fredag, juli 17, 2009

Tjejer och Fantasy

Fantasygenre håller sitt grepp och ny ökar tjejerna som läsare. Dels kommer ju fler böcker som är lite mer riktade till tjejer t ex Twighligt (chock-lit i fantasymiljö) och den genren är starkt ökande i USA.

Kul. Äntligen. Har ju beklagat mig om jakten på fantasyböcker för tjejer här. Då dottern är fantasy-besatt. Av lärarna så får hon ständiga påpråer att hon kanske borde läsa en annan genre med. Jag tycker de ska vara glada att hon läser. Det var inte värst många år sen hon hade extra läsbeting för hon låg efter med läsandet. Under sommarlovet har jag dock knappt sett henne. Hon fick låna en serie av Terry Goodkind. Tjugo tjocka böcker står i travar i dotterns rum. Så hon har att göra ett år framåt. så jag får väl gå in och titta på henne när hon sover. Om hon nu har tid med det.

Härom dagen hade Harry Potter och halvblodsprinsen premiär på biografdukarna. Och jag som inte hunnit med att se förra filmen. Än mindre har vi läst böckerna. En har jag hört som talbok. Inte ens dotter är ett stort Harry Potter-fan. Själv är jag ju pocketbok fantast så om jag ska läsa dem så får det vara i pocket. Men min fantasyperiod är annars över. Iallafall för att läsa. I min ungdom läste jag mest Edgar Rice Burroughs (Tarzans-skapare) Barsoom-serien. Några finns som gratis e-texter här (på engelska). Kanske ska göra en resa till Mars igen.

Cecilia Trenter i Aftonblader skriver om


"Filosofen Frederic Jameson noterar en avgörande skillnad mellan fantasy och science fiction: Science fiction när de utopiska drömmarna om ett bättre samhälle medan fantasy är tillbakablickande och samhällsbevarande."

Fast Harry Potter ser framåt....hmm.

Kanske värt att analysera vilka värdesystem som ligger dolda i fantasy-böckerna?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ville bara lägga in ett gott ord för Trudi Canavan, jag skulle önska envar jag känner (eller inte känner, uppenbarligen) att ha läst hennes "The Black Magicians Trilogy" innan man lägger fantasyn bakom sig :)

puzzlan sa...

Tack!