söndag, december 23, 2007
torsdag, december 20, 2007
Påtal om plagiering
Fick ett besök från Urkund. Eller en träff av en som hade lämnat in ett arbete. Inget märkvärdigt. Det var ett citat jag själv har läst (med källhänvisning).
Vad är då Urkund?
Så här beskriver de själva:
"Urkund är ett helt automatiserat system mot plagiering och används framgångsrikt på universitet och högskolor i hela Europa. Urkunds system kontrollerar alla dokument mot tre centrala källområden; Internet, förlagsmaterial och tidigare inskickat studentmaterial (t ex PM, case studies och examensarbeten).
Urkund är tidsbesparande för examinatorer, som inte behöver misstänka studenter för fusk eller själva leta efter plagiat. Uppvisar ett dokument likheter med innehåll i källmaterialet flaggar systemet för ett eventuellt plagiat. Urkund är användarvänligt och presenterar resultaten tydligt.
Med Urkunds system försvinner studenters möjlighet att plagiera genom att t ex hämta texter från Internet utan att hänvisa till källan eller genom att låna ett färdigt arbete från ett annat lärosäte. Studenter får ett bevis på att allt material är egenproducerat.
Urkund ger utbildningen en värdefull kvalitetsstämpel."
Tur det inte fanns när jag studerade. Det är svårt ibland att göra en del arbeten tillräckligt unika. Det SKA ju ofta in litteraturhänvisningar med. Och om många elever/stundeter får samma uppgift så blir nog några rätt lika.
Fast med tanke på ICA förlagets miss kanske vore något för förlagsbranschen med? Stora förlag kanske använder det. Jag vet inte. Själv har jag precis suttit och korrekturläst en referenslista. Rörig värre var den. Skrivtips återkommer snart med hur man skriver en sån.
av Peggy kl. 12/20/2007 05:38:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
onsdag, december 19, 2007
Plagiat
Så dumt så dumt, idag när vi lever med så många kunniga läsare så är det att planka rent av så onödigt. Lite fantasi får man lov att ha eller låta bli. Eller säg till redaktören/förlaget att ni kört fast. Eller skyll på att annat hindrar er. Men plagiera inte.
Jimmy Schönning och ICA förlaget har trillat dit. I en heminredningsbok.
Det går inte att beskriva hur arg jag skulle bli om jag jobbade på det förlaget. Det finns böcker så att det räcker och blir över. Plagiat är bara kostnader. Det finns ingen vinnare på det. Är ju inte direkt som att skriva av någons uppsats i skolan (inte heller tillåtet). Visst finns det fantastiska böcker utomlands, men man kan förhandla om rättigheter och översätta eller vad som. INTE plagiera.
Sen kan många böcker vara oerhört snarlika inom en genre i t ex Fantasy och romantik. så man undrar ibland. Men någon egen touch kan man alltid lägga till. Och vips blir det ens eget.
Artikel i Extressen, Tv-stjärna anklagas för plagiat och SvD (samma rubrik i båda tidningarna).
Artikel i Aftonbladet, Tv-stjärna stal bok
av Peggy kl. 12/19/2007 09:10:00 fm 0 kommentarer
kategori: övrigt
måndag, december 17, 2007
Julklappsrim
Vem behöver inte lite hjälp på traven? Jag brukar sitta på julafton - desperat. Ibland lyckas jag ibland inte. Mammas nödrim är roliga. Brorsan skriver riktigt bra.
Rimstugan
Ordspråks julklappsrim
Stora Julsitens julklappsrim
Jespers julklappsrim
Bra att ha är
Synonymer
av Peggy kl. 12/17/2007 10:32:00 fm 1 kommentarer
torsdag, december 13, 2007
Sex sekunder
Så lång tid har man att fånga in en läsare med baksidestexten.
Ni ser väl fortsättningen på
slutet av i historien?
Idag tog de upp baksidestexter förutom Johanne Hildebrands början och finalisternas slut. En baksidestext skrivs oftast av redaktör/förläggare, men det händer att författare har sina bestämda åsikter om vad som ska stå.
Normalt består texten av tre delar
1. ett citat ur texten
2. en händelseskildring
3. en beskrivning av boken, gärna med att skriva titel och skriva något kort om författaren
Den 20 december är sista delen i programserien.
av Peggy kl. 12/13/2007 08:38:00 em 0 kommentarer
kategori: tv
Vill du vara med i TV?
Denise Rudberg efterlyser intresserade i sin blogg.
Till ett inslag till Läckberg & Rudberg
"Det förutsätter att du är intresserad av skrivprocessen och kreativitet (annars kommer du att dö av tristess...). Detta magiskt intressanta event går av stapeln på måndagen den 17 december kl 08.00-10.00 i Stockholm.
Är du intresserad?
Maila isåfall så fall lackberg.rudberg@mtvmastiff.se"
Skrivtips är intresserad, men kan inte. Sista rycket med allt som ska tryckas innan jul och julbord.
Tack S för tipset.
av Peggy kl. 12/13/2007 10:09:00 fm 1 kommentarer
kategori: skrivprocessen, tv
måndag, december 10, 2007
Doris Lessings nobelföreläsning
Föreläsningen hölls av hennes förläggare Nicholas Pearson i börssalen. Och presenteras av Svd:
Om att inte få Nobelpriset (hela föreläsningen)
Ett urdrag:
"Jag talar här om böcker som aldrig har skrivits, om författare som inte har lyckats därför att det inte finns bokförlag. Ohörda röster. Att bedöma vidden av detta väldiga slöseri med begåvning och möjligheter låter sig inte göra. Men här saknas någonting mer, redan före det skede i en boks tillblivelse då det krävs en förläggare, ett förskott, uppmuntran.
Författare får ofta frågan: Hur gör du? Skriver du på dator? Elektrisk skrivmaskin? Med gåspenna? För hand? Men den väsentliga frågan är: Har du hittat en egen plats, det tomma rum som ska omge dig när du skriver? In i det tomrum som är en form av lyssnande, av uppmärksamhet, ska orden komma, dina gestalters ord, tankarna – inspirationen.
Om författaren inte finner en sådan plats kan dikterna och berättelserna bli dödfödda.
När författare samtalar handlar frågorna de ställer till varandra alltid om denna plats, denna andra tid. Har du funnit den? Håller du fast vid den?
Låt oss hoppa till en skenbart mycket annorlunda miljö. Vi befinner oss i London, en av storstäderna. Det gäller en ny författare. Vi frågar cyniskt: Hurdana bröst har hon? Ser hon bra ut? Om det är en man: Karismatisk? Snygg? Vi skämtar men det är inget skämt.
De litterära stjärnskotten hyllas, får kanske en massa pengar. Paparazzifotografernas surr börjar höras i deras stackars öron. De blir firade, lovordade, de forslas runt i världen. Vi gamla, som har sett alltihop förut, tycker synd om novisen som inte har en aning om vad som egentligen håller på att ske.
Han, hon är smickrad, glad.
Men fråga ett år senare vad han eller hon tycker. Jag har hört dem: ”Det här var det värsta som kunde ha hänt mig.”
En del uppreklamerade nya författare har inte skrivit något mer, eller har inte skrivit vad de har velat, vad de hade tänkt.
Och vi, gamlingarna, vill viska i deras oskuldsfulla öron: ”Har du det kvar? Ditt avskilda, oumbärliga ställe där dina egna röster kan tala till dig, bara till dig, där du kan drömma? Det måste du hålla fast vid, det får du inte släppa.”
Det måste finnas någon sorts bildning."
av Peggy kl. 12/10/2007 09:49:00 fm 1 kommentarer
kategori: författare
Vulkanen lever
Vulkan är igång igen, nu ska det bli spännande och höra upplevelser av sajten. Bra, dåligt etc? Någon som prövat andra själpvpubliceringssajter. Erfarenheter?
Första boken jag ramlade över var Ann Ljungbergs bok
av Peggy kl. 12/10/2007 09:13:00 fm 0 kommentarer
kategori: självpublicering
söndag, december 09, 2007
Samhällsanalys och historia.
DN skriver om att att deckartrenden är på nedgående. Enligt försäljningschefen på Akademibokhandeln förmodas historia och samhällsanalys öka som genre i årets julhandel.
Seriemordenstid förbi, och det blir mer samhällskritik, personskildringar och kuslig stämning?
Eller flyr vi vår knepiga tid med hjälp av fantasy? Eller är fantasy mer än flykt. Kanske samhällskritik och utopi mer tydligt än någon annan genre? Om den är välskriven.
Jag är mest bekymrad över min egen brist på läslust för tillfället. Många böcker ligger och väntar. För många. Läser ju mycket, man kanske inte just böcker. Kanske blir tid mellan julskinkan och kalkonen.
av Peggy kl. 12/09/2007 09:59:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
Philip Pullman
Författaren till Guldkompassen (som går på bio nu och har fått oss att hoppa högt i biostolen ikväll) har skrivtips på sin hemsida.
Men även denna "brask-lapp"
What advice would I give to anyone who wants to write?
Don't listen to any advice, that's what I'd say. Write only what you want to write. Please yourself. YOU are the genius, they're not. Especially don't listen to people (such as publishers) who think that you need to write what readers say they want. Readers don't always know what they want. I don't know what I want to read until I go into a bookshop and look around at the books other people have written, and the books I enjoy reading most are books I would never in a million years have thought of myself. So the only thing you need to do is forget about pleasing other people, and aim to please yourself alone. That way, you'll have a chance of writing something that other people WILL want to read, because it'll take them by surprise. It's also much more fun writing to please yourself.
Philip Pullman
Verkar stämma in med temat på hans triologin om Den mörka materian. Den egna viljan.
av Peggy kl. 12/09/2007 08:01:00 em 0 kommentarer
kategori: författare, skriva, tips
onsdag, december 05, 2007
Release-party
Igår var Skrivtips på release-party. För Rikard Bergs bok Kajakpaddling - en livslång relation.
Kul. Jag längtar till sommaren för att få pröva på.
av Peggy kl. 12/05/2007 12:37:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
måndag, december 03, 2007
En roman är en roman är en roman.
Var genre har sin stil. I ett antal böcker som kommit i år är gränsen rätt suddig mellan roman och biografi.
Skriver man en roman, så är det en roman. Även om personer kan förknippas med verkliga namn. Om man nu senare inte vill ha massa onödigt ståhej. Kan man ju kalla Kalle Andersson för Anders Karlsson (den metoden använde Guillou i Hamilton-böckerna). Alla vet ju då vem författaren haft som förlaga till sin figur, men håller samtidigt i minnet att det är en roman man läser och inte en biografi. Vissa är ju svåra att döpa om. Kungen och om man ska skriva om Astrid Lindgren. Om man nu inte vill ha onödigt ståhej. Kan det vara så att författarna söker uppmärksamhet?
Visst kan det vara nervkittlande. Skvaller lockar oss. Men det kräver att man som läsare är vaksam på sig själv och håller reda på vad som är fakta och vad är fiktion.Kanske ställer extra krav på författaren med? Vilket kan vara svårt. Ett vanligare exempel som vi möter varje dag. Vem går inte på journalisters starkt förenklade reportage och tolkningar i t ex kvällstidningar? Sällan jag har mött att om man verkligen varit på plats där tidningarna rapporterar från att jag upplever: "Jippie, vilken bra summering". Tvärtom blir jag oftast arg på konstiga vinklar och ibland fattar man inte att journalisten varit på samma tillställning som en själv. Inte fel på journalistiken eller journalisten. Det är deras genre.
Svenska Dagbladet tar åter igen årets bråk mellan författare, och där upprörda röster höjts där det förekommer romanfigurer har verkliga förlagor och har sina riktiga namn. Och de är inte smicker som författarna kommer med. Med rätta eller orättvist kan jag inte bedöma.
SvD En roman behöver inte vara sann
DN Privat strid inför öppen ridå
Senaste författarbråket står emellan Unni Drougge och Jan Guillou.
Wiki om Romanformer
OBS! Tycker inte om våld. Ny telefonlinje: Kvinnofridslinjen drivs av Akademiska sjukhuset i Uppsala på uppdrag av regeringen. Att ringa dit är gratis, och numret syns inte på telefonräkningen. Numret är 020–50 50 50.
av Peggy kl. 12/03/2007 09:03:00 fm 0 kommentarer
kategori: författare, marknadsföring, roman, övrigt
onsdag, november 28, 2007
Läckberg & Rudberg
I morgon kväll drar Camilla Läckberg och Denise Rudberg igång sitt program i tv4+.
29 november 2007 21:00
Detta är en rättelse, efter S så vänligt påpekade att jag snurrat ihop dagarna.
Hade tänkt posta det här imorgon. Kan det vara att jag såg trailern imorse för programmet eller att vintermörkret gjorde mig helförvirrad (ännu mer än vanligt)?
av Peggy kl. 11/28/2007 12:32:00 em 4 kommentarer
kategori: tv
Självpublicering
En blogg på temat
Self Publishing
Print on Demand and ebook publishing have created a whole new model for self publishing. Are POD and digital books the answer to our prayers, or just an evolutionary step between traditional self publishing models and free Internet distribution?
av författaren Morris Rosenthal från USA som har skrivit boken Print-On-Demand Book Publishing och ägaren av FonerBooks.com
av Peggy kl. 11/28/2007 12:23:00 em 1 kommentarer
kategori: blogg, självpublicering
tisdag, november 27, 2007
Bok i Julkalender-form
Olof Berg kommer att publicera sin opublicerade bok
Jag har varit ensam förr som julkalender. Med början 1 december (med slut den 20 december). Kul idé!
Du kan läsa mer på hans andra blogg. Enligt beskrivning är Olof arbetslös journalist. Hoppas du snart får jobb! Tuff bransch.
av Peggy kl. 11/27/2007 06:11:00 em 0 kommentarer
kategori: blogg, författare
Att skriva en faktabok
Expertville har en hel serie med filmer om att skriva en faktabok med Bobbi Linkemer
Här är första
Six Things You Need to Write a Non-Fiction Book: Part 1
Skulle gärna bädda in videon. Men den startar direkt.
De andra är (direktlänkar bara till de första, de andra hittar du lätt längre ner på på alla sidorna jag länkat till)
- Six Things You Need to Write a Non-Fiction Book: Part 2
- The Seven Steps to Writing a Great Non-Fiction Book
- Carving Out Time to Plan, Research, & Write: Guide to Writing a Non Fiction Book
- Writing the Proposal: Turning a Proposal Into a Non-Fiction Book
- Why Do I Need a Proposal: Guide to Writing a Non-Fiction Book
- Doing Book Research Part 1: Using Your Resources: How to Write Non-Fiction
- Doing Book Research Part 2: Interviewing Experts: How to Write Non-Fiction
- Doing Book Research Part 3: Using the Internet: How to Write Non-Fiction
- Determine Your Writing Style: How to Write a Non Fiction Book
- Creating an Outline & Table of Contents: How to Write a Non Fiction Book
- Organizing Your Work: How to Write a Non-Fiction Book
- Research the Competition: Writing a Non-Fiction Book
- Overcoming Writers Block: How to Write a Non-Fiction Book
- Dispelling the Myth of Writing: How to Write a Nonfiction Book
- Choosing Which Person to Write In: Creating a Work of Non-Fiction
- Finding Your Writers Voice: Guide to Writing a Non-Fiction Book
- Deciding Which Tense to Write In: How to Write a Non-Fiction Book
- Avoiding Adverbs: Tips for Writing a Non-Fiction Book
- Using a Dictionary & Thesaurus: Tips for Writing a Non Fiction Book
- Why Passive Writing Is Bad: How to Write a Non Fiction Book
- Front & Back Matter: Tips for Writing a Non-Fiction Book
- Setting Writing Goals: How to Write a Nonfiction Book
- Know Your Audience: How to Write a Non-Fiction Book
- Telling People What Your Book Is About: Tips for Nonfiction Writing
- Big vs Small Publishers: Writing a Non-Fiction Book
- How to Get a Book Agent: Tips for Writing Nonfiction
- Should I Self-Publish: How to Write a Non-Fiction Book
- Why You Should Not Use a Vanity Press: Tips for Nonfiction Writers
- Example of a Bad Publishing Job: How Not to Self-Publish Nonfiction Book
- Example of a Good Publishing Job: How to Self-Publish a Nonfiction Book
- Using Print on Demand Services: An Explanation for Non-Fiction Authors
- Example of a Great Layout Design: How to Self-Publish a Non-Fiction Book
- Example of a Poor Layout Design: How to Self-Publish a Non-Fiction Book
- Another Example of Good Layout Design: How to Write & Publish a Non-Fiction Book
- People You Need to Publish Your Book: How to Write a Non-Fiction Book
- Getting an Attorney: How to Write & Publish a Non-Fiction Book
- Tips & Techniques for Promoting Your Non-Fiction Book: An Authors Guide
- Tips on Creating a Marketing Plan for Your Non-Fiction Book
- Recommended Reading for Marketing Your Non-Fiction Book
- Internet Marketing Strategies: Writing & Publishing a Non-Fiction Book
- Other Marketing Strategies & Plans: How to Promote a Non-Fiction Book
- Other Marketing Strategies & Plans: How to Promote a Non-Fiction Book
- Using Google Ads to Promote Your Non-Fiction Book: Internet Marketing Strategies
- Tips & Advice for Adding an Internet Bookstore to Your Website
av Peggy kl. 11/27/2007 02:42:00 em 0 kommentarer
Fyra tips för att skriva bättre diaolog
Författarcoachen och läraren Jerry Cleaver, har skrivit en artikel i Writer's Digest med ett par punkter att tänka på.
I kortkort-format och egen översättning:
1. Lyssna inom dig.
Kom ihåg att vi använder dialog hela tiden, hela dagen. Med oss själva. 150 till 300 ord per minut går igenom våra huvuden. Varje vaken timme. Det stannar aldrig. Vi skulle kunna fylla 500 sidor per dag med tankar som går igenom vårt huvud.
2. Bli inte för intellektuell
Dialog är alltid direkt, enkel och uttrycker känslor.
3. Använd skapel
Bästa vapnet generellt sätt att är skära, skära och skära ner i texten. Ta bort varje ord du kan vara utan. Korta ner orden. Använd ord som inte är för litterära.
4. Låt dem prata
I romaner får alla komma till tals, men ingen borde få tillåtas att gå på hela tiden utan att den andre karaktären reagerar. Speciellt ifall ett svar från den karaktären gör situationen mer intensiv och berättar mer om karaktärerna.
Mycket mer kan du läsa på en pdf från Jerry Cleaver. Han har online kurser och du hittar pdf-en på hans sajt Write your novel now.
av Peggy kl. 11/27/2007 12:45:00 em 2 kommentarer
kategori: länktips, skriva, skrivprocessen
Varför läser vi - ett mysterium?
När jag läser skrivtips på nätet så dyker frågan upp då och då i diverse råd från coacher etc. "Varför skriver du?" Ett av de godkända svaren är "för att jag måste".
Skriva för att jag måste. Hmm. Nä för att jag vill. Jag till hör nog dem som vill bli läst. Bekräftelsebehov? Ja, men sen är jag urbota nyfiken på skrivande som uttrycksform med.
Blev dock nyss drabbad av frågan "Varför läser du?" Ja, varför...
- Stilla min nyfikenhet? Är iofs absolut hopplös på att läsa böcker som andra tycker jag MÅSTE läsa. Det går inte. Som tur är finns det många andra böcker. Och det är roligare att vara upptäcksresande än att åka på charter. Även om jag ju gärna läser pocket, vilket gör att en bok är ett möjligt charterresemål.
New York Times har en artikel om mysteriet om varför vi läser.
A Good Mystery: Why We Read
Varför läser du?
av Peggy kl. 11/27/2007 11:40:00 fm 0 kommentarer
kategori: övrigt
Bättre börjor....eller hur griper jag tag i en läsare från början.
Gårdagens inlägg om hur man knyter ihop sin berättelse hade ju fel rubrik. Borde nog ha varit i stil med Undvik dessa slut!
Men det får vara kvar. Slut är nog så knepiga att skriva. Hur man startar en berättelse är dock avgörande. Om inte början griper tag i redaktören eller läsaren. Så spelar det ingen större roll hur bra ett slut är. Den boken kommer inte bli publicerad eller färdigläst.
Ett tips jag läst om är att gå till sina egna favoritböcker och bryta ner hur de böckerna börjar. In i minsta nivå. Nästa är att inte börja INTE från början. Skriv ett första kapitel, men släng det. Boken börjar vid kapitel två.
En början består av två delar. Första meningen och första scenen. Griper inte boken tag i läsaren från början så är det lätt att den blir liggande. Kan ju vara en idé med. Ta en bok du inte läst klart. Fundera över varför.
Kom och tänka på Mankell. Som ofta har en första sida med en liten berättelse. Ofta utifrån Mördarens upplevelser, tankar eller en liten brottstycke som senare landar i berättelsen och ger lite bakgrund. Ofta mot slutet. Så har man rökt hundra cigaretter, druckit 5 whiskey, bråkat med dottern, exfru ett antal gånger, blivit hotad och sovit dåligt innan den första lilla korthistorien ramlar på plats i själva boken. Mycket i en serie böcker är ju upprepning. Och ska nog vara så. Och då kanske det behövs lite extra i början.
av Peggy kl. 11/27/2007 10:37:00 fm 0 kommentarer
kategori: skriva, skrivprocessen
måndag, november 26, 2007
Hur skriver man ett bra slut
Klockan var slagen sängdags igår, när dottern satt alldeles för sent med sin Spökhistoria. Med en plan om hur berättelsen skulle innehålla, börja och sluta som spruckit. Lätt panik. Vilket gjorde att dottern blev helt blockerad och bad om mer tid.
- Det är för kort tid för uppsatsen! Om jag hade haft en vecka till, eller åtminstone en månad till på mig. Då skulle den bli bra....
Känns det igen?
Verktygslådan åkte fram hur man botar en blockering. Jag hittade följande:
- Hur skulle du inte skriva ett slut?
- Gör något annat en stund.
- Ta en frukt
- Brainstorming (där mina förslag helt ratades, innan jag knappt hunnit uttala dem)
Erkänner att spökhistorier inte är min grejj. Tycker nästan spöket Laban är för läskig. Efter telefonkonsultation från nära och kära (tillika lärare) så fick vi rådet att berättelsen inte behöver inte ha ett riktigt slut a la lyckligt.
Vi kom ingen vart. Lika bra att gå och lägga sig. Att ligga i mörkret och prata frigör en hel del tankar och nya möjligheter infann sig. Jag vet att det inte är ett bra slut. Men eftersom tiden var knapp och det inte fanns några förslag så blev det ett sluta enligt mallen, vakna upp ur drömmen - eller det blev en variant på temat. Inget riktigt lyckat slut. Men eftersom vi precis sett filmen En andra chans, så var det nog det som låg närmast och jag kan nog tycka det är rätt okey just när det handlar om spökhistorier.
Här är en artikel om slut:
THE EIGHT AWFUL ENDINGS
(adapted by Patricia Wellingham-Jones from an article of the same name) by Glenda Baker in New England Writers' Network, vol. 7, no. 1, Summer 2000
Published in OutStretch online magazine, 2001
Editors dread, even more than a dull beginning (because when a story doesn't grab them, they don't waste good reading time), the ending that leaves a short story flat. Here are the eight worst endings a writer can send to an editor.
1. It Was All A Dream! Probably the worst of them all, this means everything that happened in the story - didn't. And the chief character(s) weasled out of having to solve the dilemma, leaving the reader feeling cheated.
2. Deus Ex Machina - means the writer got the character into such a mess he couldn't figure out how to solve it. So the god (deus) came down from (ex) on high in a chariot (machina) to make everything right again.
3. Moment Of Truth Out Of The Blue - comes when a character makes a radical about-face without any previous warning - or reason. The resolution of a story must be in proportion to the degree of the conflict.
4. Let the Reader Figure It Out For Himself - the writer must give the reader at least a hint about what the character is going to do. "The Lady or the Tiger" isn't playing fair!
5. The Surprise Ending - only works when it involves casual foreshadowing and planting clues throughout the story so the ending makes sense. Leave the reader saying, "I should have seen that coming," not, "Huh?"
6. The Fade To Black Or Soap Opera Ending - incomplete because we just witnessed major action but don't see the character's reaction. Readers need to know what the character felt and did after receiving the startling news.
7. Too Long, Drawn-Out Ending - the story ends but the writing doesn't. Should be: The story ends when the dramatic action ends.
8. The Rushed Ending - the writer runs out of a) energy, or b) word limit, so summarizes the end by telling what happened instead of showing the final event. Major editing within the piece would tighten the story and give space for a good ending.
Now, think through your ending. Does it satisfy the reader? Will it keep an editor from banging her head on the desk? OK, do a final proof-reading and send it in.
Mycket, mycket mer kan du läsa hos Long Story Short Inc.
av Peggy kl. 11/26/2007 04:15:00 em 2 kommentarer
kategori: lathund, länktips, skriva, skrivprocessen
En till digital bok
Hos Sony hittar du med en portabel digital bok/läsare. Verkar mer flexibel än nedanstående Kindle. Hoppas på fler konkurrenter. De fortfarande rätt dyra, tycker jag. Runt 300 dollar. Förhoppningsvis går de ner i pris, eller så kanske det är värt det?
En kritisk artikel om sonys läsare (och några andra) från ZDnet. Sony’s misguided e-book Reader
av Peggy kl. 11/26/2007 01:36:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
En svensk agent
...eller före detta kanske jag ska skriva.
Bengt Nordin, Marianne Fredrikssons litteräre agent, intervjuades i SvD igår i artikeln
Agentens livsval.
Skrivtips tackar Författarcoachen för tipset.
av Peggy kl. 11/26/2007 01:12:00 em 0 kommentarer
Skrivövningar
Jag har säkert tipsat om Iréne Svensson Räisänens blogg tidigare, men gör det gärna igen.
Den är sprängfylld av roliga och utmanande skrivövningar och skrivtips.
Min plats bland orden
På morgonkvisten har jag agerat författarcoach åt dottern som skulle lämna in en spökhistoria. Och insåg att jag haft verklig nytta av allt jag lärt mig på alla skrivtips jag själv lärt mig under min utforskarresa med Skrivtips, men inser att jag har mycket kvar att lära.
av Peggy kl. 11/26/2007 09:22:00 fm 0 kommentarer
kategori: länktips, skrivprocessen, övning
lördag, november 24, 2007
En varningssida att tänka på för författare
De kan vara bra att ha koll på vilka faror som lurar där ute i världen om man vill publicera en bok. Förutom alla inre hinder som kan ställa till det för en. Men bättre att ta reda på hindren än att låta sig nedslås. Så även om denna amerikanska sajt kan få en att känna sig lite dyster. Så se det som möjligheter att överkomma och undvika en del av hindren. Det står en hel del om vad som kan vara bra att tänka på om man funderar på att publicera sig via print-on-demand eller publicera sig elektroniskt. Men även rena varningar för vissa förlag och agenturer (i usa).
Writer Beware
Deras syfte är
"Writer Beware is the public face of the Science Fiction and Fantasy Writers of America's Committee on Writing Scams. Like many genre-focused professional writers' groups, SFWA is concerned not just with issues that affect professional authors, but with the problems and pitfalls that face aspiring writers. The Committee on Writing Scams, and the Writer Beware website, founded in 1998, reflect that concern."
av Peggy kl. 11/24/2007 11:25:00 fm 0 kommentarer
fredag, november 23, 2007
Ny adress
Bloggen Stand upp Blogedy har bytt adress till
Mitt i manuskriptet.
Intressant inlägg om subtexter hittar du här.
av Peggy kl. 11/23/2007 07:24:00 em 2 kommentarer
kategori: blogg
Skrivkramp?
Så här på en fredag kan man ju alltid roa sig med att byta fonter på sin text. Om man har skrivit någon.
8000 gratis fonter hittar du hos urbanfonts.
av Peggy kl. 11/23/2007 12:24:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
torsdag, november 22, 2007
För november-skrivarna och för oss som är hang-arounds
Rätt kul och följa alla som skriver bort vårt gråa november i National Novel Writing Month.
Du kan följa de svenska författarna på eget forum.
Nio dagar kvar, om man räknar med idag. Hejja, hejja!
av Peggy kl. 11/22/2007 01:39:00 em 1 kommentarer
kategori: skrivprocessen, övrigt
Sex indigrienser i en sensuell romantisk roman
Romantikförfattaren Patty Sailer skriver i en artikel på Eclectics Writer om vilka sex ingredienser hon kryddar sina romantiska romaner med.
1. A very strong, sexy hero. (en väldigt stark och sexig hjälte)
For the heroine to desire the hero with a passion, he has to be one hunk of a man. He must be powerful, strong, sexy, and sensitive in a way every woman wants a man to be.
In essence, the hero is the heroine s ultimate fantasy come true.
2. A spunky, spicy heroine. (en häftig och het hjältinna)
To arouse the hero s interest, the heroine must be independent, self-contained, and not afraid to say exactly what she feels.
The heroine must possess an inner strength that capitvates the hero straight to the altar!
3. A sensual plot. (en sensuell historia)
The moment the hero and heroine meet each other, there must be an electrifying attraction between them. The sexual steam between the two of them must rise off the page.
Everytime the hero is near the heroine, he desires to touch her hair, taste her lips. And the heroine is so turned on in his presence, that she can t help but fantasize being naked in bed with him.
To have a sensual plot, the hero and heroine are consistently in situations where the temptatious desire to make love is constantly present.
4. Red-hot scenes. (glödheta scener)
Sensual scenes are in every chapter. A sexy scene with the hero and heroine can take place under the warm sun, at the beach, on a rug in the living room, or lying on fresh grass.
As the heroine passionately makes love to the hero, she feels her body and soul merging with his. The hero is so totally immersed in her that he forgets who he is, where he is.
The more intense the inner connection between the hero and heroine while making love, the more sensual the scene.
5. Teasing, bold dialogue. (retsam, djärv dialog)
Bold verbal exchanges between the hero and heroine can be a real turn-on. Teasing words going back and forth between him and her sparks desire and make for a more sensual read.
The vibrant attraction between the hero and heroine must be evident behind every syllable they express to each other.
6. Ecstatically satisfying ending. (Extatiskt tillfredsställande slut)
The sensual romance novel is intensely emotional and sexual right to the very last scene.
av Peggy kl. 11/22/2007 01:16:00 em 0 kommentarer
Bloggtips
Washington Post har en pdf med bloggtips. Egentligen riktlinjer för att blogga hos dem. Men med en hel del erfarenhet och kunskaper om Hur, vad och varför blogga?
Blogging at The Washington Post
All blogs should draw on our principles for Washington Post journalism on the web,
including meeting our standards of accuracy and fairness and rules for expressing
personal opinions.
WHAT WORKS?
- A news column/opinion blog with two or a single contributor. Examples: Raw Fisher, White House Watch.
- A breaking news or event-driven blog that can accept many contributors but should
- generally be supervised by one editor. Example: The Trail.
- A blog oriented around a relatively defined issue with two or a single contributor.
- Example: soccerinsider..
- Blogs with voice, a consistently strong (even provocative) writing tone.Example:
- Achenblog.
- Blogs with active editors. Guidance is important and all blogs need editing and benefit
- from the back-and-forth between the author and an editor.
- Group blogs that lack focus.
- Blogs that lack voice.
- Blogs that are not updated (several times a week AT LEAST).
- Grab-bag blogs that are a dumping ground for notes that will not make the paper.
TYPES OF BLOGS
- Breaking News Blogs. Created for a big breaking news story, such as the Virginia Tech shootings. One editor should supervise the blog content and another editor the coveragein the newspaper. The two editors should be in constant communication with each otherand the corresponding wpni editor.
- Event Related Blogs. Created for a one-time or periodic event, such as the Maryland Legislature or the ACC Tournament. An editor should be assigned to oversee the blog in collaboration with the editing of the newspaper’s coverage.
- Subject Blogs. These are long-term blogs around a clearly specified topic. In most cases the number of contributors should be limited to fewer than three reporters, with exceptions such as The Trail.
BLOG LAUNCH “9 POINT CHECKLIST”
- What’s the blog’s topic or what event will it cover? Blogs with relatively narrow topics do better than loosely defined blogs. Either way, the topic of each blog needsto be clearly defined. A strong personality or voice can serve a similar defining function (Achenblog, the Kurtz media summary).
- What’s the competition, and how will your blog win? You’re unlikely to find many topics that someone else isn’t already blogging about. Identify the competition and tell us why your blog is special.
- How will your blog supplement what appears in print and online? Blogs on washingtonpost.com must contain original material – newsworthy reporting, usefulinformation and/or strong commentary. Some of the best blogs have a live and freshfeel precisely because they take readers inside the news. Outline how your blog willrelate to existing print and online features.
- How often will it be updated, and at what time(s) of day? Blogs need to be updated at least once each weekday.
- Who will write your blog? Blogs usually benefit from a distinctive voice. At the same time, reporters can’t offer personal opinions on a blog in a way that would notbe acceptable in the newspaper (critics exempted, for example). Proposals shouldinclude at least three “test posts” to judge whether the writer can produce postswith effective and acceptable voice.
- Who will edit your blog? Blog items need to be edited. Your proposal needs to saywho will edit blog copy.
- Who will moderate comments on your blog? User comments typically account for 10-25% of a blog’s traffic and are a key to success – but need to be moderated. Who will review comments that appear to violate the site’s discussion policy anddelete them if necessary?
- . How and where will your blog be promoted? Successful blogs typically “live off the land” by attracting bloggers who link to them and a loyal audience. But promotion on washingtonpost.com and in print is helpful, particularly at launch. Work with appropriate editors on both sides on a realistic promotion plan.
- What names and “taglines” do you propose for your blog? Since many names are already taken, you should include several possibilities in your proposal, and do a quick web check to make sure none is in use.
av Peggy kl. 11/22/2007 12:21:00 em 0 kommentarer
onsdag, november 21, 2007
Den digitala boken
Aftonbladet undrar om det nu är Slutbläddrat? Amazon lanserar en läsare för digitala böcker.
Du kan läsa mer hos Amazon och deras Kindle produkt sida (på engelska).
Även Dagens Nyheter skriver om framtidens bok (?) och New York Times har en fullmatat artikel.
Jag har inget emot en läsare, beroende på vikt, batteritid, kompatibilitet med en dator och en del annat.
Uppdaterad: Jag har skrivit mer om digitala böcker/läsare. Bl a här
av Peggy kl. 11/21/2007 09:40:00 fm 0 kommentarer
kategori: övrigt
måndag, november 19, 2007
Skrivarkalenders stora författartävling
Nu är det dags för ännu en tävling. Skrivarkalenderns!
Berätta om ditt romanprojekt och vinn!
Tävlingsregler:
1. Skriv en sammanfattning av den roman du skrivit - eller håller på att skriva - på max 4000 ord. Se till att få med det viktigaste i handlingen - budskap, huvudkaraktärer och vändpunkter.
2. Skriv max 500 ord om din huvudkaraktär där du berättar om hans eller hennes drivkrafter, innersta önskemål och varför det är en person som läsaren skulle kunna engagera sig i.
3. Berätta, med max 1000 ord - om ditt skrivarprojekt. Hur långt har du kommit? När räknar du med att vara klar? Vilken typ av hjälp skulle du vilja ha för att färdigställa manuset?
4. Skicka de tre uppgifterna till romanpris (@) skrivarkalendern.se senast 5 januari 2008.
Fullständig tävlingsinformation finns hos Skrivarkalendern.
Juryn består av Skrivarkalenderns redaktörer och deras beslut kan inte överklagas. Vinnaren utses den 25 januari 2008.
Första pris är en skrivarvecka i Sevilla, Spanien den 1-8 mars 2008. I priset ingår en skrivarkurs eller en egen författarcoach, och boende. Resan till Sevilla betalar vinnaren själv. Alternativt kan vinnaren välja två månaders författarcoaching via e-post.
Varmt lycka till!
av Peggy kl. 11/19/2007 05:24:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
Mera droger och skrivande
Finns ju en drog som är totalt nödvändig för mig. Särskilt grå november måndagar.
Kaffe. Men inte för mycket och för sent på dagen.
Bloggaren Cypriot skriver med om droger och skrivande apropå, artikeln i Glänta.
Mer funderingar om kreativtet (istället för droger). Dottern och jag pratade igår om inlärning igår kväll.
- Man lär sig genom att härma, sa hon. Vi pratade om leken "Mamma, pappa, barn" och dagistiden.
I jakten på att hitta sin egen stil, så kan det vara inspirerade att skriva som andra skriver. Lite som när man är konstnär. Man lär sig olika stilar innan man hittar sitt eget maner. Rollspel kan med ge inspiration. Så vilken författare vill du vara idag?
av Peggy kl. 11/19/2007 09:49:00 fm 0 kommentarer
kategori: övrigt
Eftersom
...min uppkoppling var segare än seg kola häromdagen. Så tänkte jag idag länka till en av de bloggar jag inte kan låta bli att återkomma till. Författare och mamma.
Katarina Janouch blogg (Den har bytt adress sen sist jag länkade till den, och jag hade lyckats stava fel på Katarinas efternamn. Inget fel i det, jag är inte ensam om det så det har lett till att jag fått en å annan besökare som hittat hit).
av Peggy kl. 11/19/2007 09:36:00 fm 0 kommentarer
kategori: blogg
söndag, november 18, 2007
Jag är inte bara författare...
...jag är mamma med. Eller något sånt.
Sajten Allt om barn, rankar med hjälp av Bloggtoppen. Dem fem mest lästa mamma-bloggarna.
Jag är full av beundran för dem som låter skrivandet få den plats och ta den tid det tar. Och vara förälder.
Här är en blogg som just har det temat, att vara författare/skribent och mamma.
The Writer Mama
Det finns många bra skrivande mammor. Kan sakna papporna. Och de med äldre barn. Var är ni? För jag är övertygad att ni finns. Jag har bara inte hittat er än.
av Peggy kl. 11/18/2007 02:30:00 em 0 kommentarer
kategori: blogg, författare
Skrivande som drog?
Jo det kan jag ställa upp på. Lätt att bli besatt. Ett inlägg till. Eller egentligen inte skrivandet. Att se hur ett inlägg blivit läst. Usch, vad jag kan fastna i det.
Dock behöver jag inte ta droger för att skriva. Är inte inte mycket för droger. Kanske skulle hjälpa att släppa en del knutar och spärrar jag har. Men jag föredrar att inte veta/jobba med andra metoder.
Dagens nyheter har en artikel om Skrivandet är bästa ruset.
Fast det finns många stunder jag undrar.Kanske är det så att jag är helt beroende. Sitter ju här mitt i natten, efter en familjemiddag, busat med barn, pratat med nära och kära samt ätit dundergott (och druckit gott vin). Ändå lockar bloggen. Och möjligheten att publicera ytterligare ett inlägg. Föredrar dock att skriva nykter. Även om en lätt alkoholpåverkan faktiskt kan släppa på en del spärrar i kreativa processer. Gäller förstås att det är så lätt berusning att man kommer ihåg det dagen efter. Är pigg nog och att herr Ågren och Jante håller sig långt borta. Annars finns en bra sätt. Lek med barn på barns språk. Det kan få en att släppa en del murar man som vuxen bygger upp som skydd men blir mest hinder.
av Peggy kl. 11/18/2007 12:04:00 fm 2 kommentarer
kategori: skrivprocessen, övrigt
fredag, november 16, 2007
Är framtidens bok digital?
De stora bolagen verkar tro det. Kanske kan det komma en bra läsare för böcker med. Portabel, strömsnål och billig?
Tidningen Svensk bokhandel rapporterar från bokmässan i Frankfurt som var för ett par veckor sen.
"Fyra av världens tungviktare i förlagsbranschen satsar hundratals miljoner kronor på digitalisering. De försöker att möta unga läsare på webben, och allt fler böcker produceras i digital form. En stridsfråga är fortfarande om man ska liera sig med Google eller ej."
Du kan läsa hela artikeln här.
av Peggy kl. 11/16/2007 07:52:00 em 1 kommentarer
Författaren
Sveriges Författarförbunds tidning Författaren, har läsvärda artiklar på nätet.
Några artiklar:
Tid att skriva
Digitala skydd
Vad är en fackbok?
av Peggy kl. 11/16/2007 04:57:00 em 0 kommentarer
Digitala böcker
Veckans ämne är självpublicering.
En annan sajt där man redan kan publicera sina alster är Digitala boken. Verkar som det bara blir böcker i pdf, format. Men det kanske är nya bokformatet?
av Peggy kl. 11/16/2007 04:31:00 em 2 kommentarer
kategori: självpublicering
Bokdesign och spara papper
Visst är det snyggt, oftast, med böcker som känns luftiga. Mycket marginaler, tomma ytor kring bilderna. Men det leder även till fler sidor i en bok = fler träd och dyrare kostnad.
Här är en funktionell sajt som handlar lite om hur man designar boksidor, och hur man kan spara in ett par sidor genom att att ändra formen. Quadriatic functions - Graphic design.
av Peggy kl. 11/16/2007 03:44:00 em 0 kommentarer
kategori: övrigt
Väntan
...nu ar de äntligen lagt ut lite information, och fångat upp en massa mejladresser till oss som väntar. Smart.
"På grund av det extrema intresset för Vulkan.se
har vi tekniska problem. Fyll i din e-mail adress nedan så mailar vi när sajten ligger uppe!"
Och jag känner att de fått extremt mycket utrymme här.
Nå livet består inte bara av att skriva. Utan bilder med. I helgen ska jag besöka fotomässan i Nacka strand. Har nog skrivit det tidigare. Bra foton att illustrera det man vill illustrera i en bok är en ständig bristvara. Och dyrt. Ska förbi Ord & Text Street med förståss. Ska inhandla Skrivarkalendern.
av Peggy kl. 11/16/2007 09:10:00 fm 0 kommentarer
kategori: övrigt
torsdag, november 15, 2007
Skriva i all ära
...men visst vill man bli läst, och kanske få liten betalning för all tid, kunskaper och svett.
Jag går och grunnar på en sak ur artikeln om DNs bokförlag som tar paus.
"Är marknaden för liten för den här typen av böcker?
-Det är ingen lönsam affär att ge ut den här typen av böcker, trots att vi exponerar titlarna ganska mycket i tidningen."
1. Bokbranschen är en rätt fattig bransch. Några författare och titlar kan tjäna mycket. Men de är få.
2. Att exponera titlar hjälper, men idag krävs mycket. Produkt i rätt tid, rätt pris, bygga varumärken kring förlag och författare. Föreläsningar, hemsidor, kringprodukter. Kringarrangemangen är det man som författare kan få in pengar på. Möjligtvis.
I väntan på nya Vulkan, som verkar ha lite problem så här första dagen. Så finns ju Gör din egen bok eller varför inte lulu? Har ingen aning om det är bra eller dåligt. Någon kanske vet?
Men det ska bli jättespännande att se, nästa Christopher Paolini kanske lurar där ute?
av Peggy kl. 11/15/2007 02:31:00 em 0 kommentarer
kategori: förlag, marknadsföring
Bokläsarens kunskapskälla
av Immi Lundin
En bok jag bara läst om på Spectatias blogg, men verkar intressant för alla som vill skriva eller skriver på en bok. Kerstin Aronsson beskriver bokens väg från författarens sista punkt till bokläsarens hand. Här beskrivs hur det går till att göra en bok, och de olika uppgifter som man arbetar med på ett bokförlag. Här finns också kapitel med tips för den som vill söka vidare, bland annat hur man hittar nya och gamla böcker och en litteraturlista för alla som vill läsa sig mer om konsten att läsa och diskutera böcker. Immi Lundin är kulturjournalist, recensent och föredragshållare på bibliotek om böcker och läsecirklar.
Spectatia skriver om del 1 och del 2.
av Peggy kl. 11/15/2007 11:08:00 fm 0 kommentarer
kategori: blogg, förlag, manus, skrivprocessen, tips, övrigt
Ett till förlag som bloggar
I form som ett veckobrev. Men en blogg.
Modernista
av Peggy kl. 11/15/2007 10:55:00 fm 0 kommentarer
Att publicera sig själv
Då kan man behöva tips.
Här är ett boktips. Kjell Gidlundsbok - Att göra sin egen bok.
Nu tycker jag att den boken är lite tunn, men bra att starta med.
En engelskspråkig sajt med mycket information om självpublicering Write and Publish your Book
av Peggy kl. 11/15/2007 10:25:00 fm 2 kommentarer
kategori: förlag, självpublicering, tips
I väntan på en vulkan?
Nu är Vulkan-sidan uppe, jag begriper fortfarande inte så mycket. Så snälla lägg in era alster så kanske jag kan börja begripa.
3 författartips från Linda Skugge
1. Var produktiv. Sluta skämmas – skriv mycket.
2. Använd fantasin – gör något annorlunda.
3. Läs för att få inspiration. Det går inte att skriva utan att läsa.
Ur artikel i Metro: På deras sajt ges din bok ut på 5 minuter
uppdaterar kl 16:40
Sajten är fortfarande inte uppe. Jag råkade nog ha rena turen, eller oturen att få se en glimt av vulkan-sajten. Teknik kan strula. Får väl ha tålamod. Har precis teknikstrulat med ett tryckeri. Och skickat iväg två olika jobb, med samma mapp namn, vilket gjorde att de slog ihop jobben, det ena var en korrigering så det blev sammanblandat. Lärdom: döp mappar, filer ORDENTLIGT. Kan något strula, så är det mer regel än undantag att det kommer att göra det.
av Peggy kl. 11/15/2007 10:13:00 fm 2 kommentarer
onsdag, november 14, 2007
Tio toppbloggar för författare 2006/2007
Nomineringarna pågår för fullt till 2007/2008.
Men här är förra listan
These blogs all provide extremely useful information for writers:
- Brian Clark’s CopyBlogger: This blog is the leader because it does an amazing job of helping writers improve their writing.
- Deborah Ng’s Freelance Writing Jobs: For freelance writers seeking new work, this site is your sole destination.
- Tom Chandler’s Copywriter Underground: This site provides regular doses of inspiration and writing tips.
- Liz Strauss’s Successful-Blog: This blog has some amazing insights into the craft of writing.
- Angela Booth’s Writing Blog: All writers will find something useful at this site.
- Kristen King’s InkThinker: This blog is focused on improving the written word.
- Anne Wayman’s The Golden Pencil: Wayman provides gold nuggets of information to freelance writers.
- Carson Brackney’s Content Done Better: Follow one man’s journey to write better copy and make a living along the way.
- Dianna Huff’s B2B Marcom Writer Blog: This is your destination to learn about marketing communications copywriting.
- Allison Winn Scotch’s Ask Allison: For writers looking to break into the publishing world, be sure to check this one out.
av Peggy kl. 11/14/2007 09:27:00 em 0 kommentarer
kategori: blogg, författare, tips
10 poänglösa tips för NaNoWriMo-skrivare
1. Red Bull single shot dispenser
2. Feeding Tube
3. He Said / She Said macros
4. Toolbar set to display Tony Robbins quotes
5. Random character name generator… Tiberius Mellon???
6. Stephen King tied to a bed for inspiration
7. iPod set with Paperback Writer, Eye of the Tiger and Alec Baldwin’s speech in Glengarry Glen Ross
8. Farming out narration to virtual assistant in India
9. Wheel-O-Plot Twists
10. Five-year-old child on standby to point out things that could never happen in real life
från
Writer's Resource Center
av Peggy kl. 11/14/2007 04:41:00 em 0 kommentarer
kategori: lathund, skrivprocessen
Mer från Vulkan
Vulkan.se är ju sorgligt stängd. Tycker inte om när man går ut med en sajt. Och man möts av en stängd dörr. En pressrelease åtminstone. Tack.
Såg att bloggaren Mats Strandberg är en som kommer ge ut sin bok via Vulkan.
---
Fyller på listan.
Marcus Birro
av Peggy kl. 11/14/2007 04:06:00 em 5 kommentarer
kategori: författare, förlag, marknadsföring, övrigt
....och vad händer här då?
Bokbranschen går ju bra. Även faktaböcker. Gäller förståss att ha rätt titlar som folk efterfrågar. Inte bara det vi borde läsa.
DN skriver om Bokutgivningen stoppas på Bokförlaget DN.
Bokförlaget DN. Hemsk sida, där form fått gått före innehåll.
av Peggy kl. 11/14/2007 03:58:00 em 0 kommentarer
kategori: förlag
Faktaboks författare?
Jag ÄLSKAR faktaböcker, om de är bra. De flesta böcker jag köper är faktaböcker. Nå, köper en hel del skönlitteratur med i och för sig. Men min mamma är bokslukare, och har som riktmärke att in bok in hemmet leder till att en annan bok ska ut (så en del av dessa hamnar hos mig).
Det finns många faktöcker som jag saknar, och en del jag aldrig trott mig behöva men blir själaglad när jag hittar och ytterligare andra som jag hoppas gör andra glada.
Lite svårt att hitta svenska sajter om att göra faktaböcker. Saknar det. Det en en speciell pedagagok som kan behövas. Och olika ämnen kan ha sin form.
Här några sajter på engelska:
You can write
och
George Mason University's Nonfiction Universe
- Resources for writers in all nonfiction genres.
Så tragglar jag vidare med att försöka göra några studiehandledningar snygga, moderna och pedagogiska. (Tips tack!)
av Peggy kl. 11/14/2007 02:48:00 em 0 kommentarer
Revolution i bokbranschen......
Njaaaaa.......
Inget omstörtande eller revolutionerande. Men många små steg. Liksom att största tidningen idag är Aftonbladet på nätet. Så lär böcker finnas kvar. Men vägar till publicering ändras. Är faktiskt inte så länge sen det var blytyper, vilket blev enorma sättningamaskiner och idag pc (eller mac). Originalen kommer digitalt. Formgivaren gör inte längre bara skisser utan gör sättarens och orginalarens jobb med.
Med vi är och diskuterar hur framtiden kan komma och se ut, så hade DN följande artikel om Sigge Eklund och Linda Skugges projekt som slår upp dörrarna på fredag. En folkens sajt där alla kan skriva. Är ju inte så mycket nytt. Sourze har funnits i flera år. Sockerdricka får inte glömmas bort.
På "folkets sajt" kan alla skriva.
Sajten som INTE vill förknippas med ordet förlag, med där det kommer börja hända saker imorgon (den 15/11). Vulkan.se. Väntar och ser.
Världen ser inte riktigt ut som förr. Istället för att bli matade med information. Så söks information upp. Då gäller det att kunna konsten att man ska söka, hur man söker, källkritik. Är vi på väg bort mot att se helheter?
Först såg vi bara byn, sen kom världen in i våra liv genom medier och i framtiden kommer vi bara kunna allt ett par saker? Krigen blir inte om mark utan mot olika kulturyttringar. Eller kommer vi prata helt olika språk?
Uppdaterar lite:
Även DI har skrivit om projektet.
av Peggy kl. 11/14/2007 02:00:00 em 0 kommentarer
Ord & Text på Street 16-17 november
I helgen är det bokmässa för mindre förlag på Street vid Hornstull i Stockholm.
av Peggy kl. 11/14/2007 10:12:00 fm 0 kommentarer
kategori: tips
Studiehandledning i konsten att prata om böcker
...i konsten att prata om böcker i till exempel en bokcirkel.
En handledning finns hos ABF som pdf.
1. Vem berättar
Är det en Jag-roman
Allvetande berättare;
Han/hon roman; (med eller utan kommenterande berättare)
Monologroman; (historien berättas för en passiv osynlig lyssnare)
Dagboksroman
Brevroman
I han/hon romanen, utan kommenterande berättare, påpekar Göran Hägg i sin bok Författarskolan, är det svårt att få personen presenterad med namn och utseende. Man löser, enligt honom, ofta problemet genom att personen t ex får ett brev eller träffar en granne i trappan, för att klara namngivningen. När det gäller
utseendet brukar personen ofta få anledning till en stund framför spegeln och kan därvid på ett smidigt sätt kommentera sitt utseende Vilket berättarperspektiv används i boken ni läser? Finns det exempel i den på de “grepp“ Göran Hägg tar upp ovan? Har problemet lösts på annat sätt?
2. Personerna
Vem/vilka är de viktigaste personerna i boken? Är huvudpersoner och bipersoner tydligt tecknade, d v s får ni någon kunskap om personerna “under ytan“ – utöver utseende, yrke och dylikt? Är det barn, medelålders, gamla människor som skildras? Är de sympatiska/osympatiska? Fundera över varför ni uppfattar dem på ena eller andra sättet? Sker en utveckling hos personerna under berättelsens gång? John Gardner säger i sin bok Romanen och författaren: “Personskildringen är litteraturens själva livsnerv.
Miljön finns där för att personen ska ha någonstans att stå, något som kan hjälpa till att definiera honom.“
Håller ni med om hans påstående?
3. Miljö
Hur stor betydelse tycker ni att miljön har för handlingen – för att det som sker ska kunna ge just på det sätt som det gör, för att personerna ska reagera och handla som de gör?
Fundera över geografisk lokalisering, stad/landsbygd, hemmiljö, arbetsmiljö. Känns personerna och
miljöskildringen äkta?
Äktheten är svår att diskutera eller precisera, skriver Göran Hägg i Författarskolan, det är den som är själva läsupplevelsen vid den riktiga läsningen och det är också den som gör att en bok “överlever“ under årens lopp.
4. Vad handlar boken om?
Kan man sammanfatta bokens huvudtema i ett enda ord eller i en mening? “Temat är som golven och de bärande bjälkarna i ett gammalt hus, oumbärliga men i regel inte det som gör läsaren andlös“, skriver John Gardner i sin bok Romanen och författaren.
Har läsningen förmedlat nya insikter när det gäller människor, social miljö, kulturmönster etc. Känner ni att författaren behärskar ämnet? Fundera också över vad ni uppfattat som viktigast för författaren – själva handlingen eller ett ev budskap.
5. En bra början
Slutet i en bok kan man inte göra mycket åt – annat än att reta sig på det om det inte är tillfredsställande.
Men om berättelsens början inte är intresseväckande, så slutar många läsa vidare.
John Gardner i Romanen och författaren: “Den vanlige läsaren kräver ett skäl för att vända boksidorna.
Det finns två saker som kan hålla läsaren igång, resonemang och handling. Om ett resonemang står och
stampar på samma fläck och aldrig skrider från a till b, eller om handlingen aldrig kommer någonstans, då förlorar läsaren intresset.
Diskutera Gardners uppfattning. Instämmer ni eller har ni exempel på motsatsen?
Göran Hägg tar i Författarskolan som exempel på en bra början upp inledningen till Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. “Äntligen stod prästen i predikstolen!“ Redan i första meningen vet vi som läsare var vi är, vem vi har väntat på, att det är något sjukt med hela situationen. Varför väntar vi på en präst? Vad är det för fel med honom. Ska han klara av det? Man är fast och läser vidare.
Hur fungerar inledningen till boken ni läser? Stimulerar den till att läsa vidare – blir ni nyfikna på fortsättningen? Fundera över varför/varför Inte?
6. Datering och tidsförlopp
När utspelar sig berättelsen? Vad grundar ni er tidsbestämning på? Är personer och miljö tidsmässigt korrekt återgivna? Hur lång tid sträcker sig berättelsen över? Är det sammanhängande tid eller finns det hopp i tiden? Varför tror ni att författaren valt det aktuella tidsperspektivet?
I äldre romaner kunde man klara övergången (hoppet) mellan t ex barndomen till vuxen ålder genom att t ex “och åren gingo“, påpekar Göran Hägg i Författarskolan.
Finns det liknande “övergångar“ i den bok ni läser? Hur har författaren i så fall löst “övergångarna“.
7. Romanens uppbyggnad
Man brukar tala om en roman som enhetlig eller episodisk.
För att börja med den episodiska romanen, är den uppbyggd av flera enskilda berättelser, där berättarperspektivet kan växla. En del kan vara berättad ur Kalles synvinkel, en annan ur Stinas. I ett tredje avsnitt kan den allvetande berättaren komma in o s v.
Läsaren får byggstenar och det tillkommer läsaren själv att sätta samman dessa till den helhet det ska bli när den sista byggstenen lämnats. Det är ett svårt men verkningsfullt berättargrepp och allmänt kan man säga att den episodiska romanen ställer större krav på läsaren.
Den enhetliga romanen bibehåller samma berättarperspektiv rakt igenom. Den kan vara kronologiskt berättad, men behöver inte vara det. Eftersom det redan slagits fast att en bra början är viktig, kan
författaren välja att starta med en konflikt, en besvärlig situation (i deckaren ofta ett mord) för att väcka läsarens intresse. Bakgrunden fylls sedan i efterhand och berättelsen framskrider till sin upplösning.
Hur är boken ni läst/läser uppbyggd? Skapas spänning genom uppläggningen? Skulle berättelsen “tjäna på“ att starta annorlunda? I så fall på vilket sätt?
8. Lura inte läsaren
En författare får inte överraska läsaren genom att hålla inne med information, säger Göran Hägg i Författarskolan.
Läsaren ska kunna känna sig trygg genom att ha all information, helst före det att bokens huvudpersoner anar något. När läsaren blir medveten om “att här drar det ihop sig“ stiger spänningen till dess konflikten är ett faktum eller olyckan sker.
I den s k triviallitteraturen hårddrar man verkligen trygghetsaspekten. Kärleksromanerna överraskar ingen och många tycker om den trygghet det innebär att intrigen är likartad: de två kontrahenterna träffas och dras till varandra eller blir blixtförälskade – en konflikt – ett ödesdigert missförstånd uppstår – allt reder ut sig och slutet blir lyckligt.
Håller ni med Göran Hägg eller vill ni bli överraskade? Kan ni också uppskatta böcker med likartad intrig? Fördelar? Nackdelar? Ge exempel.
Tänk er vidare att ni läser en spännande deckare. Ett mord har begåtts – vem är den skyldige? Plötsligt sätter författaren in en ny, helt okänd person i slutet av boken och denne visar sig vara mördaren.
Hur reagerar ni som läsare? Ställ exemplen ovan i relation till den bok ni nu diskuterar. Har ni blivit överraskade eller lurade?
9. Bokens språkliga utformning
Är det en beskrivande text? Är boken skriven i dialogform? Växelvis beskrivande/dialog? Är det talspråk i dialogen/tidskriftsspråk i de beskrivande avsnitten? Slå upp några dialoger och pröva att läsa dem tillsammans.
Känns de “naturliga“ i det samtal som försiggår?
Att kunna skriva en bra dialog är kännetecken på en bra författare, menar Göran Hägg i Författarskolan. På teatern och i verkligheten ser vi ju vem som säger vad, såvida vi inte lyssnar genom en vägg. Som läsare ska man inte behöva sitta och räkna meningarna baklänges för att komma underfund med vem som säger vad.
Enklast markeras en dialog med s k “pratminus“
– Ska vi gå? Sa Kalle
– Ja, vi går, sa Pelle
Överensstämmer språket med de människor och den tid som skildras? Förekommer dialekt – i så fall, tillför den något/tycker ni att de dialektala uttrycken är befogade där de förekommer? Är språket enkelt eller känns det för konstlat?
John Gardner i Romanen och författaren:
“Om en författare är mera intresserad av sitt språk än av andra litterära element och om han ständigt leder bort vår uppmärksamhet från berättelsen till sig själv, då kallar vi honom förkonstlad och till sist tröttnar vi på honom.“
Diskutera Gardners beskrivning ovan. Stämmer den? Har ni exempel i boken ni läser eller ur andra böcker ni läst? Är språket högtidligt eller ålderdomligt för att understryka den tid och den miljö som
skildras? Innehåller boken språkliga klichéer?
Språkliga klichéer – slitna fraser som t ex att beskriva den kvinnliga huvudpersonen med uttryck som “svallande lockar“ eller sätta på henne ett “skälmskt leende“ liksom att ge honom “glimten i ögat“ och en “skarpskuren profil“ eller ännu värre, att inleda ett självbiografiskt verk med “Mitt liv har inte varit en dans
på rosor“.
10. Vad vet ni om författaren?
Böckerna i En bok för allas utgivning inleds alltid med en författarbiografi och för det mesta finns också på baksidan ett foto av författaren.
Tycker ni att det är viktigt att känna till något om den författare ni läser? Kan ni med ledning av det ni vet om författaren se anledningar till att just den författaren skrivit boken? De personer, den miljö och den tid som skildras?
11. Skönlitteratur som komplement i andra ämnen
Är boken rätt vald för att ge ytterligare perspektiv på det ämne ni läser? Har den tillfört något, utöver att ni
kunnat föra en “prestigelös“ diskussion kring det ni läst?
12. Sammanfatta läsningen
Hur har boken påverkat dig? Diskutera era läsupplevelser. Skulle du rekommenderar andra att läsa boken?
Varför / varför inte?
av Peggy kl. 11/14/2007 09:42:00 fm 0 kommentarer
kategori: bokrecensioner, lathund
tisdag, november 06, 2007
I fablernas värld
Söker du berättelser från de gamla grekerna till H C Andersen och vad deras sensmoral är finns dessa sajter. På engelska.
Aesopfables
Aesopica
av Peggy kl. 11/06/2007 12:29:00 em 0 kommentarer
kategori: länktips
måndag, november 05, 2007
Kobra om skillnaden mellan erotik och porr
Ikväll tog SVT programmet Kobra upp ämnet om erotisk litteratur.
Kom och tänka på den brittiske författaren John Cleland som skrev den beryktade boken om Fanny Hill 1749. Han blev dragen inför domstol och hans straff blev att han fick 100 pund per år så länge han levde för att inte skriva något liknande igen. Han levde i ytterligare drygt 40 år. Boken blev bannlyst i över 200 år, men ändå en försäljningssuccé.
Artikel: Sex in Fiction by Tina Morgan
av Peggy kl. 11/05/2007 09:59:00 em 0 kommentarer
kategori: författare, tv, övrigt
fredag, november 02, 2007
Kram av Lars-Erik Hellberg
Första skildringen om sex (förutom naturprogrammen på TV) jag kom i kontakt med var boken Kram av Lars-Erik Hellbergi skolbiblioteket.
Då var det rabalder (bland föräldrar och vuxna) och en JÄTTElång kö på biblioteket.
Du kan läsa den på Runeberg-sajten.
Kram av Lars-Erik Hellberg
av Peggy kl. 11/02/2007 02:23:00 em 0 kommentarer
kategori: författare
Erotik i pocket, bara för kvinnor
Det är ju trots allt fredag.
Erotikgengren verkar inte vara på topp. En outforskad marknad eller finns kanske inte läsare. Eller helt enklet svårt att skildra. Inte så mycket Tantsnusk i dagens chicklit litteratur som när jag växte upp och ordet Tantsnusk var etablerat?
Expressen har en artikel om den genren.
Själv rodnade jag mig igenom Auels Mammutjägarsvit i tonåren. Var ju inget jag läste på tunnelbanan. Så att grannen kunde misstänka att "nu läser hon det stycket". Det har hänt med andra böcker som jag inte visste skulle ha erotiska skildringar att man blivit överraskad. "Oj, här kan jag ju inte sitta och läsa om just det", och önskat mig ett bokomslag. Till och med Stieg Larssons Milleniumsvit, gjorde mig lite brydd ibland.
Det tråkiga med erotiska skildringar i böcker är att jag tycker att de bli rätt platta. Erotik är så mycket. Svårt att skildra, för det är samtidigt så allmängiltigt men väldigt personligt med. All erotik i mammutjägarna gjorde mig till slut trött. Även om man i verkligheten kan ha samma rutiner på ett ungefär och inte uppleva det som tråkigt alls, upplevde jag att det blev oerhört långrandigt i skildringarna av Auel. Kan inte vara lätt.
Om den genren inte är på topp här, var beror det på? Romantikgengren är ju inte heller så "fin". Böckerna står där i bokställen vid kassorna på stormarknaden. Egentligt är det ju konstigt att en av våra största drifter även i bokform ska hållas bakom lykta dörrar.
Deckare har ofta varit fyllda med lite erotik. Inga direkta mästerskildringar de heller.
Radion kanske inte är så dumt iallafall. Vart ju lite rabalder förut i augusti då P1 hade erotiska noveller mitt i natten. (Jag missade det).
av Peggy kl. 11/02/2007 01:40:00 em 2 kommentarer
Bloggning och länkning
Att länka är ju ett sätt att ge en replik, egen analys eller ett lite långsamt sätt att föra en dialog.
Dagens Nyheter skriver i en artikel att de är den mest länkade tidningen.
Jag är ju en av alla de som brukar länka till DN, om jag hittar något jag finner relavant och vill puffa för eller har lite tankar om. Om det är en artikel med många läsare och man är snabb att länka, kan det generara många läsare till ens blogg. Första gången fick jag skrämselhicka för jag visste inte om att de la länkar in på DNs hemsida. Idag kan jag tycka det är kul. Men mycket till dialog blir det ju inte. DN svarar ju inte tillbaka. Och sällan bloggläsare med (jag är inget undantag). Tror att blogginläggen genererar en del läsare till tidningarna med. Det är iallfall ofta roligare att läsa tidningen på nätet, än i pappersformat när man får se vad som sägs om en artikel. Även om det inte ersätter fikabordet på jobbet, men nästan.
Vad jag förstått så förekommer det en del länkningar som är irrelavanta med. Som om jag skulle lägga en länk till sporten i detta inlägg. Sånt är synd. För jag tycker det är rätt kul att läsa om vad bloggare skriver om en artikel. Fast ofta gör de väl som jag refererar mest.
Sen kan jag avslöja. Att efter ett inlägg som generarar många besökare är det lätt att bli lite besatt. Ungefär som spelgalen. Och jag letar som en tok efter nya artiklar att länka till. Tills jag sansar mig och inser att att jag helst vill ha läsare som återkommer. För det är ju först och främst er jag skriver till. Men det finns alltid plats för fler. Fast det är ju mer en fakta-blogg och många av besökrna kommer hit på sökord. Skriva bokrecension är poplulärt.
Rapporten från Twingely som artiken bygger på.
av Peggy kl. 11/02/2007 09:28:00 fm 2 kommentarer
kategori: blogga, marknadsföring, övrigt
torsdag, november 01, 2007
Hur funkar vi människor, egentligen
Ingen som vet, ingen som vet....
Eller det finns ju en del forskning på området.
Ska man skriva om människor och för människor, så kan även mänskligt beteende behöva faktagranskas.
Artikeln The Halo Effect: When Your Own Mind is a Mystery visar den tio topstudier om halo-effecten men också hur lite vi begriper om hur våra egna tankar fungerar.
Många intressanta artiklar om mänskligt beteende och hur vi agerar hittar du på PsyBlog.
av Peggy kl. 11/01/2007 02:56:00 em 0 kommentarer
Skräck är poppis
Svd skriver om skräckgenren. Den är populär hos unga. Och jag trodde att det var fantasy. Visserligen lite blandat med skräck.
Vi vill ju bli berörda, och rädsla är ju en ren och ursprunglig känsla. Till och med i kärleksromaner kan det förekomma en viss litet skräckmoment. Om huvudpersonen blir bedragen, någon avlider eller gör bort sig.
Hos mig kommer ju ingen Stephen King bok innanför dörren, förutom hans biografi (Som jag trots idogt letande i boklådor aldrig verka hitta. Den var ju till och med på bokrean sist.) Fast deckare läser jag gärna. Vissa lämnar kvar spår av skräck Gone baby, gone av Lehane till exempel. Även om jag har jättesvårt att ta mig igenom hans senaste i pocket (första i hans svit med deckaren Patrick McKenzie).
Svd har även följande artikel Skräck fungarar bäst när den blandas med andra genrer. Det kan jag skriva under på. Förstår mig inte riktigt på skräck för skräckens egen skull. Och Halloween begriper jag mig inte alls på. Om man inte ser det om ett trevligt fest och man får lyfta fram sina mörka sidor innan godheten inför julen tar vid. Någon får gärna förklara för mig.
Skräck nog för mig är nog att blogga. Att trycka på publicera inlägg -knappen är ett bra sätt att få upp pulsen.
Uppdaterad
Naturligtvis finns det svar på nätet. Dr. Deb (psykolog) förklarar lite varför vi ser på skräckfilmer. Why We Watch Scary Movies
av Peggy kl. 11/01/2007 12:54:00 em 0 kommentarer
Råd till deckarförfattare
Artikel på nätet av Frank Gruber om att förbättra sin handling.
Improving the Detective Novel By Frank Gruber
Artikeln publicerades januari 1941 i Writer’s Digest.
Många fler artiklar och blog hittar du på sajten Mystery Life - The Crime Fiction Research Journal.
av Peggy kl. 11/01/2007 12:35:00 em 0 kommentarer
onsdag, oktober 31, 2007
Fotografier i bok? Lite om manus.
Tar du egna fotografier till ett bokprojekt? Alla har inte alltid råd med en proffsfotograf. Se till att ta många bilder ur lite olika vinklar. Och vänd kameran. Jag sliter med ständig brist på stående bilder. Så ett det är en desperat och ödmjuk vädjan. Se till att du har en kamera som har tillräcklig kapacitet för att göra tryckbara bilder med.
Likaså att om du numrerar/namnger bilder när du spar dem högupplöst. Se till att det är samma namn på dem, som du sen hänvisar till i manus. Och gärna ett namn som ger en ledtråd om vad bilden innehåller. Om du gör ett manus i word och lägger in bilder så döper word om bilderna till 1, 2, 3 osv.....då blir de inte lätta att hitta för formgivaren/orginalaren. Särskilt om de högupplösta bilderna har andra namn. Är det en bok med många bilder, går det åt mycket värdefull (och dyr) tid. När en bokproduktion gått så långt att formgivaren har fått tag på den. Då är ofta trycktid bokad i tyckeriet, och tiden knapp.
Inga å, ä ö heller i filnamnen heller, tack. Eller som mac-användare gärna använder i filnamnet . (punkt). Det är att be om trassel. Förut var reklam-, tidnings- och bokmakeri en rätt homogen mac-miljö. Det är den inte idag. Och eftersom arbetstiden med en produktion är mycket kortare idag. Kan det bli så att om en orginalare är borta, så får nästa ta vid. Och datormaskiner är inte alltid riktigt komplativa med varandra. Se genom att att ge juste underlag, så blir allt smidigare. (Och chansen ökar för vidare produktioner).
Ett annat elände kan vara avstavningar i manus. Lägg inte in avstavningar. Särskilt egna avstavningar. De är supersvåra att hitta när man ska sätta en text, och ögat vill inte gärna se det när man korrläser. Men ack, så de syns i tryck. Eller leder de till extra korrekturvänder = dyra pengar och leder till panikkänslor.
Många förlag har anvisningar om hur de vill ha manus.
Så här skriver Bonniers lite kort om hur de vill ha manus:
"Vi tar helst emot kompletta manus för att lättare bedöma helheten. Vi tar inte emot disketter eller manus per e-post – manuset ska alltså vara utskrivet på papper. Använd gärna teckenstorlek 12 punkter och 1 ½ radavstånd. För att underlätta hanteringen bör ni inte sätta in manuset i pärmar. Var noga med att uppge namn och adress. - Bifoga följebrev och en kort sammanfattning av manuset.- Inskickat manus returneras endast på begäran.- OBS! Skicka en kopia av manus, illustrationer, foton med mera, aldrig original!"
Och Norstedts:
"Manuskriptet ska helst vara skrivet på dator, men vi vill ha en utskrift och inte en cd-skiva.
Skicka alltid med vanlig post när du skickar in manus och skicka aldrig original. Vi behandlar inte manuskript skickade med e-post, eftersom hanteringen med utskrifter skulle bli alldeles för tidskrävande för oss. Om du har förfrågningar vill vi ha också dem som vanlig post.
Se till att skriva ut manuskriptet med ordentligt radavstånd (1,5 eller 2) och breda marginaler. Det gör det lättare för oss att läsa.
Efter att vi tagit emot ditt manuskript tar det cirka två månader innan du får ett svar. Tyvärr kan vi inte bekräfta att vi mottagit ditt manuskript. När redaktionen har tagit ställning till manuskriptet får du ett skriftligt svar. Dessvärre gör mängden av insänt material att vi bara undantagsvis kan ge utförliga kommentarer till icke antagna manuskript. Observera att förlaget inte ansvarar för obeställda manuskript.Skicka gärna med ett följebrev med några upplysningar om dig själv. Vill du ha ditt manuskript i retur måste du uppge din adress!"
Lite egna reflektioner från bokvärlden och angående manus.
Ett tips att vid kontakt med förlag, skicka inte många små mejl. Typ nu kom jag på det här, och nästa en timme senare....Å så kom jag på det här. Visst är det svårt att hejda sig. Särskilt när en produktion ligger i slutfasen och den nästan är klar. Födslovåndor inträffar, och paniken kommer. Bli inte arg på redaktören ifall hon/han ryter i. Alla vill samma sak. Att få en bra bok. Men man kan inte ändra i all oändlighet och tro mig att det är möjligt. Men eftersom den perfekta boken knappast finns. Och ingen vill ju att det ska bli fel i en bok. men ibland så får man ibland släppa igenom det. Fast man alltid kan korrekturläsa en gång till, flytta ett komma eller räta ut en liten glugg.
Nä nu tar jag min egen panik och gör ett produktblad. Och letar bilder.
av Peggy kl. 10/31/2007 11:28:00 fm 0 kommentarer
måndag, oktober 29, 2007
Varför han men inte hon?
Aftonbladet har idag en artikel om vad som är fint att läsa kontra vad som inte är lika hög status.
Docenterna Torbjörn Forslids och professor Anders Ohlssons har gett ut boken Hamlet eller Hamilton? på Studentlitteratur. De tar upp ämnet om litteraturvetenskapen i identitetskris.
Min tes är huvudsaken att man läser (och skriver). Genre är av underordnad betydelse. Läsare finns det så det räcker.
Och jag läser gärna Hamlet och Hamilton. Varför välja, när det berikar att läsa fler genre även om tiden begränsar en för att allt man (jag) vill göra.
Just nu läser jag mest fotoböcker. Har inte sett någon som tilltalar mig riktigt så där kanske det finns en bokidé?
av Peggy kl. 10/29/2007 11:22:00 fm 0 kommentarer
kategori: övrigt
torsdag, oktober 25, 2007
Punktera dialogen rätt.
Inget skiljer nybörjaren från den avancerade författaren som förmågan att skriva dialoger, och punktera dem rätt.
Följande artikel är från Abouts sida om fictionwriting
How to Punctuate Dialogue Correctly
Nothing marks a beginning writer faster than improperly punctuated dialogue. Learn these rules, and you'll avoid obvious mistakes:
1. Use a comma between the dialogue and the tag line (the words used to identify the speaker: "he said/she said"):
"I would like to go to the beach this weekend," she told him as they left the apartment.
2. Periods and commas go inside the quotation marks; other punctuation -- semicolons, question marks, dashes, and exclamation points -- goes outside unless it directly pertains to the material within the quotes, as in this example from Raymond Carver's "Where I'm Calling From":
"I don't want any stupid cake," says the guy who goes to Europe and the Middle East. "Where's the champagne?" he says, and laughs.
In the next example, the question mark goes outside the quotation marks because it is not part of the material being quoted:
Did he say, "We should all go to the movies"?
Also note that the sentence ends with only one mark of punctuation: the question mark. In general, don't use double punctuation marks, but go with the stronger punctuation. (Question marks and exclamation points are stronger than commas and periods. Think of it as a game of Rock, Paper, Scissors, if it helps.)
3. When a tag line interrupts a sentence, it should be set off by commas. Note that the first letter of the second half of the sentence is in lower case, as in this example from Flannery O'Connor's "Greenleaf":
"That is," Wesley said, "that neither you nor me is her boy..."
4. To signal a quotation within a quotation, use single quotes:
"Have you read 'Hills Like White Elephants' yet?" he asked her.
5. For interior dialogue, italics are appropriate, just be consistent.
6. If a quotation spills out over more than one paragraph, don't use end quotes at the close of the first paragraph. Use them only when a character is done speaking.
av Peggy kl. 10/25/2007 05:17:00 em 4 kommentarer
Slutet av historien
Fortsättningen på SVTs programserie Slutet på historien startar den 8 november torsdagar kl 20.00 i SVT2.
av Peggy kl. 10/25/2007 05:07:00 em 1 kommentarer
kategori: tv
tisdag, oktober 23, 2007
Nedräkning
Snart går många in i skrivarlyan för skrivarmånaden november och vi ser dem inte förrän den 1 december. Förhoppningsvis.
National Novel Writing Month (NaNoWiMo) drar igång.
Här är lite tips från en ny blog Narrative online som har nedräkning med tips:
DAY 10 - Prime your writing muscles with this gentle creative exercise.
1. Look around you in a relaxed way - what grabs your attention?
2. Pinpoint what attracted you about this ‘thing’ and play with words to describe it.
3. Give this object, entity or person five distinguishing qualities.
4. Create three sentences about it, in your mind.5. How could this object, person, entity figure in a story?
av Peggy kl. 10/23/2007 08:34:00 em 0 kommentarer
söndag, oktober 21, 2007
Språktidningen nr 2
Ni har väl inte missat att Språktidningen nr 2, är ute i handeln nu? Jag ska springa och leta efter den idag. Finns ju inte överallt än. Tyvärr.
Numret verkar ju intressant.
Barbara Voors om sitt författarskap och regeringskansliet börjar skriva ska istället för skall.
av Peggy kl. 10/21/2007 12:21:00 em 0 kommentarer
Skriva under pseudonym
Det är inte särskilt vanligt idag, men det händer. Och skapar en viss spänning. Särskilt om det är succé. Som denna...
Dn berättar om den svenska författaren bakom försäljningssuccén Amberville.
Vem är Tim Davy?
Jag blir ju nyfiken på varför man väljer att skriva under pseudonym. Frihet? Ovanligt litet ego? Osäker på sin förmåga? Skriver helt i lönndom och har ett annat officiellt jag som man har svårt att förena med boken man skrivit? Eller ett marknadsföringsknep?
Jag skulle helt klart känna att det var befriande att skriva under pseudonym. Det skulle nog lossa en del spärrar för egen del. Men att välja namn skulle skapa enorm prestationsångest så jag skull nog fastna där.
Uppdaterad:
Ibland tar det lite tid innan poletten trillar ner och jag ser mönster. Jag skriver ju under pseudonym. Här. Sen lyckades jag ju välja ett namn. Har fått en del kritik av det från nära och kära. Men egentligen är jag inte särskilt hemlig. Sen finns det finns ju några blokare (bloggare var bloggar blir böcker) som skrivit under pseudonym, Hemliga pappan t ex.
av Peggy kl. 10/21/2007 10:08:00 fm 0 kommentarer
kategori: författare, övrigt
fredag, oktober 19, 2007
Blokar du?
Nu har den fått namn, genren med bloggar som blir bok. Bloke.
Pris finns med sen förra året. Lulu Bloker Prize.
Göteborgs-Posten skriver om Ny litteraturgenre föds ur bloggvärlden
av Peggy kl. 10/19/2007 02:06:00 em 0 kommentarer
Miss Potter
Skrivtips verkar vara filmtips just nu. Hoppas ni har överseende. Men just nu är det fullt ös med att producera böcker.
Idag har filmen om författarinnan Beatrix Potter och hennes förläggare och kärlek Norman Warne premiär.
DN skriver om filmen. Inte allt för upplyftande kritik. SvD är dock mycket positivare.
Trailern:
av Peggy kl. 10/19/2007 01:21:00 em 0 kommentarer
kategori: författare, övrigt
söndag, oktober 14, 2007
Litterär bluff som film
Lasse Hallström har gjort film om när Clifford Irving i början av sjuttiotalet lurade förlaget McGraw-Hill att han fått i uppdrag att skriva dennes den mytiske miljardären Howard Hughes och skriva hans biografi.
DN skriver:
"Det fanns stort intresse för excentrikern Hughes, sedan sextiotalet gömd för världen i en sägenomspunnen eremittillvaro.
Irving satsade på att inte ens en fejkad biografi skulle få Hughes att ge sig till känna. Efter att Irving och en kompanjon lurat av förlaget över en miljon dollar, och boken gått i tryck, rasade korthuset."
Nu har bluffen blivit film av Lasse Hallström, Bluffen. Med Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay Harden, m fl.
Bra kritik i DN. Filmens hemsida.
Vilken bluffbiografi skulle du vilja skriva?
av Peggy kl. 10/14/2007 03:00:00 em 0 kommentarer
Motivationsbrist?
Coachernas coach Anthony Robbins pratar om motivation, känsla och vad som driver oss.
Tony Robbins motivates you in 20 minutes: TEDTalks
Vilka bortförklaringar har du som hindrar dig att göra det du vill? Jag har nog så många att jag skulle skriva en hel bok om dem.
av Peggy kl. 10/14/2007 10:05:00 fm 2 kommentarer
kategori: skrivprocessen, tips, övrigt
Skriv för din egen skull
Doris Lessing berättade i en intervju (webb-tv) med Lasse Bengtsson igår att hon skriver för att hon måste, som hjälp att få lite ordning i kaoset. Det påminde mig om följande lilla skrivtips:
"Don’t write to please the world. Write to please yourself. If you write something less than yourself, it’ll show in your work. If you write yourself, it’ll show in your work."
Källa: Author Mania
I Guardian Unlimitid/the Observer intervju med Lessing sa hon: "Writing is something I have to do"
av Peggy kl. 10/14/2007 09:40:00 fm 0 kommentarer
kategori: författare, skrivprocessen, tips