måndag, juli 20, 2009

Uppkollad....

..så bäst jag redovisar lite.

Piratförlaget kollade upp min blogg. Det får de gärna göra. *vink, vink*. Var rätt kul statistik även för mig som visades och roligt att se att det finns något på något annat förlag som arbetar. För idag är jag ensam och håller ställningarna här på förlaget.

Vanligaste kategoriorden:
författare förlag marknadsföring länktips skrivprocessen

Oj så, inte så himla mycket skrivtips. Har jag fel namn på bloggen? Eller får jag skärpa mig att lägga fler inlägg med skrivtips. Tål att funderas på. Fast under t ex Författare så rymmer det ofta en länk till författares egna skrivtips. Puh, fick nästan ångest ett tag.

Med på köpet så fick jag vilka bloggar som ofta länkar till mig. Men även vilka jag länkar till. Nå de som det stod ofta var inte särskilt ofta. Fast det är nog så att om jag länkar till en blogg gör det en gång och vill ge ett tips om hela bloggen till er mer än själva enstaka inlägg. Några få enstaka bloggar länkar jag till inlägg.

7 kommentarer:

Mattias Boström sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

(Jag raderade min kommentar, för länkningen till mig själv blev fel. Men här kommer den igen:)

Ja, man är ju liten nyfiken när man blir omnämnd! Även här lyser flitens lampa - men så fort jag är klar med de sista punkterna på min att-göra-lista så ska jag gå på semester. Inte för att det påverkar min nätaktivitet direkt - i den pågående bokens-framtid-diskussionen vill jag fortsätta vara delaktig.

Hälsningar,
Mattias
Piratförlaget

Peggy sa...

Men oj vad kul. Med kommentarer. Och från ett annat förlag.

Jag håller på att förgås av tystnad. Sitter och korrekturläser rubriknivåer till några publikationer som ska tryck. Kollegorna har alla semester, men några skickar små uppdrag till mig via mejl. Så tyst så jag får lust att skriva....

Vår kundtjänst RINGDE mig som svar på ett mejl. Dagens telefonsamtal! Nåja några kunder ha trasslatsig förbi vår sommarstängda växel och satt mig på lustiga jobb. Förra året jobbade vi sida vid sida och ihop. Min kollega på kundtjänsten och jag. Kul var det att ha sällskap.

Själv är jag annars på jakt på svaret efter ett typografiskt dilemma. Undrar om jag ska ta och terrorisera någon semesterfirande formgivare med mitt dilemma eller söka på nätet. Med risk på att hamna på en amerikansk sida som ger felaktigt svar. Hellmarks Typografiska handbok ger inte svar.

På tal om e-böcker. Jag tror jag genast ska sätta mig in i hur man praktiskt gör en e-bok (förutom pdf. För det kommer ju antagligen oavsett om pappersboken lever kvar eller inte. Jag tror det bara blir ytterligare en utgivningsform att det skrivna ordet. Jag försöker lobba för e-boken som alternativ, men än har inte riktigt mina kollegor vaknat. Kanske blir lättare om jag vet hur man gör rent praktiskt och visar. För så är det ofta att övertya någon går lättare när man visar det praktiskt.

Fast jag skulle inte vilja vara utan mina pocketböcker. Bokläsarna är för dyra.

Mvh
från en som puzzlar i ihop sina dagar på ett annat förlag. :-)

Anonym sa...

Jag kanske har något klokt att säga om ditt typografiska problem? Du får gärna mejla på mattias@piratforlaget.se om du inte vill köra direkt här i kommentaren.

Vad gäller eböcker så är Elib perfekta att ha att göra med. De håller allt mer på att bli en gemensam branschinstitution för oss alla än bara samarbetspartner till några få förlag.

Peggy sa...

Jag kör här. Fler kanske har synpunkter, eller råkar ha haft samma fundering. Får se om jag lyckas får det här så att det blir begripligt.

Ämnet för veckans typografiska dilemma är: punktlista (bomber).

Jag har ett långt stycke text, med radindrag för nya stycken. Och mitt i texten kommer det en punktlista. Ibland korta punkter ibland långa.

Så min undran är ska jag göra indrag för stycket precis över punktlistan om det bara är en mening ovanför. (Finns ju punktlistor som har ett långt stycke ovanför och där är rad indraget helt naturligt och nädvändigt.)

Med indrag så linjerar texten vertikalt med texten i punktlistan. Eller ska jag inte göra radindrag för just det stycket så texten linjer vertikalt med vänstermarginalen och punkterna.

Vår huvudformgivare har sina små käpphästar. Detta är en av hennes: att inte göra radindrag. Men jag vet att detta inte är en princip huggen i sten. Och om jag läser typografiska råd på engelskspråkiga sidor så är rådet att låta stycket ovanför linjer med texten inte med vänstermarginalen.

Det kan dessutom kan det se hur tokigt ut som helst innan med att stycket ovanför slutar med ett ord. (Nu går det ofta och fixa så det kommer jag att försöka göra). I de flesta böcker så går det att skriva om texten så det passar in i formen. Inte i detta fall. Texten är som den är och ska vara.

Nåväl eftersom jag sitter och korrekturläser 500 sidor text med många, många punktlistor så ser jag dessutom att jag gjort lite olika. Så ska det naturligtvis inte vara. Principen är ju enhetlighet. Jag undrar mest om det finns någon princip att så SKA det bara vara. Även om jag väljer ett annat sätt. :-)

I vanliga fall är vi ju flera här så man kan rådfråga alla andra. Och det gör vi. Men just nu är jag själv. Och då gör jag allt.

Ett otyg som håller på att sprida sig, framförallt på webben. Se Aftonbladet. Är att det är radindrag på första stycket under en rubrik. Nu har jag sett det i riktigt gamla tidningar med, även i aftonbladet anno 1830, men då var rubrikerna centrerade. Så vi kanske är på väg tillbaka...

Anonym sa...

Jag tycker att vanliga regler för styckesformat ska gälla. Alltså alltid ett litet indrag på första raden i nytt stycke, såvida det inte är direkt efter rubrik, blankrad eller på annat sätt är första stycket i en ny avdelning.

Vad som sedan kommer i nästa stycke spelar ingen roll, det kan vara en punktlista, en centrerad dikt eller ett utbrutet citat. Och indraget på innehållet i dylika specialstycken får ses som godtyckligt. Ibland struntar man i indrag, ibland är indraget extra stort (och då har man ofta även högerindrag). Det ska helt enkelt se snyggt ut på sidan och vara läsbart och inte leda till förvirring.

Detta innebär alltså att om du har en ensam rad ovanför en punktlista så ska den raden inte ha indrag. Punktlistan däremot kan du bestämma själv om du vill ha indrag på eller ej, och hur stort detta ska vara.

Peggy sa...

Tack tack, visst är det viktigt att de ska se snyggt ut och att formen ska hjälpa läsaren hitta rätt i texten och det inte ska störa.

Det roliga att min läsa-på-väg-till-jobbet-bok är nedlusad med listor, trots att det är en roman. Inte en punkt eller streck framför alls varje post utan bara stor bokstav. Lite jobbigt. Föredrar streck i romaner med i andra publikationer ser texten lite mer bearbetad ut med bomber.

I jobbet jag håller på med så är det egentligen inte indraget eller inte indraget ovanför som stör eller ställer till det. Utan att bomberna är för stora och svarta. Där brukar vi gå ner i grad och i svärta. Men det ordnar jag senare med ett litet knapptryck, eller två. :-)

Tack för input i sommartystnaden!