ska man sälja till varje pris? Ska böcker säljas med konflikter? Finns det skillnader mellan olika genre? Kanske skulle ovanstående författare ha något att lära av författare som Stefan Einhorn i hans bok Medmänniska eller Anna Kåver och Åsa Nilsonne som skrivit boken Tillsammans. Åsa skriver ju även deckare, vilket jag tycker är intressant. Skulle hon kunna gå i konflikt med andra författare?

Bokmässan kanske får spela, "We shall overcome......." i högtalarna om det blir för hätsk stämning.

lördag, september 22, 2007

"Jag avskyr metaforer"

Författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren, intervjuades i TV4s nyhetsmorgon imorse. Han berättade om sin nya bok Norrlands Akvavit (även ett måste till surströmmingen för oss med norrlänskt påbrå som försöker hålla liv å våranorrlänska rötter innan vi helt ätits upp av det kosmopolitiska stämningen i storstaden).

Förutom nya boken, så berättade han om sitt skrivande, vad akadmiearbetet tillför honom och vem som blir nästa pristagare i litteratur. (Hm, nä det gjorde han inte men jag blev väldigt nyfiken för det glittrade till så i hans ögon).

Del 1 av intervjun
(webb-tv)
Del 2 av intervjun

Svd i en artikel om nya boken och artikel från DN.

Personligen så kan jag både bli lite störd men samtidigt fascinerad av Torgny Lindgren sätt att skriva. Det tar kraft att fylla i en hel del själv. Men samtidigt blir läsupplevelsen väldigt personlig. Det är en konst att bara skriva det man behöver och inte falla för att bli övertydlig.

DN presenterar även ett utdrag av boken s 63-72 (pdf)

fredag, september 21, 2007

Ung Författare intervjuar erfaren kollega

Malin Lowden intervjuar Kristina Lugn i SvD om att överleva som (ung) kvinnlig författare i den manliga kultureliten, folkbildning och läsande m m.

Behöver alla litteratur?


En manlig mentor (beskyddare?) verkar bra att ha. Var hittar man dem? Eller hittar de en själv?

Hm.

Tänk om några manliga författare kan starta en beskyddarverksamhet för unga kvinnliga författare.

Tänk om några av de kritiska männen som uttalat sig så negativt om unga kvinnliga författare, verkligen tog sig an dem. Istället för att slå på dem offentligt? Även om det är unga kvinnor som lyckats och har massor av läsare.

En annan fundering jag har är när det presenteras läsarundersökningar. Och där vi kvinnor är de som ständigt vinner könens kamp om vem som läser mest böcker. För i en Metroartikel och intervju för några år sen med Horace Engdal. Stod det att män oftast läser manliga författare, men kvinnor läser författare oavsett kön. Jag undrar ifall det stämmer? Nästan värt att skriva en bok om. Eller göra en undersökning om. Och värt att tänka på.

Bokmässa på gång

Nästa vecka drar den igång. Årets händelse i boksverige.

Bok & Bibliotek i Göteborg

Burarna från Förlaget är packade, montrarna hyfsat under koll och nya böcker har landat från tryckeriet. Nyaste boken kommer direkt till mässan. Redaktörerna håller på att läsa in sig på de böcker de inte varit inblandade i, men ska marknadsföra.

Även om bokmässan är årets händelse, så finns det ett liv även efter. Julhandeln är en bra förälsjningsperiod med, så än blir det inte lugn och ro. Våren är dock lugnare ur utgivningssynpunkt.

torsdag, september 20, 2007

Bli en mästare på att blogga

Eller något sånt?

Metro har idag en artikel med Silverfisken ,alias Jonas Peterson, och tipsar om hur man får snurr på sin blogg.

Metros och Silverfiskens bästa råd:

Uppdatera ofta
I normala fall skriver jag nog 3–5 inlägg per dag. Man får nog sikta på det hela tiden eftersom det är viktigt att bloggen hålls uppdaterad.

Våga vinkla

Skriv gärna om vardagliga saker, men vinkla det så att det blir intressant eller skriv något skojigt om det. Vanliga dagboksanteckningar är helt ointressanta för andra människor – om man inte är en kändis som bloggar. Då kan det vara intressant att veta om man gått på toa eller blivit salongsberusad, säger Jonas.

Skriv enkelt

an ska skriva om sådant som man själv tycker om och tror att man själv skulle vilja läsa. Så fort man skriver för dem som läser kan man nog krångla till det lite för sig.

Var personlig

Att våga skriva om personliga saker, inte bara skrapa på ytan, utan verkligen gå lite mer på djupet är viktigt.

Skapa en såpa

Ha återkommande saker att skriva om. Om man är anonym eller helt okänd kan man skapa ett litet nätverk där man har lite smeknamn på sina kompisar, och efter ett tag när folk har läst börjar de känna igen det där. Det blir karaktärer. Bloggen är den nya skrivna såpan. Har man lärt känna karaktärerna vill man inte sluta läsa.

Kommentera

Kommentera på andras bloggar. Så gjorde jag i början. Det var inte medvetet,
men de bloggar jag läste och tyckte om kommenterade jag på. Inte för att få nya läsare, men jag märkte snart att det genererade fler läsare.


Hmm, inte mycket av detta som Skrivtipsbloggen lever upp till. Vet inte om jag vill det heller. Även om vissa nära och kära påpekat att jag är lite väl opersonlig. Kanske, blir det ändring. Kanske...inte. Har ju en annan blogg för annat som händer i mitt liv, eller inte händer.

måndag, september 17, 2007

Blogg med marknadsföringstips

Med allt från tips på att använda you tube, t-shirt, bloggturne och mycket mer.The Book Promotion Blog!

Av författaren John Kremer. "I am the author of many books including 1001 Ways to Market Your Books, Do-It-Yourself Book Publicity Kit, and many other titles. I often speak on book marketing, book publishing, writing, branding, and book and website rights."

Boklördag

I lördags startade Dagens Nyheters bilaga Boklördag. Lördagsgodis.

När ska jag ha tid att läsa böcker, när det det finns så mycket att läsa OM böcker? Fick dock en trave begagnade deckare med mig från mamma och skärgården med.

fredag, september 14, 2007

Tidningen Boken

Tidningen Boken 20-års jubilerar.

Fina författaringervjuer i tidningen och på hemsidan, men dåligt uppdaterad. Men reportagen håller. Mycket läsnöje.

onsdag, september 12, 2007

Katarina Janousch

Är på s. 106 i sitt nya bokprojekt. Och i sin blogg kommer hon med lite Skrivtips.

En kortkort sammanfattning om hur ett romanprojekt kan se ut.

En liten kommentar till om skrivande.

tisdag, september 11, 2007

Blodgruppen - K-special

NU, går reprisen om Blodgruppen på SVT. En dokumentär om några av Sveriges mest lästa och prisbelönta kriminalromanförfattarinnor som bildat en hemlig klubb.

"Karin Alvtegen, Inger Frimansson, Johanne Hildebrandt, Anna Jansson, Åsa Nilsonne och Karin Wahlberg är alla författarinnor med skräck och mord som specialitet. I programmet om Blodgruppen följs gruppen under författarskapets olika faser."

Den finns nu i SVTs 30-dagars arkiv, för dig som missat den. Se den. Av en ren slump ramlade jag över programmet ikväll. Och jag vet inte om jag är lite gramse över att jag missat programmet tidigare, eller om jag är glad att jag sent om sider fått chansen att se programmet.

Nu ska jag återgå till de blodtörstiga damerna.

Världens bästa författare

Idag börjar Expressen med sin samlingsserie av Världens bästa författare.

Datum och böcker:
August Strindberg - Hemsöborna, 11 sept
Selma Lagerlöf - Gösta Berlings saga, 18 sept
John Steinbeck - Möss och människor, 25 sept
Hjalmar Söderberg - Doktor Glas 2 okt
Virginia Woolf - Mrs Dalloway, 9 okt:
Harry Martinson - Nässlorna blomma, 16 okt
Jane Austen - Stolthet och fördom, 23 okt
Karin Boye - Kallocain, 30 okt
William Golding - Flugornas herre, 6 nov
Pär Lagerkvist - Dvärgen, 13 nov
Thomas Mann - Döden i Venedig, 20 nov
Hjalmar Bergman - Markurells i Wadköping, 27 nov
Albert Camus - Främlingen, 4 dec
Marguerite Duras - Älskaren, 11 dec
Ernest Hemingway - Den gamle och havet, 18 dec
Hermann Hesse - Stäppvargen, 25 dec
Joseph Conrad - Mörkrets hjärta, 1 jan
Carl Jonas Love Almqvist - Det går an, 8 jan
Elsie Johansson - Mosippan, 15 jan
Oscar Wilde - Dorian Grays porträtt, 22 jan
Françoise Sagan - Bonjour tristesse, 29 jan
Fjodor Dostojevskij - Spelaren, 5 feb
Ivar Lo-Johansson - Måna är död, 12 feb
Franz Kafka - Förvandlingen, 19 feb
Hjalmar Söderberg - Den allvarsamma leken, 26 feb
Harper Lee - To kill a Mockingbird (Dödssynden), 4 mars
John Le Carré - Spionen som kom in från kylan, 11 mars
Selma Lagerlöf - Kejsarn av Portugallien, 18 mars
Evelyn Waugh - En förlorad värld, 25 mars
D. H. Lawrence - Lady Chatterleys älskare, 1 april

59 kronor styck. Så får du ett fint urval. Jag är lite i valet och kvalet. En del av dessa har jag och har läst. De är bra. Några är riktiga favoriter. Som Almquists Det går an och Jane Austen Stolthet och fördom.

D. H. Lawrences Lady Chatterleys älskare försökte jag mig på att läsa på engelska. Men gav upp. Att tyda vad skogsvaktaren sa på sin dialekt blev för knepigt. Det blev filmen istället. Många av dessa är ju filmatiserade. Och har eller går på TV ofta. Nyss gick t ex En förlorad värld på kanal 9.

På Expressens sida kan du göra webbtestet Hur litterär är du?

Själv fick jag 23 av 28, på ren tur. Känner dock att jag har mycket klar att lära, och läsa.

lördag, september 08, 2007

Filmmanus

the Internet Movie Script Database (IMSDb) har många, många filmmanus att läsa gratis, på engelska.

Bengt Ohlsson - igen

DN publicerade härom dagen en chatt med författaren och deras krönikör. Lite om skrivande, val av ämnet Skilsmässa och att få kritik vs. beröm.

Läs gärna chatten med Maja Lundgren med.

fredag, september 07, 2007

Rum för ord

Bloggaren Gothique har öppnat en resurssida för dig som skriver

Rum för ord.

Hon skriver i sin blogg: "Den är tänkt som en resurssida för folk som skriver och för de som funderar på att starta egna skrivarcirklar. Än så länge är den lite mager men den kommer att byggas ut i framtiden. Låt mig gärna få veta vad ni tycker och vad ni skulle vilja se mer av på sidan."

Fakta vs. Fiktion

SvD tog upp ämnet häromdagen i sin artikel

Samtiden syns i bluffböcker.

Artikeln är en fortsättning på debatten som kom i samband med Maja Lundgrens Myggor och tigrar.

Jag kan tycka det är lite läskigt med fiktion som marknadsför sig som självbiografiska. Men å andra sidan kan det ge djup, vinklingar och ta upp fenomen som inte skulle vara möjligt vare sig i en fakta bok eller i en renodlad roman. Utan bästa genren är kanske att blansera på gränsen mellan Fakta och Fiktion.

Dock blir jag både glad och lite brydd när jag läser i artikeln om att James Freys självbiografi Tusen små bitar om författarens bakgrund som kriminell missbrukare till stora delar är uppdiktad. Det visste jag inte. Har hållit i boken många gånger bokhandeln. Men någonstans har jag känt. Att det här går inte ihop. Vilket fått till följd att jag lämnat boken i hyllan. Fast nu när jag vet att den är uppdiktad, så lockar den igen.

Sen kan kan man ju undra om det finns någon Fakta överhuvud taget. Vi människor är bra att lägga till värderingar, försköna och utesluta så fort vi berättar något överhuvud taget. Beroende på vem vi berättar saker för och varför.

Att läsa dagspress om en situation man väl känner till eller kanske varit med om är oftast ett elände. Var de på samma ställe som jag? är något som oftast dyker upp i mitt huvud.

Enligt SvD så skiftar motiven för litterärt falskspel. "Vissa författare vill bli rika och berömda. Somliga vill avslöja en okänd sida av samhället. Andra nöjer sig med att göra sig lustiga på läsarnas bekostnad."

Vilken bok skulle du vilja skriva som din uppdiktade självbiografi och vilket motiv har du?

Uppdatering:

Markus Birro tar upp problematiken med självbiografier i artikeln
Med namns hämnande

torsdag, september 06, 2007

Besök av Ann Ljungberg, författarcoach

Idag har jag besök av författarcoachen Ann Ljungberg, tillika förlagsdirektör på det flytande förlaget ALF bokförlag som är ute på bloggturne.


Välkommen Ann!

Peggy (alias Puzzlan): Vilka är de vanligaste felen en som börjar skriva en bok för första gången och vad ska man tänka på?

Ann: Det allra vanligaste som jag upplever i debutantmanus är att författaren tar sina karaktärer för självklara och inte gestaltar dem så läsaren kan skapa sig en egen bild av dem.

P: Vad gör en författarcoach, och hur ser ett upplägg ut mellan en författare och coach?

Ann: Det finns minst två sorters författarcoacher - en som jobbar med texten och en som jobbar med författarens kreativa process utan att läsa pågående manus. Själv har jag mitt främsta fokus på textens utveckling men jobbar även en del med frågor runt omkring vid behov.

P: Vad är skillnaden mellan en redaktör på ett förlag och en coach?

Ann: En redaktör jobbar med en författare som är antagen för publicering och utgår från ett "färdigt" manus, medan en coach hjälper en författare att komma dithän. Annars kan man nog säga att arbetssättet är ganska likartat.

P: Vad är det bästa med att gå på en skrivarkurs?

Ann:
Att man får koncentrera sig på sitt skrivande och ta del av andras
erfarenheter, samtidigt som en kursledare ger uppgifter.

P: Hur tänker du när du väljer ut ett manus? Från ett förlagsperspektiv?

Ann: Denna fråga är egentligen för tidig för mig att svara generellt på. Det enda manus jag givit ut hittills, förutom Skrivarkalendern, är "Jag dog i Barcelona" av Claes Grill och där blev jag förtjust i hans drivna, humoristiska stil samtidigt som historien var spännande. Men det är inte nödvändigtvis just de kriterierna som är viktiga för nästa manus. Ett manus som har utmärkt språkbehandling, en fascinerande historia OCH en egen berättarröst har chans att fånga mitt intresse.

P:
Hur fick ni idén till skrivarkalendern? (se länk till höger)

Ann: Som en blixt från en klar himmel - för att använda en sliten klyscha. Jag stod i en bokaffär strax före jul 2005 med en bok om skrivande i ena handen och en kalender i den andra - och såg Skrivarkalendern framför mig! När jag framförde idén för Anna-Carin Collin, om en kalender som också är en inspirationsbok för såna som vi, såna som skriver, ville hon absolut vara med. Tillsammans har vi utvecklat konceptet med bok och sajt.

P: Sen är jag nyfiken på hur du halkade in på banan som författarcoach och startade förlag? Och hur en arbetsdag ser ut för dig?

Ann: Halka är ordet. Jag har alltid läst och skrivit, gått många skrivarkurser där textanalys varit en viktig del. Efter ett år till sjöss - för fyra år sedan - var böckerna slut ombord och jag ville dessutom ha något att göra så jag sökte uppdrag som lektör, samtidigt som jag fick goda råd av en mentor.

Efter att ha "provläst" ett tiotal manus kände jag mig varm i kläderna och började ta betalt av privatpersoner som ville få bedömningar innan de var beredda att skicka sina manus till förlag. Och så fick jag napp på några förlag där jag får uppdrag som lektör, redaktör och/eller korrekturläsare. Jag utvecklade författarcoachtjänsten när jag började få förfrågningar om att läsa manus som var halvfärdiga och jag har utvecklat skrivarkurser på distans för dem som börjar från början med en roman- eller faktaboksidé.

Förlaget blev en naturlig utveckling eftersom vi ville ge ut Skrivarkalendern på egen hand för att inte förlora minst ett år. Lika naturligt känns det att kunna använda det för annan utgivning, även om det blir i begränsad omfattning.

En arbetsdag är ett kreativt kaos eftersom jag har många olika arbetsområden och jobbar ganska händelsestyrt. Hela manus läser jag i ett sjok, men jag får också enskilda kapitel, övningstexter från skrivarkurserna mm. Under vintern arbetar jag också intensivt med att förbereda skrivarkurser där jag råkar befinna mig, senast i Venedig och närmast i Sevilla. Vinter, vår och sommar handlar också mycket om att skriva och färdigställa Skrivarkalendern och under hösten ska den säljas. Dessutom är det nästan ett halvtidsjobb att hantera och underhålla segelbåten som jag lever på med min man. Roliga dagar, men ingen är den andra lik.

Ann: Tack för att jag fick komma hit!

P: Tack själv Ann. Jättekul att du kom förbi!

tisdag, september 04, 2007

Bloggande författare

Skrivtips tycker om bloggar och författare. Bloggande författare är extra roligt. Här är två till,

För skrivande ungdom.

Sajten Färdlektyr, där resande och läsande/skrivande går ihop.

Ett projekt där Läns- och lokaltrafiken i Sverige ger ut novellsamlingen Färdlektyr och har en webbplatsen med samma namn. Elever har möjlighet att publicera egna uppsatser, noveller och dikter. Förutom det finns det forum, författarintervjuer, noveller av kända författare i mp3-format och tävling.

Lär dig skriva mer spännande

Olov Svedelid har ny bok på gång, för oss som skriver (och/eller vill skriva).

Lär dig skriva spännande

"Skrivarskola av – en av Sveriges allra bästsäljande spännings-författare – Olov Svedelid. Nu delar han med sig av sina bästa råd och tips om författandets svåra hantverk."

Utkommer höst/vinter 2007 hos MBF Bokförlag.

Titelskydd

Författarcoachen Johanna tar i sin blogg upp, Svensk Bokhandels register med "skyddade titlar". Förhandsbokning och revirmarkering mot andra förlag. Ser en bok vi har på gång på förlaget. Dock inte alla. Kanske gäller det främst titlar man tror ska sälja mer?

måndag, september 03, 2007

Leif GW Persson

Kommer med en ny roman den 18 september - Faller fritt som i en dröm och bloggar just nu på bokus.se.

Joyce Carol Oates - Om att beskriva karäktärer

Nu har det bara varit listor, och text ett tag. Dags för film!

Joyce Carol Oates - On Writing Characters, från YouTube.

Bengt Ohlsson

I lördags var författaren och August-prisvinnaren Bengt Ohlsson på TV4s nyhetsmorgon. Du kan se inslaget hos TV4 webb-tv:

"Jag resonerar så lite som möjligt"

Bengt Ohlsson berättar om sin nya bok "Hennes mjukaste röst" och sitt författarskap.

Bengt skriver även krönikor i Dagens Nyheter STHLM.

Writing Advice From The Experts - AutoCrit Writing Center

Ännu en expert sida, med flera artiklar.

AutoCrit Writing Center


Exempel på artiklar (på engelska):

- "Writing The First Draft or "The Ugly Duckling" by: Gaelen Foley
- "Catherine's 3 C's for Compelling Conversation" by: Catherine Mann
- Conflict Test by: Kathleen O'Reilly.

AutoCrit står Writers Digest lista: 101 Best Websites for Writers in 2007!

Förutom artiklar så finns även e-kurser, litet skrivtest för att se över upprepade fraser, längd på meningar etc.

lördag, september 01, 2007

Trender i bokbranschen

Finns det fler trender, än orange bokomslag i bokbranschen?

Ja, en stark trend (som redan rapporterats i svenska media i flera år) är ju att våra svenska deckarförfattare säljer som smör, även i andra länder. Och trenden håller i sig. Även om Håkan Nesser för två år sen spådde dess död, det var innan Stieg Larsson kom på bokhyllorna. På sajten publishing trends skriver de:

"International Best: Great Danes & Swede Reads
A Literary Crime Spree in Scandinavia
Shakespeare may have opined “Something is rotten in the state of Denmark," but it is the steady slew of crime-fiction writers who hail from the region that should be credited with doing a bang-up job of keeping the sentiment alive and well. By far the most popular genre in Scandinavia. . . . "

En dåligt skriven deckare lär sälja mer en den mest lovvärda romanen, enligt Kristanstadsbladet.

Svensk Bokhandel har en rolig vinkling på vårt deckarintresse. Och om fenomenet om Polisen som inte existerar.

På sajten Brottplats, möts deckarbesatta och skrivarintresserade människor. Låt dig inspireras!

Fler skrivtips från författare

Olov Svedelid ger följande skrivtips på Författarcentrum Öst hemsida där det finns mer att läsa under respektive punkt.

1. Läs
2. Lär
3. Öva
4. Finn din ton
5. Gör levande
6. Skriv om
7. Skelettet först
8. Luras inte
9. Var konsekvent
10. Njut

På deras hemsida finns även skrivtips och övningar från Kalle Güettler och Lasse Ekholm.