tisdag, oktober 28, 2008

Björn Ranelid: Jag borde tjäna mer än Ljungberg

Debattartikel i Expressen

Ja många författare och kulturarbetare borde nog känna mer. Frågan är väl hur. Vem är beredd att beta mer. Du och jag? Förlagen är sällan rika heller så om de skulle betala mer känns tveksamt. Sponsring? Författare klädda med dekaler? Företag som knyter sina författare till sig och anordnar författarkvällar med för att bjuda sina kunder? Låter ju trevligt. En del författare kan kännas lite lätt köpta. Det kan smyga sig in varumärken i en bok på ett sett som stör. Lita alla en James Bond film. Huvudrollen sätter sig inte bara i bilen och drar iväg. Han sätter sig i sin Volvo och drar iväg (jag får inga pengar, min anmärkning). Det har ju varit en debatt om bloggandet och sponsring. Just att det inte framkommer tydligt vilka modebloggare som kommenterar vad de själv sett och köpt kontra de som får varuprover för att blogga om det.

Nu finns det ju företag som sponsrar böcker. Eller läsandet. McDonalds och läslust.

Jag tycker nog främst att det är fotbollsspelare som fruktansvärt överbetalda. Även om de har ett oerhört slitit jobb, med otroliga krav att prestera, kort livslängd och risk för men för hela livet. Förutom att de får försaka en hel del relationer, får andra relationer som bygger på vad de gör inte mot vilka de är. Och vara beredd att byta jobb/liv/land på stört.

Nu finns det ju författare som tjänar betydligt mer än både Ranelid och fotbollsspelaren Ljungberg. Få svenskar, men internationellt. Men Ljungberg är ingen lokal spelare han rör sig ute på den internationella arenan. Hur många svenska författare gör det idag och arbetar hårt på sitt varumärke. Vilket Ljungberg har gjort.

Uppdaterar:

Finns en artikel i Dagens Nyheter om samarbetet mellan Läsrörelsen och hamburgerjätten.

Inga kommentarer: