tisdag, november 27, 2007

Bättre börjor....eller hur griper jag tag i en läsare från början.

Gårdagens inlägg om hur man knyter ihop sin berättelse hade ju fel rubrik. Borde nog ha varit i stil med Undvik dessa slut!

Men det får vara kvar. Slut är nog så knepiga att skriva. Hur man startar en berättelse är dock avgörande. Om inte början griper tag i redaktören eller läsaren. Så spelar det ingen större roll hur bra ett slut är. Den boken kommer inte bli publicerad eller färdigläst.

Ett tips jag läst om är att gå till sina egna favoritböcker och bryta ner hur de böckerna börjar. In i minsta nivå. Nästa är att inte börja INTE från början. Skriv ett första kapitel, men släng det. Boken börjar vid kapitel två.

En början består av två delar. Första meningen och första scenen. Griper inte boken tag i läsaren från början så är det lätt att den blir liggande. Kan ju vara en idé med. Ta en bok du inte läst klart. Fundera över varför.

Kom och tänka på Mankell. Som ofta har en första sida med en liten berättelse. Ofta utifrån Mördarens upplevelser, tankar eller en liten brottstycke som senare landar i berättelsen och ger lite bakgrund. Ofta mot slutet. Så har man rökt hundra cigaretter, druckit 5 whiskey, bråkat med dottern, exfru ett antal gånger, blivit hotad och sovit dåligt innan den första lilla korthistorien ramlar på plats i själva boken. Mycket i en serie böcker är ju upprepning. Och ska nog vara så. Och då kanske det behövs lite extra i början.

Inga kommentarer: