torsdag, oktober 30, 2008

Cellskräck

...verkar inte danske författaren Frank Langmack lida av.



Den 7 november går han in i en bur för att skriva en roman på 7 dagar. Till allmän beskådan huvudbiblioteket i Köpenhamn. Varför kan jag undra?

Med tydligen är det ett projekt med namn skapelsen under en temavecka "Köpenhamn läser". Ja ja...

Artikel i
SvD
Jyllands-Posten

Författaren Frank Langmacks hemsida.

Projektets blogg: Skabelsen (danska)

onsdag, oktober 29, 2008

1384 gram

Så mycket väger Ken Follets fortsättning på Svärdet och spiran - En värld utan slut.

Var förbi bokhandeln igår (skrev jag lite om tidigare). Nyfiken på den svenska utgåvan. Då jag stått och fingrat på den engelska pocketen ett antal gånger utan att lyckats ta mig till kassan. Svärdet och spiran, kom i två böcker när jag läste den för många år sen.

Den engelska pocketen väger 500 gram. Det är rätt mycket det med. Men min stackars rygg säger ifrån. Att tillbringa dagarna i ända framför datorn gör inte bokproduktion som helt hälsosamt. Att då tycka om böcker och vilja läsa tjocka böcker - gör att jag just nu tänker till lite extra.

Det blev den engelska pocketen. Förutom att jag tjänade ett par kronor, så får jag träning i engelska och ryggen kanske klarar sig bättre.

Dottern läser serien Septimus Heap av Angie Sage och är inne på bok två av hittills fyra utgivna. Funkar det inte längre att skriva böcker i delar för vuxna? Om jag ska gå till mig själv så vill jag ju helst ha en allt-i-ett-lösning. Men böcker på över ett kilo är rätt svårhanterliga. Och en pocket på 1200 sidor, inte särskilt hanterlig.

Det vill till att man är både vältränad och motiverad.

Femtedelar och dubbelhet.

Med en känsla av att jag inte vet vilket ben jag står på - glad eller bedrövad. Så läser jag DNs artikel om att Google vs. författare och förlag kommit överens om ersättning för de ca 7 miljoner böcker som Google i ett forskningsprojekt scannat in. En femtedel av böckerna kan kommat att visas via nätet. Gratis. Vill du läsa mer - då får du betala. Därav min kluvenhet. Jättebra att det ges möjlighet att läsa böcker på nätet. Bra att förlag och författare får betalt. Men en femtedel.

Hoppas verkligen det kommer en bra "bokläsare" som är prisvärd, bra bibliotek där man kan låna böcker virtuellt. Jag tror (hoppas) inte bokläsandet kommer gå ner nämnvärt. Det kanske rentav skulle öka. Särskilt för speciallitteratur som kanske aldrig hittar hit, är utgången och där man bara är intresserad av den del av boken. Med min tur, så kommer nog de här sidorna som finns tillgängliga mer reta mig än att jag uppskattar det. Iallafall vad jag tidigare sett på Google Boksökning. Dock länge sen jag sökte sist just för att jag blev så irriterad.

Fast böcker är böcker. Jag fingrade förtjust på le Clezios senaste bok i bokhandeln igår och såg med förtjusning att de hade en utvidgad redaktionsruta. Med information om typsnitt, papper och vem som "satt" texten. Inte bara det obligatoriska tryckeri, copyright, år, tryckort, författare, eventuella fotograf och formgivare. Kul.

tisdag, oktober 28, 2008

Mitt i korrekturet på en bok

...rymde jag från ena datorn till den andra.

Och hitta denna blogg. Kul namn.

Bokskrivardagbok

Åter till mitt korrektur. Jag har alla redaktörer sysselsatta med att spotta fram korrekturet till en bok där jag "inkastad" i och håller på att bekanta mig med formen. Slutkorrektur går iväg imorgon. Och mycket kvar. Även om det är ett pillerjobb så är det lite skönt att se att min kollega gör samma missar som jag. Med tankestrecken - (nu får jag inte in det korta tankestrecet här eller) som gärna stannar vid -. Vill du som är författare att det ska blir rätt när man för över det från word till InDesign. Skriv -- (två deviser efter varandra).

Björn Ranelid: Jag borde tjäna mer än Ljungberg

Debattartikel i Expressen

Ja många författare och kulturarbetare borde nog känna mer. Frågan är väl hur. Vem är beredd att beta mer. Du och jag? Förlagen är sällan rika heller så om de skulle betala mer känns tveksamt. Sponsring? Författare klädda med dekaler? Företag som knyter sina författare till sig och anordnar författarkvällar med för att bjuda sina kunder? Låter ju trevligt. En del författare kan kännas lite lätt köpta. Det kan smyga sig in varumärken i en bok på ett sett som stör. Lita alla en James Bond film. Huvudrollen sätter sig inte bara i bilen och drar iväg. Han sätter sig i sin Volvo och drar iväg (jag får inga pengar, min anmärkning). Det har ju varit en debatt om bloggandet och sponsring. Just att det inte framkommer tydligt vilka modebloggare som kommenterar vad de själv sett och köpt kontra de som får varuprover för att blogga om det.

Nu finns det ju företag som sponsrar böcker. Eller läsandet. McDonalds och läslust.

Jag tycker nog främst att det är fotbollsspelare som fruktansvärt överbetalda. Även om de har ett oerhört slitit jobb, med otroliga krav att prestera, kort livslängd och risk för men för hela livet. Förutom att de får försaka en hel del relationer, får andra relationer som bygger på vad de gör inte mot vilka de är. Och vara beredd att byta jobb/liv/land på stört.

Nu finns det ju författare som tjänar betydligt mer än både Ranelid och fotbollsspelaren Ljungberg. Få svenskar, men internationellt. Men Ljungberg är ingen lokal spelare han rör sig ute på den internationella arenan. Hur många svenska författare gör det idag och arbetar hårt på sitt varumärke. Vilket Ljungberg har gjort.

Uppdaterar:

Finns en artikel i Dagens Nyheter om samarbetet mellan Läsrörelsen och hamburgerjätten.

måndag, oktober 27, 2008

Skriva memoarer

Hittade denna söta sajt om att skriva memoarer. Den är på engelska och vänder sig främst till skolelever. Men oerhört charmig.

Welcome to Writing Memoir

Nu är memoarer inte bara memoarer, det finns genre under det med.

Mer om det kan du läsa om på Center for Autobiographic Studies Types of Autobiographic Writing

Skrivarkalendern

Boken och skrivarkalendern ombildas och ges inte ut nästa år. Svårt med distribution och försäljning enligt nyhetsbrevet jag fick nyss av Ann på Alf Förlag.

Nu ska vi inte misströsta. Vi får annat att sysselsätta oss med. Vad sägs om följande spännande titlar?

365 börjor - hej då skrivkramp!
av AC Collin. Ett smakprov ser du på hennes hemsida.

Bli din egen skrivarcoach av Ann Ljungberg - ett 52-veckors program för att stärka dig själv som författare och genomföra skrivardrömmen. Boken kommer till nyår. Och om du är intresserad. Skriv till Ann på hennes förlag.

Sajten skrivarkalendern.se lever vidare åtminstone till årets slut och vi kommer att ha en diskussion med medlemmarna om vad som ska hända med allt material som samlats där.

tisdag, oktober 21, 2008

Kreativiet och marknadsföring



En hajp är bästa reklamen
, DN skriver om Micael Dahlén, professor i marknadsföring och aktuell med ny bok om hur vi människor tycks agera Nextopia. Gäller nog inte bara i konsumentvaror utan i högsta grad böcker med. Då och då kommer ju böckerna som "alla" läser. Just nu vet jag inte om det finns någon bok som står för det. Kanske senaste nobelpristagaren? Men han var ju inte hypad innan. Stieg Larsson-deckarna har varit i var mans hand. Men nu? Förslag?

Förhoppningsvis har dock böcker lite längre livslängd. Inte alla, men några. Och många böcker brukar ha två uppgångar. Först första utgivningen och sen i pocket format. Och sen är det nya generationer som kan ta vid så en bok får tilltryckningar. Sen finns ju bibliotek, antikvariat och att man lånar av vänner och bekanta.

I filmen ovan resonerar Micael Dahlén lite om att vi är kreativa längre idag. Är det för att vi får vara det? Eller rent av förväntas vara det? Att varken unga eller äldre har ensamrätt på ordet. Vi ska alla vara kreativa idag och vi kan vara kreativa på olika sätt. På gott och ont. Ibland är det förbaskat jobbigt att vara kreativ med. Men världens underbaraste kick med.

Läckberg under luppen

Prosapolisen i Dagens Nyheter gör idag nedslag på Camilla Läckbergs skrivande.

Jag har inte läst något av Läckberg. Men det är intressant att analysera och läsa analyser på andras skrivande för att utveckla sitt eget.

torsdag, oktober 16, 2008

Börs-svenska

Som ett tecken på tidsandan så har Aftonbladet ett Finans-ABC för dummies och en artikel med språkvetaren Erika Lily om detta fackspråk.

Själv har jag ett litet lexikon hemma. Ekonomi är språk, sa min före detta ekonomilärare. Och jag instämmer.

Måste passa på och puffa lite för bloggen Freakonomics, som tillhör boken Freakonomics : en vildsint ekonom förklarar det moderna livets gåtor som finns på svenska och är riktigt rolig läsning.

Om att översätta

Det är nog en svår konst. Min ambitionsnivå här att översätta har sänkts. Och nog för att danska inte är helt lättläst. Men bra att hålla sig ajour med. Jag hittade den trevliga sajten

Oversætterens hemsida
och en bra artikel Den gode oversættelse av René Wad Andersen.

Eller funkar livet med Google Translate? Om man vill ha sig ett skratt kanske?

Denna dag var väldigt grå dag med stark höstkänning. Jag går här och saknar sajten Smurfialzer. Och då upptäcker jag till min glädje att det finns en ny i beta version. Underbart!

Hett tips - trendspaning?

Om kollegorna pratat om Asien, börjat prata om Afrika så försöker jag prata för Mellanöstern.

Arabiska författare söks av västerlänska förlag enligt Guardian

Publishers seek new talent in Arab world

Det är väl på tiden. Tycker jag. Skönt med lite bekräftelse för mitt ego vad jag själv är nyfiken på.

Annars verkar västerlänningar verkar ju vara förtjusta i personer med erfarenheter från flera kontinenter/länder Doris Lessing, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Khaled Hosseini och senaste Booker pristagaren Aravind Adiga. Vår "egen" Jonas Hassen Khemir får inte heller glömmas.

Och det kanske är på tiden att inte bara läsa om något utan av någon.

Vi kan ju inte bara läsa Tusen och en natt.

Om persisk litteratur kan du läsa om på forskaren och översättarens Ashk Dahlens hemsida.

Byt namn

Byt namn! Och andra sätt att lyckas som journalist. Atlas bok har fått en hel del press. Jag tycker om ironiska titlar, och ofta om det speglar ett hord av frågeställningar bakom. Jag har inte läst boken - än. Men hittade att boken hade en egen blogg: Byt namn!

Expressen recenserar , en kritisk Dagens Nyheter och intresserad SvD.

Diktdoktorn tar emot

På DN Bok har Diktdoktorn öppnat mottagning.

Skicka in din dikt, och se vad doktorn har för rekommendationer.

Samma sajt har även anlitat Prosapolisen.

tisdag, oktober 14, 2008

Park Aveny — Bokmässan i teaterform

Göteborgs stadsteater har haft urpremiär av Lucas Svenssons Park Aveny. Tydligen en satir om förlagsvärlden.

Aftonbladet recenserar: Nära att drunkna i Svensson-skratt
Extressen recenserar självklart med.

Och DN

Och Sveriges Radio och jag hörde en mycket kryptisk recension på TVs Kulturnyhterna. Svd verkar närmast lyriska — Suveränt mellan gapskratt och sorg. Till skillnad mot andra som pratar om magplask.

Jag tycker det skulle vara kul att se pjäsen. Om inte annat för att se vilken bild om förlagsbranschen den målas upp. Tror inte alls den stämmer med verkligheten. Inte min verklighet i alla fall. Men kanske med alla historier jag hört om hur det var förr. Och en pjäs kan vara kul trots att den inte är med sanning överensstämmande. Och mycket av det som finns i förlagsbranschen finns kanske i andra branscher. Det kan ju faktiskt vara så att verkligheten är ännu mer skruvad än denna pjäs. Vem vet?

Fast mest skruvat språk verkar dock recensenter ha. Tänk att skriva en pjäs eller läsa en bok på "recensenska". Mardröm. Eller det kanske skulle bli en succé?

måndag, oktober 13, 2008

Strukturerad prokrastination

I ett eget anfall av prokrastination. Kom jag över Ulrika Goods inlägg om Prokastinera mera?

Där rekommenderar hon att läsa essän av filisofiprofessorn John Perry.
Structured Procrastination

Författaren Wendy Palmer har skrivit ett par inlägg om prokratination och skrivkramp i sin blogg.

För mig var det en riktig aha-upplevelse för ett par år sen insåg att jag var perfektionist. I grunden. Då är det bra att arbeta med strikta deadlines. Det får helt enkelt vara bra när det är deadline. Bra support är nödvändig med.

Det är bara bloggen här som jag släpper igenom det mesta. En av orsakerna till det är att jag vet att jag kan ändra. Om något är allt för tokigt.

Ibland vet jag inte om jag ska skratta, eller gråta

Dagens Nyheter skriver om att förlaget HarperCollins startat en sajt a la snyggast.com för bokbranschen - Authonomy.com.

Förhoppningsvis bedöms de aspirerande författarnas talanger mer än till utseendet.

Kända personer har alltid en gräddfil in i bokbranschen. Vi människor är ju nyfikna sociala varelser. Som ofta vill förstå och få ett sammanhang. Men förhoppningsvis kommer det finnas utrymme för de som inte är kändis först. Men förhoppningsvis blir efter att de har skrivit något lysande.

Visst blir jag nyfiken på hur författarna bakom böckerna ser ut och är. Och människor är vackra på många fler sätt än att vara bildsköna. Och att vara bildskön och författare är inte alltid av godo. Media verkar ha en tendens att fastna vid ytan. Som för till exempel le Clézio nämns i var och varannan beskrivning som bildskön. Så efter att ha hört någon intervju med honom så har upplevt rätt besvärande. Men vi är alla olika. Och jag tycker det är rätt besvärande att det nämns så ofta.

Tameri Guide for Writers

Resources for writers, editors, teachers, and students.

The Tameri site is dedicated to writers, instructors, and students. Our Web site covers the writing, editing, formatting, and marketing of literary and dramatic works.

Många artiklar och väl värt ett besök.

Tameri.com

Inflation för svenska deckare?

I Svensk bokhandel tar kritikern Marie Peterson i och tycker att "Den svenska deckarutgivningen är ”obegripligt kass”."

Hans-Olov Öberg på Kalla kulor förlag replikerar med ett långt in lägg i sin blogg På första tillslaget. Hans-Olov är ju både deckarförläggare och författare.

Ann på bloggen Ordent runt och utmärkta bloggen Deckarbiten tar med upp Maries debatt inlägg.

SVTs program Beckman, Ohlson & Can hade ett program härom veckan med samma tema: Kan vem som helst skriva deckare?

Byt ut ordet deckare, till kärleksroman. Så har du mitt svar.

En deckare kan se lite olika ut, ha olika funktion och syfte. En del är lättläst och underhållning, en del upplysande och berättar om tid eller männskliga naturen. Några kan vara intressanta utan att vara bra.

Kommer ihåg i min ungdom då jag under frossade i Barbara Cartland romaner. Till min släkting svensk- och engelska lärarens förfasan. Till hon läste en. Handlingen är oerhört enkel och rätt bedrövlig. Och de följer ett strikt givet mönster. Det är bara att byta ut titlar, namn och plats. Men språket var bra, sa släktinge. Jag läste en hel del av dem på engelska och fick språkträning och hade tidsfördriv. Det fanns ju inte dataspel. Och en bok tog två timmar att läsa. Dessutom varvade jag friskt med Ed McBain-deckare eller Agatha Christie. Cartland-romanerna bidrog dessutom till mitt historieintresse.

Att läsa litteratur och konstatera att handling eller språk inte håller är med en lärdom. Kanske dags för skolorna att att inte bara lära form utan ta upp vad som gör texter bra, och mindre bra med? Det görs säkert med i senare utbildningar. Och med hjälp av coaching. Men varför inte börja tidigare?

Tror även tidsbristen. Eller rättare sagt dagens snabba tempo är ett problem med. Det ska vara just-in-time. En kvalitetssäkring även för litteratur kanske vore något. Förlagen är slimmade och det är brist på korrekturläsare, eller inte medel avsatta för det. Kanske lönar det sig helt enkelt inte? Deckare verkar gå åt som smör i solsken iallafall.

The Font Conference



Lite tidsfördriv.

söndag, oktober 12, 2008

Bokmässa i Stockolm. Äntligen!

Och nu på Stockholmsmässan. Med namnet Boksalongen, 3-5 april 2009. Street Ord & Text har gått i graven, med för dyra kostnader vid Hornstull. Verkar dock som de letar nya ställen att vara på.

Textmässan brukar vara i april, undrar om den går in under Boksalongen?

Antikmässan kommer gå parallellt med Boksalongen. Hoppas de har många billiga och bra bokhyllor där med! Jag har stor brist på bokhyllor.

Jag tackar Ann för tipset.

Nu hoppas jag på bra seminarier, hälsa och en välfylld plånbok.

Magiska tal

Efter en liten beklagan från dottern som klagade över att hon inte hade något att läsa, "varken hemma eller i skolan". Så blev det en tur till city igår. "Klart ungen ska ha en bok". Vi väntar förstås på del tre och fortsättningen på Eragon, men det får nog bli till jul för denlär komma i november. Massor av tid att läsa innan. Dessutom så behövde vi röra på oss så jag var lättlurad att ta till bokhandlaren. Att läsa, skriva och sitta hela dagarna att producera böcker gör att att behovet av motion ökat drastiskt. Jag har börjat med ryggympa. Men behöver mer. En F&S dvd vore toppen. Särskilt som jag sa hej då till videon för ett par veckor sen. Och tränings-vhs ligger och dammar i väntan på att bli utburen till grovsoporna.

Enda det största är bäst. Så det vart Akademibokhandeln mitt i city. Klockan började dessutom bli mycket så alla andra var på väg att stänga. Dottern är stor fantasy-fantast och ju tjockare böcker desto bättre. Jag gick och funderade på Ken Follet som jag nämnt tidigare. Men denna höst så försöker jag koncentrera mig på form och böcker. Efter en hel del velande så blev det Marcus Gärdes bok Typografins Väg. Jag har redan en liten hatkärlek till boken. En historia jag trasslat med hela hösten. I affären vill jag inte ha den. Men så fort jag kommit hem så håller jag på att längta ihjäl mig. Jag kan inte bestämma mig ifall den är ful, bra, snobbig, berikande, ödmjuk. Udda är den nog bland alla andra designböcker och tidningar. Och det lockar mig. En hel del matnyttigt finns i boken för oss som arbetar med att få form på en bok. Hela boken utgår från gyllene snittet för bokdesing, så nu ska jag bli bättre på att göra grid-system. Jag gillar både matte (numera) och historia. Och det är boken rätt bra på. Även om Gärde nämner namn som om jag borde känna till dem - vilket jag inte gör. Nå förutom form på böcker så fastnade jag för alla böcker med siffror i titeln. blev påmind idag när jag surfande förbi Dn och artikeln om Göran Häggs bok 1 001 böcker du måste läsa innan du dör. Det är bra med bokidéer. Men eftersom det finns miljoner av böcker så vore det ju fattig om alla bara läste dessa böcker. (De är säkert utmärkta böcker). Men man ska hinna med och se 501 Must Se Movies, besöka tusen platser, arbeta sig igenom http://www.bokrecensioner.se/9127082997 och lyssna igenom 1000 musikalbum. *puh*

För övrigt ägnades morgonen åt VanityFair, filmen. Vet inte hur många gånger jag försökt mig på boken. Men misslyckats. Men filmen kändes som den var en bra dörröppnare till boken.

Sheila O'Flanagan

"Sheila O'Flanagans bästa tips för att bli framgångsrik författare:

- Bestäm dig för vad du vill skriva om. Det är viktigt att ditt hjärta tror på det du skriver.

- Skriv ner alla kortare historier och tankar du har på papper. Gör skrivandet till en vana.

- Sätt inte för höga mål. Börja alltså inte med en lång roman utan starta med kortare noveller för att på så sätt se om du överhuvudtaget vill och kan skriva en bok."

Från en intervju med Sheila i nätmagasinet Salong K

fredag, oktober 10, 2008

Bonnier säljer med via You Tube

Och fler författare finns på Bonnier video



Här: Att skriva sin andra bok
Linda Olsson om den tuffa uppgiften att följa upp framgångarna med debuten.

Nobelpriset goes you tube

Det skrivna ordet verkar behöva skjuss i vår bildvärld. Fast bilden kom ju före alfabetet och tecknen är ju bilder...



Här 2006s års pristagare Orhan Pamuk
The Nobel prize på You Tube

Laddad? Snart är det november och då gäller det

Vad?

Jo, NaNoWriMo. Tioårsjubileum och numera finns det en handbok.

Write this..or that..or maybe - Mitchell and Webb



Tipset kommer från bloggen: How not to write

onsdag, oktober 08, 2008

Flera fackskribenter

Det kanske inte är så glamoröst och det är inte så mycket böcker som säljer på författarnamnet såsom ämnet. Men är det några som behövs så är det bra fackspråksskribenter och översättare. Nya behövs med. Unga och fräscha.

SvD reflekterar lite över samma

Översättarna är fackspråkets hjältar

Annars är förlaget glada idag. Vi har vunnit pris. Det är jättekul. Trots smolket i bägaren att böcker som får pris säljer inte vidare värst (om det nu inte är nobelpris då). Fast denna kanske är undantag.

SvD skriver mer om tio mästerliga skrivare som svenska akademien har missat.

Och DN skriver om tio möjliga.

Synd att fackboksskribenter inte får nobelpris. Den genren skulle behöva lyftas. Fast å andra sidan några av de som vunnit priser i andra kategorier har skrivit en å annan avhandling.

tisdag, oktober 07, 2008

Nobelpris, lotterier och allmän kris

Jag är inte mycket för spel. Men om något går bra i orostider så verkar det vara spelbolagen. Och på torsdag är det dags för nobelpriset. USA spelar offer och klagar på att de är förfördelade när det gäller nobelpris pristagare. Undrar om de vinner något på det? Är det akademin som är trångsynt och inte kan se storheten i amerikanska författare, eller amerikaner som är dåligt bevandrade i andra författare än deras egna. Jag har ingen aning. Författare som är möjliga vinnare står inte riktigt på min läsagenda. Om jag ser över Ladbroks lista på låg- och högoddsare. Jag tillhör inte dem som rusar till bokhandeln för att köpa mig en bit av intellektuell glans. Även om jag har läst och är nyfiken på på flera av nedanstående:

Claudio Magris 4.00
Adonis 5.00
Amos Oz 6.00
Joyce Carol Oates 6.00
Philip Roth 6.00
Don DeLillo 8.00
Haruki Murakami 8.00
Les Murray 8.00
Yves Bonnefoy 11.00
Inger Christensen 15.00
Jean Marie Gustav Le Clezio 15.00
Michael Ondaatje 15.00
Thomas Pynchon 15.00
Arnošt Lustig 21.00
Ismail Kadare 21.00
Ko Un 21.00
Mario Vargas Llosa 21.00
Tomas Tranströmer 21.00
A.B Yehousha 26.00
Assia Djebar 26.00
Milan Kundera 26.00
Cees Nooteboom 34.00
Gitta Sereny 34.00
Harry Mulisch 34.00
James Ngugi 34.00
Margaret Atwood 34.00
Alice Munro 41.00
Antoni Tabucchi 41.00
Bei Dao 41.00
Carlos Fuentes 41.00
Peter Carey 41.00
Umberto Eco 41.00
Chinua Achebe 51.00
Cormac McCarhty 51.00
Herta Müller 51.00
Ian McEwan 51.00
John Updike 51.00
Mahasweta Devi 51.00
A. S. Byatt 67.00
David Malouf 67.00
Ernesto Cardenal 67.00
F. Sionil Jose 67.00
Marge Piercy 67.00
Maya Angelou 67.00
Salman Rushdie 67.00
Willy Kyrklund 67.00
Adam Zagajewski 101.00
Beryl Bainbridge 101.00
E.L Doctorow 101.00
Eeva Kilpi 101.00
John Banville 101.00
Jonathan Little 101.00
Julian Barnes 101.00
Mary Gordon 101.00
Michael Tournier 101.00
Patrick Modiano 101.00
Paul Auster 101.00
Rosalind Belben 101.00
Vassilis Aleksakis 101.00
William H Gass 101.00
Bob Dylan 151.00

Högst på min önskeläslista står nu Ken Follet en till historisk roman World Without End.

Äntligen. Jag var helt såld på hans tidigare historiska roman. Svärdet och spiran. Kommer inte håg den idag. Mer än att den var så pass bra att jag varje år går och letar i bokaffären efter att att han skulle skrivit en liknande bok. Därav min längtan nu när jag ramlade över den i engelsk pocket. En riktig tegelsten.

Vem statsar du på? Jag får nog större chans att vinna något ifall jag satsar på lotto. Men jag väntar spänt till torsdag när Horace öppnar dörren strax efter klockan ett.

måndag, oktober 06, 2008

John le Carré

Missade du K-special med John le Carré i fredags.

Då har du ny chans ikväll svt2 23:15 eller på svt play i 30 dagar framåt. Här kan du se intervjuen i realplayer-format.

Är titeln/rubriken allt?

Dagens nyheter har en artikel om titlar: Titlar som jobbar

En sak är att det berör. Vi hamnade i diskussion vid morgonkaffet. I en rubik för något som skulle symbolisera oss själva i en annons. Svårt. Att kunna ställa sig vid sidan om oss själva, försöka nå en målgrupp och hitta en ton som utmanar men ändå inte visar på vår själv som nog är mer trygghet än flashigt.

Läste dock i tidningen Computer Arts project i helgen följande.

“On average, five times as many people read the headlines as read the body copy. It follows that unless your headline sells your product, you have wasted 90 per cent of your money.

The headlines which work best are those which promise the reader a benefit–like a whiter wash, more miles per gallon, freedom from pimples, fewer cavities. Rifle through a magazine and count the number of ads whose headlines promise a benefit of any kind.

Headlines which contain news are sure-fire. The news can be the announcement of a new product, an improvement in an old product, or a new way to use an old product–like serving Campbell’s Soup on the rocks. On the average, ads with news are recalled by 22% more people than ads without news.” Ett citat från Ogilvy on Advertising

Ytterligare en tankvärd artikel om rubriker i annonser: How to Design Magazine Advertisements with a better ROI.

fredag, oktober 03, 2008

Hur skriver jag en bra blogg?

I bloggen Write to done, så finns en intressant artikel.

What Makes Great Blogwriting?

Detta roliga tips hittade jag hos: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet via Google.

Köp en bok!

I början av september, för en månads sen skrev DN om bokens bästa tid är nu. Kanske var det då. Men inte idag. Forskning och Framsteg har skrev i nr 4/2008 om Vi köper mer böcker men blir de lästa?

Har vi i högkonjunkturen bunkrat böcker som vi haft råd att läsa men inte tid? Och tänker ta igen det nu? Enligt rykten, rätt välgrundade har jag skäl att anta, har bokförsäljningen minskat drygt 10%. (Jag har försökt hitta statistik men inte lyckats.) Nu har det varit högkonjunktur ett par år. Så avmattning är väl naturlig. Jag vet att jag har en hel trave att läsa. Som jag inte hunnit för att det varit sådan full fart. Men det hindrar ju inte att jag kan köpa fler. Eller du?

Hela bokbranschen brukar inte gå ner i lågkonjunktur. Studiecirklar och studerande ökar i orostider. Så det är fortfarande stor efterfrågan på bra sådana manus som går att använda som kurslitteratur.

Historien bakom boken

Svensk bokhandel rapporterar om en ny finsk sajt: bokvideo.fi om du är finsktalande. En sajt som servar flera förlag med filmer om böcker - eller historien bakom boken som de själva beskriver sin sajt.

Bokvideo.se är den svenska varianten.

Manniskohamn med John Ajvide Lindqvist som exempel

onsdag, oktober 01, 2008

Six Characters in Search of an Author

Efter att blivit sugen på att åka till London för att Författarcoachen Ann skriver så livfullt om både bokmässan, pressrelease (missade detta p g a hjärnsläpp) och om London.

Hon nämner teaterpjäsen Six Characters in Search of an Author som går just nu på Gielgud Theatre, låter ju som något för Skrivtips. Men just nu har jag inte tid. Så det får bli att läsa om pjäsen.

Här är manuset, på engelska.
Wikipedia har ett sammandrag av pjäsen.

Pjäsförfattaren Luigi Pirandello 1867-1936 fick Nobelpriset i litteratur 1934