onsdag, juli 22, 2009

Följebrev, följebrev, följebrev...

Mattias Boström, Piratförlaget, har svarat Johanna på hennes blogg Multimanus/Författarchoachen om vikten att skriva ett bra följebrev och manustips att tänka på.

Piratförlaget om följdbrev till inskickade manus

Jag jobbar i en lite annan del av branschen. Här jagar vi författare. Vi får bokidéer främst från våra tidigare författare, eller kunder. Ibland är det vi som tjatar på uppdateringar av redan existerande böcker eller ett komplement till vår utgivning. Nu händer det naturligtvis att vi får spontana manus och de antas sällan. Fast mässor kan faktiskt vara ett sätt att presentera sig och sin idé.

Eftersom det främst jag fackböcker vi sysslar med så är ett stort plus att ha ordning på sina papper. En pärm snyggt strukturerad i en pärm hellre än en plastpåse, utdragna bilder på papper. Gärna kontaktkartor på papper. Vara ordningsam med lånade texter/citat/bilder (rättigheter) och bilder som kanske behöver köpas in. Nu kan det vara en senare fråga tillsammans och i relation med en formgivare. Men ha att ha förståelse för och kunskap om processen. Nu måste som sagt texten vara bra med. Men allt runt omkring hjälper.

Inga kommentarer: